mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Vulva

Vulva


SharePruritul vulvar (Pruritus vulvae). Creeaza suferinta si disconfort.
Cauze: Afectiuni ce determina prurit in general (p. 654) sau boli ale pielii (ex: psoriazis, lichen ). Cauza poate fi locala: infectie si secretie vaginala (ex: candida); infestare (ex: scabie, pediculoza pubiana, oxi-uroza); distrofia vulvara (lichen scleros, leucoplazie, carcinom). Simpto-mele pot fi de origine psihogena. Obezitatea si incontinenta exacerbeaza simptomele1. Atrofia post-menopauzala nu determina prurit.
Istoricul bolii poate sugera cauza. Examineaza intinderile lezionale ale pielii si starea generala a bolnavei. Examineaza vulva si restul tractului genital, cu ajutorul amplificarii optice daca este posibil si efectueaza un frotiu cercal. la probe vaginale si vulvare, executa testul pentru gli-cozurie sau chiar o biopsie in cazul in care ai dubii in printa diagnosticului.
a-sGratajul si medicatia pot modifica aspectul macroscopic al leziunilor.
Tratament: este frecvent nesatisfacator. Trateaza cauza atunci cand este posibil. Linistirea pacientei este foarte importanta. Sfatuieste bolnava sa ete purtarea lenjeriei intime din nylon, folosirea sapunului si a chimicalelor (se inlocuiesc cu o crema apoasa) si recomanda uscarea cu uscatorul de par. O cura scurta de steroizi topici, ex: crema cu betameta-zona valerat 0,1% poate fi de un real ajutor. Eta orice preparat topic ce poate sensibiliza pielea si prescrie daca este necesar antipruriginoase orale, ex: prometazina 25-50 mg/24 h.
Lichenul scleros. Apare datorita convertirii fibrelor elastice in fibre de colagen incepand din a doua decada a etii. Treptat vulva dene alba, plata si lucioasa. Poate apare o leziune cu aspect de sticla de ceas in jurul vulvei si anusului, intens pruriginoasa. Nu este considerata leziune pre-maligna.
Tratament: Crema cu testosteron poate atenua simpiomele dar nu este usor accesibila1. Se mai poate folosi crema pe baza de betatnetazona valerat 0,1%; ablatie vulvara pentru diminuarea pruritului.
Leucoplazia. Apare sub forma unor pete albe pe si in jurul vulvei datorita ingrosarii si liiperirofiei pielii. Este pruriginoasa. I\'iind considerata o leziune pre-maligna esle necesara biopsia. Tratament: corticosteroizi topici (efecte secundare: subtierea mucoasei, absorbtie rapida).
Carcinomul vulvar in 95% este scuamos. Este rar si apare predominant la persoanele in varsta.
Malignizarea vulvara prezinta o faza preinvaziva, neoplazia vulvara intraepiteliala (NPI), ce poate fi pruriginoasa. Aproximativ 5% progreseaza spre carcinom invaziv. NPI este asociata infectiei cu papilloma rus uman (PVU). Uneori papiloamele nu sint zibile dar coloratia cu cid acetic 5% releva zonele afectate care apar de coloratie alba. Atunci cand se pune diagnosticul de NPI la biopsie, examineaza cerxul si verifica sanii (> 10% pot avea neoplazie coexistenta si in alte zone anatomice, mai ales cercala). Scopul tratamentului este de tinere sub control a simptomelor prin ablatia chimica a leziunii (crema cu 5-fluo-rouracil, p. 658), cu ajutorul laserului sau chirurgical. Vulvectomia simpla se face cand tratamentele anterioare au fost nesatisfacatoare1.
Un ulcer indurat cu margine eversata sugereaza un carcinom. Poate fi asimptomatic, pana in momentul aparitiei durerii si sangerarii, de aceea bolnavele se prezinta adesea tarziu la doctor (50% au deja metastaze gan-glionare inghinale).
Tratament: vulvectomie radicala (excizie larga a vulvei + indepartarea ganglionilor inghinali). Cicatricele postoperatorii necesita uneori grefe de piele. 5 ani supraetuire in 75% cazuri pentru leziuni < 2 cm fara implicarea ganglionilor; < 50% cand sint afectati si ganglionii.Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2023 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor