mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Amenoreea

Amenoreea


Share-intotdeauna pune-ti intrebarea: \"nu cumva este insarcinata?\"
Amenoreea primara ( si p. 10). Poate determina ingrijorare mare din partea fetei. In majoritatea cazurilor este rba doar de intarzierea pubertatii (are frecvent caracter familial), si nu are neie decat de incurajari. Altele pot avea factorii care determina amenoree secundara inaintea menarhei. Cateva cauze pot fi structurale sau genetice asa ca verifica: » Are caracteristicile sexuale secundare normale? Daca da, sunt si organele genitale interne normale (p. 6)? » Daca nu se dezlta normal, examenul clinic si cariotipul pot sugera sindromul Turner (p. 849) sau sindromul testiculului feminizant (p. 262). Scopul tratamentului este de a face pacienta sa arate cit mai normal, sa aiba functie sexuala, si. daca doreste si este posibil, sa poata si procrea.
Cauzele amenoreei secundare » Cauzele hipotalamo-hipofizo-ovariene sunt foarte frecvente, deoarece controlul ciclului menstrual se poate deregla cu usurinta, de ex: de emotii, examene, pierdere in greutate, exces de prolactina (30% au galactoree). alte tulburari hormonale, precum si de afectiuni sistemke severe, cum ar fi insuficienta renala. Tumorile si necroza hipofizei (sindromul Sheehan) sunt rare. » Cauze ovariene; sindromul ovarului polichistic (p. 44), tumori, insuficienta ova-riana (menopauza prematura) -sunt rare. » Cauze uterine: in legatura cu sarcina, sindromul Asherman (aderente intrauterine dupa chiuretaj). Amenoreea \"post-pilula anticonceptionala\" este in general oligomenoree, mascata de sangerarile intre administrari.
Teste: LH seric (- in sindromul ovarului polichislic), FSH (foarte crescut in menopauza prematura), prolactina (- de stres, prolactinoame si medicamente, cum ar fi fenotiazinele) si TFT sunt cele mai utile Ieste serice. 40% din cele cu prolactinemie au o tumora, asa ca recomanda o RX de craniu Aħ CT scan (p. 58).
Tratamentul este in functie de cauza. Insuficienta ovariana prematura este ireversibila si necesita terapie de substitutie cu hormoni (p. 18) pentru a controla simptomele produse de deficitul estrogenic si pentru a proteja impotriva osteoporozei. Sarcina se poate obtine cu un ovul donat si prin tehnici de fertilizare in vitro.
Tulburari de functionare a axei hipotalamo-hipofizare: Daca este moderata (ex: stres, scadere ponderala moderata): exista suficienta activitate pentru a stimula suficient de mult estrogen pentru a produce un endo-metru (care va fi exfoliat dupa o administrare de progesteron, de ex: norethisteron 5mg/8h timp de 7 zile), insa momentul secretiei este perturbat si de aceea ciclurile nu pot fi Initiate. Daca tulburarea este severa (ex: in cazul unei diete de slabire severe) activitatea axei HHO este complet oprita. Ca urmare nivelul FSH-uIui, LH-ului si al estrogenului este redus. Problema ai putea fi rezolvata in timp, cu ajutorul unui psihiatru (p. 408) ori cu sfaturi privitoare la dieta sau la modul de a face fata la stres -acolo unde este cazul. Trebuie sa-i recomanzi si foloseasca contraceptive, deoarece ovulatia poate reveni oricand. Daca doreste sa aiba copii sau sa vada ca poale avea ciclu, se recomanda clomifen pentru tulburarile moderate, insa tulburarile severe r necesita stimulare cu hormon eliberator de gonadotrofina ( p. 58 pentru ambele).Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor