mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Carcinomul ovarian

Carcinomul ovarian


Share



Carcinomul orian este un proces malign rar, dar mai degraba femeile decedeaza datorita lui (1,3% din decese) decat datorita cancerului de col si corp uterin combinat pentru ca simptomatologia este redusa pana in momentul unui stadiu ansat al afectiunii. Incidenta: 1 la 2500 femei > 55 ani; 1 la 3800 femei > 25 ani.
1% din femei au antecedente familiale. O persoana cu 2 rude apropiate afectate are o sansa de 40% de a face cancer orian. Este mai frecvent la cele cu ovulatii numeroase (menarha precoce, nulipara).
Tumorile disemineaza in afara orului, in pelvis, celulele maligne insamantanda-se de-a lungul peritoneului, mai ales la nivelul omentumu-lui. Diseminarea limfatica via ganglionii paraaortici este frecventa.
Simptomatologie. Simptomele sunt frecvent gi, insidioase si includ durere abdominala, distensie, discomfort.
Diagnostic. Se realizeaza la laparotomie, cu toate ca procesul malign este destul de cert daca echografia arata o tumora solida si neregulata, afectiune bilaterala sau prezenta ascitei.
Stadializarea la laparotomie. Stadiul I: proces limitat la 1 sau ambele ore.
Stadiul II: extindere in afara orului dar limitata la pelvis.
Stadiul III: extindere ce implica orele si imtele peritoneale in afara pelvisului (ex. la nivelul ficatului, superficial) sau ganglionii inghinali sau retroperitoneali.
Stadiul IV: metastaze la distanta (inclusiv parenchimul hepatic).
80% prezinta stadiul III sau IV de boala. 5 ani supravietuire: Stadiul I, 67%; Stadiul II, 42%; Stadiul II si IV 14,4% .
Tratament Depinde de tipul tumorii. Chistadenocarcinoarnele (80%) se trateaza prin chirurgie si chimioterapie. Cu ajutorul chirurgiei se incearca sa se extirpe cat mai mult din tumora: cu cat este lasat mai putin din ea, cu atat este mai benefica chimioterapia si prognosticul mai bun. La o femeie tanara, uterul si celalalt or este lasat, pentru fertilitate; daca tumora este prezenta la ambele ore, uterul si omentul se indeparteaza.
Chimioterapia pentru 6 luni, de obicei post-operator. Cisplatinium (ex. >50 mg/m2) sau carboplatin IV sunt folosite (Aħ doxorubicina si ciclo-fosfamida)2. Carboplatinul da mai putin greturi,rsaturi, neuropatie si nu este toxic renal: leukopenia si trombocitopenia determina folosirea unor doze ce limiteaza efectele secundare. Recidi este frecventa - si pacli-taxel (din arborii Pacific Yew) poate fi folositor in acest caz3. Se foloseste uneori radioterapia. in continuare, tratamentul implica o vizualizare secundara cu ajutorul laparotomiei, chimioterapie sau radioterapie in continuare. Aurul coloidal poate controla ascita.Ingrijirea paliati are ca scop atenuarea simptomelor ce apar datorita extinderii peritoneale a bolii.
Screening si preventie. Nu exista inca o metoda convenabila pentru screening general. Echografia transginala, nu abdominala, combinata cu masurarea echografica a debitului de sange tumoral, poate diferentia procesele benigne de cele maligne intr-un stadiu initial dar se consuma prea mult timp. Markeri tumorali, ex. antigenul carcinoembrionar 125 sunt insuficient sensibili sau specifici.
Unii sustin ooforectomia profilactica la o femeie in rsta care sufera o operatie abdominala. Pilula combinata contracepti reduce riscul malignitatii mai mult de 40%.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor