mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Secretiile vaginale

Secretiile vaginale


ShareO secretie nesuparatoare poate fi fiziologica. Cele mai multe secretii sunt mirositoare, pruriginoase si sunt datorate infectiilor. O secretie foarte purulenta este de obicei datorata unui corp strain (ex. tampoane intra-ginale, introducere de margele in cazul copiilor).
Noteaza caracteristicile secretiei. Daca pacienta prezinta riscul de, sau frica contactarii unei boli transmise sexual (BTS) ? MMC, 216-220. Daca are BTS, este necesara gasirea partenerului si ancheta epidemio-logica - consulta o clinica genito-urinara.
Recomanda recoltari cu un speculum si tamponamente: endocervicale (si pe mediu speciale) pentru chlamidia, si cervicale pentru gonoree (MMC, p. 220).


a-sSecretiile seamana rareori cu descrierile clasice.

Secretia fiziologica. Creste odata cu instalarea pubertatii, cu activitatea sexuala, sarcina, iar pilulele contraceptive pot determina multa anxietate.
Candidoza (Candida albicans). Este cauza cea mai frecventa a secretiei ginaie, clasic aparand sub forma unor cheaguri mici albe. Vul si ginul pot avea culoarea rosie, prezinta eroziuni si inflamatie, in special daca exista si o componenta alergica. Partenerul pacientei poate fi asimptomatic. Factori de risc: sarcina, contraceptia si folosirea altor steroizi, teren imunodeficitar, antibioticele si diabetul - verifica glicozuria.
Diagnostic: microscopia rele miceliile dispuse in cordoane sau sporii tipici olari. Cultura se face pe mediul Sabouraud.
Tratament: un singur ovul imidazolic ex. clotrimazol 500 mg, plus crema pentru vul (la fel si partenerul) este un tratament convenabil. Se poate ca pacienta sa aiba nevoie de asigurarea ca afectiunea nu se transmite obligator prin contact sexual.
Candidoza este frecvent recurenta; prescrie ovule ginaie cu nystatin pentru 14 nopti sau fluconazol 150 mg PO o doza unica (evitare in cazul sarcinii). Candida situata in alte zone anatomice (ex. cavitate bucala) la ambii parteneri poate cauza reinfectie. Iaurt proaspat (pe tampon) sau crema gel pe baza de acid acetic pH 4 ex. Aci-JelR poate atenua sau preveni atacurile usoare. Evitarea chimicalelor in jurul vulvei (fara saruri de baie); stergerea vulvei din fata in spate, lenjerie de bumbac clatita de doua ori; si baile cu otet pot fi de un real ajutor.
Trichomonas ginalis (TM) Produce ginita si o secretie filan-ta, spumoasa, cu miros de peste. Se transmite sexual. Exclude gonoreea cu care adesea coexista. Flagelul mobil se poate vedea pe o pelicula umeda (magnificare x 40), sau in culturi.
Tratament metronidazol 200 mg/ 8-l2 h PO pentru 7 zile.
Vaginoza bacteriana este determinata de organisme diferite incluzand specia mobiluncus si Gardnerella ginalis. Secretia este gri filan-ta cu miros de peste datorita cadaverinei si putresceinei. pH ginal este > 5,5. Vaginul nu este inflamat si pruritul apare rar. Amesteca pe o lama putina secretie cu hidroxid de potasiu 10% si daca apare un miros de amoniac. \"Celulele cheie\" epiteliale punctate ale ginului se pot vedea la microscopie pe mediu umed.
Diagnostic: pe baza culturii.
Tratament: metronidazol 2 g PO o data (se poate repeta dupa 24 h) sau crema ginala cu clindamicina 2%, 1 aplicatie/noapte, PV pentru 7 doze. in cazurile recurente, tratarea partenerului poate fi folositoare.
Secretia ginala la copii. Apare frecvent datorita infectiilor cauzate de ginita alrofica. Oxiuraza poate produce prurit. intotdeauna ia in considerare abuzul sexual. Un examen ginal gentil poate exclude un corp strain. Pentru o secretie prelungita este necesar examenul sub anestezie (in loc de specul se poate folosi un laringoscop pediatric).


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2023 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor