mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Menstruatia normala

Menstruatia normala


Share



Pubertatea reprezinta dezvoltarea caracterelor sexuale ale adultului. Succesiunea este dezvoltarea sanilor si a soldurilor, a parului pubian si apoi a parului axilar. Menstruala incepe (menflrhfl) intre rstele de 10,5 si 16 ani, asociata si cu o crestere in inaltime. Vezi p. 230.
Ciclul menstrual este controlat de axa \"hipotalamo-hipofizo-ori-ana\" (axa HHO). Productia pulsatila a hipotalamusului de hormoni eliberatori de gonadotrofine stimuleaza glanda hipofiza sa produca gonadotrofine: hormonul foliculo-stimulant (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Acestia slimuleaza orul sa produca estrogen si progesteron. Hormonii orieni regleaza secretia da gonadotrofine actionand prin mecanism feed-back la nivelul hipotalamusului si hipofizei.
Ziua 1 a ciclului este considerata prima zi de menstruatie. Durata ciclului difera de la persoana la persoana; doar la 12% este de 28 de zile. Ciclurile imediat dupa menarha si cele dinaintea menopauzei sun! cel mai frecvent neregulate si/sau anovulatorii. in primele 4 zile ale ciclului, nivelul FSH-utui este crescut si stimuleaza dezvoltarea unui folicul primar in or. Foliculul produce estrogen care stimula dezvoltarea unui endo-metru \"proliferativ\" subtire, glandular precum si a mucusului cervical receptiv pentru sperma. Mucusul devine clar si \"subtire\" (ca albusul de ou crud) si daca este lasat sa se usuce pe o lama de sticla ia un aspect de \"frunza de feriga\", datorita continutului mare de sare. Estrogenul controleaza de asemenea productia de FSH si LH prin mecanism de feedback negativ.
Cu 14 zile inainte de aparitia menstruatie! (in ziua a 16-a a ciclului de 30 de zile) nivelul de estrogen creste suficient de mult pentru a declansa eliberarea unui puseu de LH. Acest lucru stimuleaza ovulatia. Dupa eliberarea ovulului, foliculul primar se transforma in corp galben care incepe sa produca progesteron. Sub influenta progesteronului stratul endometrjal se pregateste pentru imtare: creste in grosime, iar glandele iau un aspect contorsionat (\"faza secretorie\"). Mucusul cervical devine scos si ostii pentru sperma si nu mai ia aspectul de feriga. Daca ovulul nu este fertilizat corpul galben nu mai functioneaza si nivelul de progesteron incepe sa scada. Acest lucru determina constrictia arterelor spiralate din endometru cu eliminarea straturilor endometriale -ceea ce duce la o noua menstruatie.
Menstruala. Reprezinta pierderea de sange si de straiuri de celule epiteliale uterine. Dureaza 2-7 zile si este in general mai importanta in primele zile. Pierderile normale se situeaza intre 20-80ml, cu o medie de 28ml. Endometrul contine factori care previn coagularea sangelui ce se pierde in mod normal.
Climacteriul (Menopauza) Orele inceteaza productia de foliculi. in lipsa feedback-ului hormonal realizat de productia oriana, nivelul gonadotrofine lor incepe sa creasca. Ciclurile inceteaza in jurul rstei de 50 de ani (p. 18).
Amanarea menstruatie!. Pentru a amana menstruatia (ex: pleaca in canta) administreaza norethisterone 5mg/bd PO cu 4 zile inaintea datei cand ar trebui sa inceapa menstruatia pana cand menstruatia devine accepila, sau recomanda 2 pachete de pilule anticonceptionale administrate fara pauza intre ele.
Amenoreea primara ( p. 12). Reprezinta lipsa inceperii menstruatiei. Necesita investigatii suplimentare la o fata de 16 ani sau la una de 14 ani care nu are nici sanii dezvoltati. Pentru ca o menstruatie normala sa aiba loc, ea trebuie sa fie normala din punct de vedere structural ti cu un mecanism de control functional (axa hipotalaino-hipofizo-oriana).
Amenoreea secundara ( p. !2). Apare cand cicluriie inceteaza pentru o perioada mai mare de 6 luni, cu exceptia sarcinii. Cele mai frecvente sunt afectiunile axei hipotalamo-bipofizo-oriene, in timp ce cauzele oriene si endometriale sunt rare.
Oligomenoreea. Reprezinta menstruatii rare. Este frecventa la extremitatile perioadei fertile, cand ovulatia nu esie regulata. O cauza frecventa pe parcursul perioadei fertile este sindromul orului polichis-tic (p. 44).
Menoragia. Este pierderea excesi de sange.
Dismenoreea. Reprezinta menstruatii dureroase. 50% din femeile britanice se g de durere moderata la menstruatie, iar 12% de durere severa, debilitanta.
Dismenoreea primara reprezinta durere la menstruatie in absenta oricarei patologii organice. Se pare ca debuteaza odata cu ciclurile ovu-lalorii la scurt timp dupa menarha; are un caracter de crampa cu iradiere inspre coloana si regiunea crurala: este foarte puternica in primele doua zile ale ciclului. Prostaglandinele in exces stimuleaza in mod exagerat contractiile uterine care determina durere prin ischemie. Inhibitorii de prostaglandine. cum ar fi acidul mefenamic 500mg/8h PO administrat in timpul mensttuatiei determina reducerea contractiilor ti astfel a durerilor. Durerea poate, de asemenea, sa dispara prin suprimarea ovulatiei folosind pilula contracepti combinata (deci dismenoreea poale fi folosita ca pre-texi pentru a cere pilule contraceptive!). Dilatarea cervicala din timpul nasterii poate duce la disparitia durerilor. insa dilatarea cervixului pe cale chirurgicala poate lasa un cervix incompetent ti ca urmare nu mai este folosita ca metoda tic tratament.
Dismenoreea secundara este asociata cu o afectiune pelvina, cum ar fi adenomioza, endometrioza. infectii cronice, fibromul -si deci apare mai tarziu in cursul vietii. Durerea are un caracter mai constant, pe toata durata menstruatiei si este frecvent asociata cu dispareunie profunda. Tratarea bolii de baza reprezinta cea mai buna conduita. Dispozitivele contraceptive intrauterine (DCI) accentueaza dismenoreea.
Sangerarile intermenstruale. Pot aparea ca urmare a unei scaderi a nivelului productiei de esirogeni la mijlocul ciclului. Alte cauze: polipi cervicali; ectropion; carcinom; ginita; contraceptia hormonala: DCI; in legatura cu sarcina.
Sangerarile post coitale. Cauze: traume la nivelul cervixului. polipi, carcinom cervical; ginita de diverse cauze.
Sangerarile post menopauzale. Sunt sangerari care apar dupa 1 an de la ultima menstruatie. Trebuie sa fie considerate ca fiind provocate de carcinorr endometrial pana la proba contrarie (p. 40). Alte cauze: ginita (frecvent atroiica) corp strain, de ex: pesar; carcinom al cervixului sau al vulvei; polipi endometriali sau cervicali; incetarea tratamentului cu estrogeni (in cursul tratamentului de substitutie cu estrogeni, sau pentru tumora oriana). Pacienta poate uneori confunda sangerarea gi-nala cu cea uretraia sau rectala.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor