mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Infectia pelvina

Infectia pelvina


Share



Infectia pelvina afecteaza trompele fallopiene pufind fi implicate ovarele si parametrul. 90% din infectii se transmit sexual cel mai frecnt cu Chlamidia (60%; multe sunt asimptomatice - dar infertilitatea si sarcina ectopica pot rezulta ca urmare a infectiei) si gonococ. Bacteriile ce colonizeaza trompele infectate sunt de obicei diferite de cele ale ecto-cervixului, aparand de cele mai multe ori in numar crescut. 10% apar dupa nastere sau prin instrumentar necorespunzator (insertie de sterilet, avort) sau pot fi streptococice. Infectia poate disemina din tractul intestinal in timpul unei apendicite (Gram - si bacterii anaerobe) sau pe cale hematologica (tuberculoza).
Salpingita Pacientele cu salpingila acuta se simt rau, prezinta durere, febra, spasmul muschilor abdominali in etajul inferior (pentru a sta cat mai conforil, persoana sta intinsa pe spate cu picioarele flec-tate), plus cervicita cu secretie vaginala profuza, purulenta sau hemora-gica. Greata si varsaturile sugereaza peritonita. Instigheaza sensibilitatea suprapubiana sau fenomene de peritonita, excitatia cervicala si sensibilitatea la nilul fornixului. De obicei, apare bilateral dar poate fi mai grava intr-o singura parte. Infectia subacuta poate fi usor trecuta cu derea si pentru confirmarea diagnosticului este necesara laparoscopia.
Tratament a-sTratamentul prompt efectuat minimalizeaza complicatiile. la probe endocervicale si intrauretrale. Fa hemoculturi si prescrie antibiotice daca persoana nu se simte bine. Are nevoie de odihna, ingestie corespunzatoare de lichide si antibiotice ex. doxicilina 100 mg/24 h PO (substituie eritromicina 500 mg/6 h PO in cazul sarcinii) si metronidazol 400 mg/8 h PO. Terapia acopera gonococul, dar daca apare in culturi este bine sa se adauge penicilin procaina 4,8 g IM cu probenecid 1 g PO. Instigheaza partenerii si asigura-te ca urmeaza tratamentul (cere ajutorul clinicii genito-urinare).
Complicatii Daca raspunde slab la antibiotice, instigheaza cu ajutorul laparoscopiei. Pacienta poate aa un abces (drenajul via fornixul posterior previne perforatia, peritonita si septicemia - dar este posibil sa fie necesara laparotomia). Tratamentul inadecvat sau amanat duce la o infectie cronica si la blocaj tubar de durata (12% infertilitate dupa un episod, 23% dupa doua, 54% dupa trei). Sfatuieste ca bariera contraceptiva protejeaza impotriva infectiilor. Rata sarcinii ectopice creste de 10 ori la cele ce doresc o sarcina.
Salpingita cronica Insuficient instigata, recunoscuta sau tratata, devine cronica. Inflamatia duce la fibroza, deci adeziunile se dezvolta intre organele pelvine. Trompele pot fi destinse de puroi (piosalpinx) sau de fluid (hidrosalpinx).
Durerea pelvina, menoragia, dismenoreea secundara, secretia si dis-pareunia profunda sunt cateva simptome. Poate aparea depresie psihica.
Cauta masele tubare, sensibilitatea si uterul retrorsat fix. Laparoscopia diferentiaza infectia de endometrioza. Tratamentul este nesatisfacator. Considera o antibioterapie cu spectru larg pe termen lung (ex. tetraciclina 250 mg/6 h PO, lh inaintea mesei, timp de 3 luni), diatermie cu unda scurta, analgezie pentru durere si sfat medical. Singurele tratamente benefice sunt menopauza si indepartarea chirurgicala a tesutului infectat.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor