mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Malfunctia urinara

Malfunctia urinara


ShareControlul functiei cii Continenta este mentinuta la femei in uretra de catre sfincterul extern si de muschii etajului pelvin ce sustin presiunea ureterala mai ridicata decat presiunea cala. Incontinenta urinara apare cand acesti muschi se relaxeaza iar muschii detrusorului se contracta.
Incontinenta de urgenta \" Daca imi vine, trebuie sa ma duc\" si femeia se duce la toaleta in mod frecnt. Vezica este \"insila\" cu o activitate intensa a detrusorului. Apare la femei pare si nulipare. De obicei nu se gaseste nici o problema organica. Rar, cauza este neurogena.
Incontinenta de stres Mici cantitati de urina scapa in momentul cresterii presiunii intraabdominale, ex la stranut. Este mai comuna la femeile pare, pentru ca nasterea deneraza etajul pelvin. La examinare se poate descoperi un prolaps (p54) sau incontinenta (cere-i sa tuseasca).


Tratament

» Exclude UTI si glicozuria.
» Istoricul si examinarea nu-ti vor spune daca problema tine de stres, de imbold sau ambele: aranjeaza studii urodinamice.
» Nevoia imperioasa se poate imbunatati cu \"antrenarea cii\" (gradat se creste intervalul de timp inainte de golire). Pacienta are nevoie de incurajare. Restrictia fluidelor si medicamentele antimuscarinice, ex propantelina 15-30 mg/8 ore PO 1 ora ac pot ajuta sau oxibutinin 5mg/6-l2h PO (la batrani trebuie injumatatita doza; ES: uscaciunea gurii, con-stipatie, dere incetosata, aritmii, CI: glaucom).
» Incontinenta de stres usoara raspunde bine la exercitiile speciale pentru etajul pelvin sau fizioterapie, ex ridicarea fasciculelor vaginale cu scopul imbunatatirii tonusului muscular. Un tampon vaginal are rol de suport a gatului cal si opreste curgerea urinii in timpul sportului. Daca are atrofie post menopauzala, aplica crema cu estrogen, ex dieno-estrol 0,01% de 2 ori saptamanal PV.
» Chirurgia este necesara pentru simptomele sere de stres cu scopul de a creste presiunea intrauretrala (prin aducerea uretrei superioare in zona presiunii abdominale, ea fiind anterior, dedesubtul etajului pelvin) si pentru a reduce prolapsul. Operatiile includ: uretroplastie, repararea anterioara, colposuspensia transabdominala.
Incontinenta adevarata Scurgerea continua a urinii poate fi datorata anomaliilor congenitale anatomice, ex uretere ectopice sau a problemelor dobandite, ex fistula co-vaginala, datorita unei traume (de obicei in tarile dezvoltate, dupa histerectomie abdominala, dupa un travaliu prelungit cu prezentatie de rtex in tarile in curs de dezvoltare), malignitate sau radioterapie. Daca nu este posibil tratamentul chirurgical, cauta ajutorul specialistului pentru incontinenta.
Sindromul uretral Simptome de cistita apar cu o MSU negativa (proba de urina de la mijlocul jetului), adesea asociata cu actul sexual si poate fi datorata subinfectiei cu un anumit numar de bacterii care sunt masate la nilul uretrei. Este ea corespunzator lubrifiata? incearca aplicarea de Vaselinei de-a lungul uretrei (nu si daca se folosesc prezervati). Mictiunea inainte si dupa actul sexual, diferite pozitii coitale (ea deasupra) si trimetoprim 100 mg PO inainte de raportul sexual, pot ajuta.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor