mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Contraceptia

Contraceptia


Share



Orice metoda, chiar si coitul intrerupt, este mai buna decat nimic. 90% din femeile tinere care au raporturi sexuale neprotejate in mod obisnuit, raman gravide intr-un an. Corespunzator folosita, contraceptia reduce riscul sarcinii la mai putin de 1% (pilula combinata, injectari, sterilizare); in jur de 2% pentru (PoP - progesterone only Pili, sterilete IUCD, cape cervicale, prezervati); 12% (mucotermic) - ratele de succes pot fi mult mai ridicate1; 15% (prin retragerea in momentul ejacularii). Esecul poate fi mult mai crescut pentru metodele \"dependente de utilizator\"1.
Contraceptivul ideal trebuie sa fie 100% efectiv, fara efecte secundare, rapid rersibil, fara sa necesite supraghere medicala. Scopul este de a gasi cel mai bun compromis pentru fiecare femeie depinzand de varsta, sanatate si necesitati. Metode disponibile:
» Metode naturale (nici un raport sexual in perioada de ovulatie) -metoda acceptata de Biserica Catolica; nu necesita \"poluarea corpului\" cu medicamente.
» Metode bariera (risc scazut pentru sanatate dar necesita motivatie puternica pentru a putea fi folosita).
» Hormonale (complex de riscuri pentru sanatate, dar foarte efectiva).
» Steriletul IUDC (connabil si efectiv atunci cand nu apar contraindicatii) si sterilizare (foarte efectiva dar poate fi irersibila).
Metode (mucotermice) naturale2 Aceste metode implica monitorizarea fenomenului fiziologic cu determinarea momentului fertil (6 zile inaintea ovulatiei, cat traieste spermatozoidul) pana la 2 zile mai tarziu (cat traieste ovulul). Mucusul cervical devine clar si lipicios la inceputul perioadei fertile si se usuca cu ovulatia (consistenta sa este alterata de sperma si infectii vaginale). Temperatura corporala bazala creste aproximativ 0,3A°C dupa ovulatie (afectata de febra, medicamente, bautura sau mancare recenta). Observatiile aditionale, eg mittelschmertz (p. 78), modificari ale cervixului, imbunatatesc acuratetea. Metodele naturale necesita cicluri regulate, dedicatie si auto-control, dar ele sunt intr-adevar eficace. in UK, este usor de gasit un \"profesor\" pentru aceasta metoda.
Metode bariera >Principalul motiv al esecului este nefolosirea lor!
Prezervatile reduc transmiterea majoritatii bolilor transmise sexual (BTS) dar nu si pentru cele ce afecteaza perineul. Capele cervicale ofera o oarecare protectie impotriva gonoreei si chlamydiei dar nu pentru sifilis sau herpes. Unele spermicide inactiaza HIV in vitro.
» Prezervatile sunt eficace cand sunt corect folosite si se adauga si spermicide. Se deruleaza pe penisul aflat in erectie, tinand partea tuguiata sau capatul (daca nu prezinta acea parte) comprimat pentru expulzarea aerului -previne ruperea prezervativului in timpul ejacularii.
» Capele sunt de mai multe forme. Diafragmele se extind de la osul pubian catre fornixul posterior. Persoana trebuie sa rifice dupa insertie ca cervixul este acoperit. Capele cervicale se monteaza peste cervix (este necesar un cervix proeminent). Ar trebui inserate cu mai putin de 2 ore inaintea raportului sexual, si tinute in locul respectiv cel putin 6 ore dupa. Se utilizeaza impreuna cu un spermicid. Unele femei le gasesc inestetice. Probleme: UTIs, alergie la materialul cauciucat.
» Buretii cervicali. Sunt simpli, dar adesea dau gres.
» Prezervativul feminin (ex Femidomi). Nu este necesara prescriptia. Fabricantul pretinde ca are proprietatea de bariera excelenta pentru HIV, bacterii si sperma. Poate fi connabil pentru contraceptie atunci cand s-a ratat o pilula sau daca exista dispareunie, sau perineul are nevoie de protectie, ex - dupa nastere, sau in caz de alergie la latex pentru prezervatile traditionale. Un motiv al esecului este ca penisul aluneca mai mult alaturi de el decat in el, alteori este impins cat mai sus in vagin4 sau poate cadea. Poate fi zgomotos.
» Spermicidele nu trebuie utilizate fara bariera pentru ca singure sunt contracepti insuficiente.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor