mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Prolapsul

Prolapsul


ShareProlapsul apare atunci cand slabirea structurilor de suport permite organelor pelvine sa se exteriorizeze prin vagin. Aceasta slabire poate fi congenitala, dar de obicei apare datorita efortului din cursul travaliului si expulzarii fatului. intarirea perineala deficitara reduce o buna sustinere (p.162). Prolapsul este exacerbat de atrofia menopauzala, precum si de stranut sau tuse. Poate fi daunator dar nu reprezinta un pericol pentru sanatate - cu exceptia prolapsului uterin de gradul III cu cistocel cand poate aparea obstructie ureterala.
Tipurile de prolaps sunt denumite dupa organele exteriorizate. Mai multe tipuri pot coexista la aceeasi pacienta.
Cistocelul Portiunea superioara a peretelui anterior al vaginului impreuna cu ca care este atasata lui bombeaza. Urina reziduala impreuna cu cistocelul pot determina poliurie si disurie.
Uretrocel Daca portiunea inferioara a peretelui anterior al vaginului bombeaza, uretra este deplasata alterand mecanismele sfincteriene (p.74) si ducand la incontinenta cala. Pune intrebarea daca are loc scurgerea urinei atunci cand pacienta rade ?
Rectocel Jumatatea posterioara a peretelui, care este atasata rectului, poate bomba, prin slabirea muschilor ridicatori anali. Adesea decurge fara simptome dar pacienta uneori poate reduce bernierea inaintea defecatiei prin introducerea unui deget in interiorul vaginului.
Enterocel Bombarea portiunii superioare a peretelui posterior poate determina aparitia de anse intestinale la nilul fundului de sac Douglas.
Prolaps Uterin Gradul 1 al prolapsului Cervixul se situeaza in vagin. in prolapsul de gradul II are loc protruzionarea in momentul sederii sau a defecatiei. In gradul III (procidentia) uterul apare in afara vaginului. Vaginul devine cheratinizat, iar cervixul poate ulcera.
Simptome: \"Simptomul de tragere\" sau \"Ceva vine in jos\" se accentueaza tot mai tare. Cistita, poliuria, incontinenta de stres si dificultatea la defecatie pot aparea in functie de tipul prolapsului. Examineaza peretii vaginali in pozitie laterala stanga cu ajutorul speculului Sims si cere pacientei sa se screama.
Prentie Paritate mica; practica obstetricala buna.
Tratament: Cazurile usoare se pot imbunatati prin reducerea presiunii intraabdominale, deci incurajeaza pacienta sa scada in greutate, sa nu mai fumeze si sa reduca efortul. imbunatateste tonusul muscular prin exercitii si fizioterapie si daca este la menopauza sunt necesari estrogeni topici, ex. crema cu dienoestrol 0,01% de cate ori este nevoie (incearca de doua ori pe saptamana). Prolapsul ser simptomatic se trateaza cel mai bine chirurgical. Incontinenta necesita tratarea cauzei (aranjeaza studii urodinamice pentru ificarea celei mai bune metode chirurgicale). Operatiile reparatorii (p.76) excizeaza tesutul excesiv si intaresc suportul dar reduc largimea vaginului. Este activa sexual ? Daca da, ne aflam in fata unui compromis intre reducerea chirurgicala a prolapsului si mentinerea largimii vaginului. Prolapsul uterin marcat este tratat cel mai bine prin histerectomie.
Dispozitile inelare pot fi incercate ca masura temporara sau in cazul persoanelor fragile. Utilizeaza cel mai mic diametru care mentine prolapsul redus. Se insera in fornixul posterior si se pliaza deasupra osului pubian (operatia este mai usoara daca inelul a fost inmuiat la inceput in apa calda). Probleme: infectii, disconfort, ulceratii (se schimba la 6 luni).


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor