mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Anatomie ginecologica

Anatomie ginecologica


Shareul cuprinde orificiile externe ale ginului si uretrei, structurile care le inconjoara (clitorisul, labia minora si comisura) fiind marginita de labia majora si perineu. Himenul, odata rupt (prin tampon, act sexual) apare sub forma unor franjuri la nivelul orificiului extern al ginului.
Cauta: rash; semne de atrofie; ulceratii; lumefactii (p 28-30); perineu deficient (devine vizibil peretele posterior al ginului).
Vaginul este un spatiu virtual, format din pereti musculari distensi-bili. Continutul rectului, care coboara in spatele peretelui posterior al ginului, poate fi palpat prin gin. Cervixul se proiecteaza prin bolta formata de rful ginului, care formeaza un sant de demarcatie in jurul acestuia, mai adanc in partea poslerioara, conventional impartit in doua fornixuri laterale, unul anterior si unul posterior. De la pubertate ti pana la menopauza, laciobacilii din gin mentin un mediu acid, protejand astfel impotri infectiilor.
Cauta: semne de inflamatie; scurgeri (p. 48); prolaps (p. 54).
Cervixul este format in majoritate din tesut conjuncliv. Are o consistenta ferma, si o identatie in zona centrala (orificiul extern, ostium canalului cervical). Glandele secretoare de mucina de la acest nivel au rolul de a lubrifia ginul. Ostium este circular la nulipare si alungit la multipare.
Cauta: durere la mobilizarea cervixului ( p. 24 & 50); ectopii; semne de cervicita si scurgeri cervicale: polipi; carcinom (p. 32).
Uterul are corpul format din pereti musculari grosi, captusiti la interior cu epiteliu cilindric (endometru) si este coneclat la cervix sau gat. Este fixat de ligameniele utero-sacrale. Este invelit de peritoneu, care formeaza un fald situat intre uter si rect, numit punga rectoginala (a lui Douglas). Faldul peritoneului care contine trompele uterine este cunoscut sub numele de ligamentul larg. Dimensiunea uterului este descrisa, prin conventie, in atie cu dimensiunile pe care le poate lua in diferite stadii ale unei sarcini normale. Deoarece acesta este un criteriu riabil, dimensiunile urmaloare au doar un caracter orientativ: fara sarcina -dimensiunea unei prune: la 6 saptamani -a unui ou de gaina; la 8 saptamani -a unei mandarine; la 10 saptamani -a unei portocale; la 14 saptamani -ocupa tot pelvisul.
La majoritatea femeilor uterul este in anteroversie, adica axul lung este orientat inainte, iar cervixul priveste spre inapoi. Corpul este deci flectat inainte pe cervix -anteflexie. Un astfel de uter poate fi palpat prin metoda bimanuala (cu exceptia unei femei obeze sau incordate).In 20% din cazuri, ulerul este in retroversie si retroflezie (p. 6). Cauta: pozitia uterului (important de stiut pentru diverse proceduri practice): mobilitatea (in special daca este in retroversie); dimensiunea; sensibilitatea (p. 24 & p. 50).
Categoriile suni formate din trompele uterine (fallopiene), ore si tesutul conjunctiv asociat (parametrele). Pot fi palpate prin metoda bimanua-la in fundurile de sac laterale ale ginului, si daca sunt normale nu se simt. Orele au dimensiunea unei boabe de strugure mai mare, si se pot gasi in punga rectoginala.
Cauta-- formatiuni (p. 42), sensibilitate (p- 50).


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor