mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Carcinomul endometrial

Carcinomul endometrial


Sharea-sHemoragia postmenopauzala trebuie investigata, deoarece poate fi determinata de carcinomul endometrial.
Cancerul de corp uterin este mai putin comun decat cancerul de col. De obicei, apare dupa menopauza. Majoritatea tumorilor sunt adenocar-cinoame si sunt legate de expunerea excesiva la estrogen neatenuat de progesteron. Apare o variatie geografica marcata: raportul America de Nord: China = 7:1.
Factori de risc » Obezitate » Nuliparitate » Diabet
» Terapie estrogenica neatenuata » Menopauza tarzie » Iradiere
» Tumora ovariana activa » Tamoxifen
» Antecedente eredo-colaterale de carcinom de san, ovar, colon.
Simptome Pacienta se prezinta de obicei cu hemoragie postmenopauzala (HPM). Orice persoana cu istoric de HPM are un risc de 10-20% de a face cancer. Initial hemoragia este redusa si poate fi asociata ocazional cu o secretie apoasa. in timp, sangerarea dene abundenta si mai frecventa. Femeile premenopauzale pot prezenta hemoragie inter-menstruala, dar 30% au doar menoragie.
Diagnostic. Hemoragia postmenopauzala este un simptom timpuriu care determina o femeie sa fie consultata de doctor, dar examenul medical este de obicei normal. Cancerul endometrial poate fi detectat uneori pe un frotiu. Diagnosticul se pune cu ajutorul chiuretajului uterin. Toate zonele catatii uterine trebuie razuite, iar materialul obtinut trimis pentru examenul histologic. Histeroscopia permite zualizarea endometrului anormal ajutand la imbunatatirea luarii cu acuratete a mostrelor. Unii autori sceptici pretind ca se poate produce diseminarea celulelor tumorale prin trompele falopiene spre peritoneu.
Anatomie patologica. Majoritatea tumorilor apar in fundul catatii uterine. Are loc extensia tumorii spre muschiul uterin. Cu timpul, poate ajunge la cerx sau peritoneu si poate metastaza vaginul (5%), ovarul (5%) sau oricare din ganglionii limfatici pelni (7%).


Stadializarea I: Tumora limitata la corpul uterin.

II: I plus atingerea cerxului.
III.- Tumora extinsa dincolo de uter, dar nu si dincolo de pels.
IV: Extensie in afara pelsului. ca si intestinul pot fi afectate.
Tratament Stadiile I si II pot fi tratate prin histerectomie cu sal-pingo-oforectomie bilaterala si/sau radioterapie atunci cand nu este convenabil tratamentul chirurgical ( 5 ani supreetuire: stadiul I 72%, stadiul II 56%). Iradierea inalta postoperatorie reduce recurenta. Boala avansata poate fi tratata prin radioterapie si/sau doze ridicate de progesteron, ex. medroxiprogesleron acetat 250 mg/24 h PO, care micsoreaza umora (efecte secundare: retentie de lichid). Radioterapia se poate efectua fie pre operator (baghete de cesiu sau radiu introduse in vaginul superior si uter), fie post-operator (iradiere externa).
Recurenta bolii se observa de obicei in primii 2-3 ani. Cele mai comune locuri sunt cel pelne (la paciente neiradiate), plaman, os, nodulii limfatici inghinali si supraclaculari, vagin, ficat, catate peritoneala. Extirparea chirurgicala, radioterapia, medroxiprogesteronul, toate metodele pot ajuta. Citostaticele se folosesc atunci cand pacientele nu raspund la terapiile anterioare.Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor