mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Carcinomul cervical

Carcinomul cervical


Sharea-sScopul: trebuie detectat in faza pre-invaziva (intraepiteliala).
Aproximativ 2000 de femei mor anual de cancer cercal in UK. La 90% din ele nu s-a recoltat niciodata un frotiu. in UK screeningul a avut un impact mic asupra mortalitatii. Probleme: financiare, administrative, tehnice, stanjeneala, posibil progresia rapida a bolii in cazul femeilor mai tinere.
Factori de risc pentru neoplazie: fumatul, parteneri sexuali multipli (in cazul ambelor sexe), raspandirea papilloma rus uman (PVU 16, 18 si 33). Oncogenele HPV (E6) se leaga de gena supresoare de tumora p. 53 (paznicul genomului, p. 844) provocand astfel aparitia tumorii. Astfel, carcinomul cercal este o boala transmisa sexual (nici unul din parteneri nu prezinta papiloame zibile).
Mod de actiune in cazul frotiurilor anormale Repeta un nou frotiu sau recomanda colposcopia si biopsia in functie de ce reflecta frotiul cu NCI III sau afectiunea microinvaziva (< 3 mm). Instructiuni in elul 2.
Tratamentul carcinomului preinvaziv Cerxul este examinat cu ajutorul colposcopului (X10 microscop binocular). Epiteliul anormal are
0 textura caracteristica a vaselor de sange si se coloreaza in alb cu acid acetic. Biopsii punctate trebuie luate pentru histologie. NCI este distrus prin crioterapie, laser, coagulare la rece sau electrodiatermie (necesita anestezie generala). Aceste metode dau aproximativ 90% ndecare dupa un singur tratament. Dupa ndecare sunt necesare frotiuri anuale. Daca jonctiunea scuamo-columnara nu se poate vedea, sau daca la histologie apare carcinom microinvaziv, tesutul anormal se indeparteaza prin biopsie conica, ce poate fi curativa. Colposcopia nu detecteaza adenocarci-nomul.
Carcinomul invaziv Candva boala a celor peste 50 \'de ani, astazi apare si la persoane sub 40 de ani. Majoritatea sunt carcinoame scuamoase. Aproximativ 50% sunt adenocarcinoame (din epiteliul endocercal, cu factori de risc necunoscuti). Diseminarea este locala si limfatica.
Stadiul I: tumora este limitata la cerx; Stadiul II: extindere locala; Stadiul III: extindere la peretii pelni si treimea inferioara a vaginului; Stadiul IV: extindere la ca si rect. Majoritatea se prezinta in stadiul
1 sau II.
Diagnostic Carcinomul este detectat rar pe un frotiu. Sangerarea in afara ciclului menstrual (metroragia) este simptomul clasic. In stadiul precoce, tumora este ferma. Creste apoi ca o masa friabila ce sangereaza la atingere.
Tratamentul carcinomului invaziv Histerectomia tip Wertheim sau radioterapia trateaza atat tumora cat si ganglionii limfatici, obtinand rate bune de ndecare pentru stadiul I (80% 5 ani supraetuire) si stadiul II (60%). Radioterapia determina stenoza vaginala: sfatuieste pacienta sa aiba raporturi sexuale in primele 2 luni de la tratament (cu folosirea unui lubrefiant atunci cand este necesar). Urmareste persoana cu ajutorul frotiurilor anuale. Stadiul III necesita radioterapie extinsa. Tratamentul stadiului IV este paliativ. Complicatiile terminale constau in durere, fistule, obstructia intestinelor si a ureterelor.
Terminologia utilizata pentru descrierea frotiurilor s-a schimbat de-a lungul anilor. Tabelul 1 arata termeni ati. Tabelul 2 arata termenii curent folositi in rapoartele din UK si modul de actiune recomandat. Coloana a III-a, avand ca antet cuvantul \"bistologie\", arata procentul frotiurilor in care clasa Papanicolaou (citologica) are mai multe leziuni grave de tip NCI II sau III la examenul histologic. 6% din frotiurile cu celule inflamatorii prezinta o patologie serioasa, din acest motiv trebuie recomandata colposcopia atunci cand inflamatia persista.In 1986, termenul atipia nucleara de granita a fost introdus pentru cazurile de indoiala veriila a oricarei modificari de natura neoplazica. S-au emis noi indicatii1 pentru ca doctorii din laboratoare sa recheme pacientele, ex: la 3-6 luni, eventual si pentru investigatia colului cu ajutorul colposcopiei, ex. dupa 2 frotiuri cu anormalitate nucleara de granita la care numarul celulelor afectate nu s-a redus in timp; in aceste cazuri colposcopia trebuie vazuta ca facand parte din procesul de screening si nu e necesar ca sa dicteze tratamentul. Aceasta metoda ajuta la inlaturarea rezultatelor fals negative, precum si la etarea unor probleme ce apar dupa un tratament indelungat.Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor