mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Infertilitatea masculina

Infertilitatea masculina


ShareSpermatogeneza normala are loc in tubii seminiferi ai testiculelor. Celulele germinale diploide nediferentiate (spermatogonia) se multiplica si sunt apoi transformate in celule haploide. Durata totala a unei cohorte de celule diploide sa se dezvolte spre celule haploide este de 74 zile. FSH si LH sunt importante in initierea spermatogenezei la pubertate. LH-ul stimuleaza celulele Leydig sa produca testosteron. Testosteronul cu FSH stimuleaza celulele Sertoli sa produca substante esentiale pentru suportul meolic al celulelor germinale si spermatogeneza.
Spermatozoidul Un spermatozoid este alcatuit dintr-un cap olar dens (contine cromozomul haploid de complinire), captusit de o granula acrozomica (ce contine enzime esentiale pentru fertilizare) si propulsat de o coada mobila. Fluidul seminal reprezinta 90% din volumul ejaculator, este alcalin si solutie-tampon pentru aciditatea ginala. Doar aproximativ 200 spermatozoizi la fiecare ejaculare ajung in treimea medie a trompelor, sediul fertilizarii.
Infertilitatea masculina Factorii masculini sunt cauza infertilitatii la 24% din cupluri. in realitate majoritatea sunt subfertili. Un numar mic de barbati au o cauza decelabila. Cauzele sunt: (% citate la un studiu).
» Oligo/azoospermia idiopatica (16%): Testiculele sunt de obicei mici si FSH-ul crescut. Nu este labil nici un tratament specific, au fost multe incercari de tratament.
» Astenozoospermia/teratozoospermia (17%): in astenozoospermia motilitatea spermatozoizilor este scazuta datorita unor probleme structurale ale cozilor. Teratozoospermia indica un exces de forme anormale.
» Varicocelul (17%): este controversat deoarece se gaseste la 15% din barbati, majoritatea and fertilitatea normala.
» Infectiile tractului genital (4%): gonococul, chlamida si enterococi Gramnegativi pot determina infectii ale anexelor (ex: ejaculare dureroasa, secretie uretrala, hematospermie, disurie, epididim sensibil, prostata inflamata si sensibila). Confirma prin spermocultura, probe uretrale sau existenta > 1 milion peroxidazopozitive polimorfonucleare/ml sperma.
Trateaza ambii parteneri pentru 4 saptamani cu eritromicina, doxici-lina sau floxacin (ex. 400 mg/12 h PO).
» Autoimunitatea spermatica (1,6%): Factori de risc pentru aparitia anticorpilor: sectomie, accidente testiculare, obstructia tractului genital, istoric familial de boala autoimuna. Cei mai multi Ac apar pe membrana spermatica sau in fluidul seminal, dar pot aparea si la femei. Prednison 20 mg/12 h PO in ziua 1 - 10 si 5 mg in ziua 11 si 12 a ciclului partenerei pentru 6 luni reduce nivelele anticorpilor.
» Congenital (criptorhidism, anomalii cromozomiale - 2%): Sindromul Klinefelter numara 50 de anomalii cromozomiale. Pentru fertilitate optima testiculele necoborate trebuie fixate in scrot inaintea rstei de 2 ani.
» Obstructia tractului genital (1,8%): Azoospermie, testicule cu dimensiuni normale sau nivele de FSH ridicate sunt sugestive. Poate aparea dupa infectie, sectomie sau poate fi congenitala (ca in fibroza chistica). Poate fi tratata cu ajutorul chirurgiei ex. epididimosostomie pentru a ocoli obstructia epididimara.
» Sistemic/iatrogenic (1,3%): » Probleme ce tin de coitus (1%).
» Deficienta gonadotrofinica (0,6%). Este singura cauza din afectiunile testiculare tratata cu succes prin substituire hormonala.
Examinare Priveste forma corpului, caracteristicile sexuale secundare, cauta daca este cazul ginecomastia. Volumul testicular normal este intre 15 - 35 ml (a cu orhidometrul Prader). Tuseul rectal poate arata prostatita.
Testari Analiza spermei (p.57). Testul post coital impreuna cu mucusul cervical de la jumatatea ciclului poate indica prezenta anticorpilor. FSH-ul plasrriatic distinge afectiunea primara testiculara de cea secundara. Masurarea nivelelor de testosteron si LH sunt indicate cand se suspicioneaza deficienta androgenica. Sunt labile teste de aglutinare pentru detectarea anticorpilor.
Tratament Tratamentul cauzelor traile a fost descris mai sus.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor