mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Avortul

Avortul


ShareAvortul este pierderea unei sarcini inainte de 24 de saptamani de gestatie. 20-40% din sarcini sunt avortate, cel mai frecvent in primul trimestru.
Tratamentul sangerarilor precoce din cursul sarcinii. Considera urmatoarele:
»a-sEste in stare de soc? S-ar putea sa aiba sange sau elemente ale produsului de conceptie retinute in canalul cervical (se elimina cu ajutorul unui forceps cu burete).


»a-sPoate fi o sarcina ectopica? ( p. 24).

» Singerarea si durerea a fost mai accentuata decat in cursul unei menstruatii normale? Au fost vazute fragmente din produsul de conceptie? (cheagurile pot fi confundate cu fragmente din produsul de conceptie).
» Orificiul cervical este deschis? Ostium extern al unei multipare permite intrarea varfului unui deget.
» Este uterul de dimensiuni corespunzatoare varstei sarcinii?
» Sangereaza cumva de la o leziune cervicala si nu de la nivelul uterului?
» Care este grupul sanguin? Daca este Rh negativa va avea nevoie de anti-D (p. 120).
Daca simptomele sunt minore si ostium cervical este inchis, atunci este vorba de o iminenta de avort. Se recomanda repaus, care de multe ori este insa ineficient. 75% se vor ameliora. Iminenta de avort (in special in trimestrul 2) se asociaza cu risc de ruptura prematura de membrane2 si cu nastere prematura -deci trimite mama sa nasca intr-un spital dotat cu toate facilitatile.Inainte de 8 saptamani un avort poate fi complet si evacuarea chirurgicala a resturilor produsului de conceptie nu este necesara (ERPC).
Daca simptomele sunt severe si ostium este deschis este vorba de un avort ineviil, sau, daca majoritatea produsului de conceptie a fost eliminat deja, de un avort incomplet. Daca sangerarea este profuza, considera administrarea de ergometrina 0.5mg IM. Aranjeaza pentru evacuarea chirurgicala a resturilor produsului de conceptie (ERPC).
Avortul intrerupt: Fatul moare dar este retinut in uter. Pacienta poate sa fi avut sangerari cu catva timp in urma, iar uterul este mic pentru varsta sarcinii. Confirma diagnosticul ecografic. Necesita evacuare chirurgicala sau cu ajutorul prostaglandinelor.
Diagnosticul sangerarilor precoce din timpul sarcinii nu este intotdeauna foarte usor. Ecografia poate fi utila, insa testele de sarcina raman pozitive si la cateva zile de la decesul fatului.
Avortul de la mijlocul sarcinii. Este in general produs de cauze mecanice, ex. incompetenta cervicala (eliminarea rapida si fara durere a fetusului), anomalii uterine, sau afectiuni cronice ale mamei (ex. DZ, LES).
Dupa un avort a-sPierderea unei sarcini determina doliu in famile. Ofera parintilor multa intelegere. Vor dori sa stie de ce sa intamplat si daca se va intampla din nou.
Majoritatea avorturilor in prima parte a sarcinii sunt datorate anomaliilor de dezvoltare fetala; numai 10% sunt datorate afectiunilor materne (ex: pirexie). Majoritatea sarcinilor urmatoare sunt normale, desi exista un risc crescut. 3 avorturi, fara nici o sarcina normala necesita trimitere pentru investigatii genetice, imunologice si anatomice.
Un cervix incompetent poate fi intarit prin cerclaj cervical in aproximativ a 16-a saptamana de sarcina, care este retras inainte de nastere.
Cea mai buna perioada pentru a incerca din nou este atunci cand parintii o doresc.
Avortul septic. Este in general urmarea unui avort ilegal. Se prezinta ca o salpingita acuta (p 50) si se trateaza in mod similar. incepe administrarea antibioticelor cu spectru larg inainte de chiuretaj, ex. co-amoxiclav (fiolele au l,2g din care lg este amoxicilina si 200mg acid clavulanic; administreaza l,2g/6h I si metronidazol (ex. lg supozi-toare/8h).Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor