mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Traumatisme craniene

Traumatisme cranieneConduita de urgenta. Elibereaza caile aeriene; ventileaza in caz de necesitate; protejeaza coloana cercala. a-sDaca pupilele sunt inegale, pune diagnosticul de hipertensiune intracraniana (HIC), de ex. prin hemoragie extradurala si cere urgent asistenta neurochirurgicala. Pot fi necesare gauri Burr (de partea pupilei dilatate). Alte sernne de HIC i: coma din ce in ce mai profunda (sau un interval de luciditate, apoi recadere), respiratie Cheyne-Stokes, apnee, pupile fixe, dilatate (la inceput ipsilateral) si postura in extensie. incearca administrarea de manitol 20% 5 ml/kg IV in 15 min. Cere asistenta unui anestezist cu transfer intr-un centru neu-rochirurgical pentru o CT urgenta A craniotomie. Scopul tau sa fie de a oferi neurochirurgului un creier bine oxigenat, bine perfuzat.


Tratament initial Noteaza totul in foaie, cu atentie. inregistreaza corect orele.
» O2 inspirat in flux ridicat (Fj O2 > 0,85 + masca ajustata cu rezervor).
» Opreste hemoragia. Masoara TA, trateaza socul cu Haemacceli ( MMC, p. 720).
» Anamneza. Cand? Unde? Cum? A avut o convulsie? Interval lucid? Alcool?
» Cauta alte leziuni. Masoara alcoolemia, gazele sanguine, U&E, glucoza, HC.
» in caz de coma, aplica scala de coma Glasgow (p. 768).
» Daca bolnavul este alert, inregistreaza cea mai complexa comanda pe care o poate indeplini.
» Evalueaza amnezia anterograda (pierderea din momentul traumatismului) si amnezia retrograda - pentru evenimentele pre-traumatice (extinderea ei se coreleaza cu severitatea traumatismului, si nu apare niciodata fara amnezie anterograda).
» Examineaza SNC. Monitorizeaza pulsul, TA, TA, respiratiile + pupilele la fiecare 15 min.
» Daca exista o fractura deschisa sau rinoree cu LCR, se face profilaxie antibiotica si antitetanica (MMC, p. 226). Trimite la neurochirurgie.
» Radiografii craniene (incidente postero-anterioare Townes si laterale): cauta fracturi sinusale si aer intracranian. Daca epifiza este deplasata sau fracturile traverseaza vase sanguine (de ex. artera meningee medie-vasul hemoragiei extradurale), se face o CT.
» ingrijire in pozitie semi-sezanda daca nu exista leziuni medulare. Atentie meticuloasa pentru caile aeriene, ochi, ca.
» Daca leziunile nu sunt grave: pozitie sezanda cand cefaleea o permite (daca este severa, suspecteaza o complicatie). Trateaza durerea cu aspirina. Criterii de internare: dificultatea evaluarii (copil, post-ictal; intoxicatie alcoolica); examen neurologic anormal (inclusiv starea mentala); cefalee severa sau voma; fractura. Pierderea constientei nu necesita internare in cazul in care pacientul este bine si insotit de un adult responsabil.


» Fii atent la complicatii: precoce - hemoragie extradurala sau sub-durala ( MMC, p. 440), leziuni de ner cranieni, convulsii. Tardiv -hemoragie subdurala, convulsii, diabet insipid, parkinsonism, dementa.
Pacienti traumatizati obnubilati (GCS 8) care miros a alcool. Fa o radiografie craniana (+ CT in caz de fractura sau semne de focar). Alcoolul este o cauza putin probabila a comei, daca alcoolemia respiratii mai profunde -> revenirea reflexelor bulbare -> deschiderea ochilor -> voma -> constienta -> agitatie -> acuze de cefalee -> amnezie -> sindrom post-contuzional (cefalee, ameteli, dificultati de concentrare, scaderea memoriei).
Indici de prognostic prost Varsta inaintata, rigiditate de decere-brare, spasme ale extensorilor, coma prelungita, hipertensiune, PaO2 -l (la gazometrie), TA>39AC, 60% din cei care isi pierd cunostinta >1 luna pot supraetui 3-25 ani, dar pot necesita ingrijiri zilnice.
Risc de bematom intracranian (la adulti). Pe deplin constient, fara fractura craniana =


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor