mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Osteomielita

OsteomielitaEste infectia osului. Incidenta sa se reduce pe masura ce standardele de viata cresc. Germeni frecvent intalniti: Staph aureus (cel mai frecvent microorganism in Marea Britanie), streptococi, E. Coli, Proteus si Pseudomonas, in alte parti: Salmonella (cu anemia falciforma) si Brucella. inainte de aparitia antibioticelor, 25% din cei afectati mureau si alti 25% ramaneau infirmi. Infectia poate proveni de la furuncule, abcese sau instrumentarea tractului urinar. Deseori nu se gaseste nici o infectie primara. Pacientul poate avea diabet sau imunitatea compromisa din alta cauza.


Trasaturi clinice. Durere de partea afectata; refuzul miscarilor, caldura si sensibilitate la palpare de partea afectata; rersat minor in articulatiile invecinate, semne de infectie sistemica. Toate semnele sunt mai putin evidente la adulti. Hemoculturi pozitive in 60%.
Osul scular este cel mai afectat (de ex. in metafizele oaselor lungi - in special femurul distal, tibia superioara) la copii si osul trabecular la adulti. La copii, infectia netratata provoaca moartea osului care se separa, formand un sechestru. Exista o neoformatie periostala de os (numita involucru) in jurul osului mort. Puroiul poate fi ecuat in spatiile articulare sau fistulizat la piele.
Explorari. VSH t, CRP t, WCC t. Modificarile radiologice nu sunt vizibile cate zile, dar apoi apar opacitate si scaderea densitatii osului afectat, urmata de reactie sub-periostala si, mai tarziu, sechestru si involucru. Osul trabecular infectat prezinta mai putine modificari.
Tratament. Dreneaza abcesele si extirpa sechestrele prin interventie chirurgicala deschisa. Se fac culturi din toate sechestrele. Tratament: flu-cloxacilina 250-500 mg/6h IV sau IM pana la aflarea germenului si sensibilitatii sale. Alternative terapeutice pentru adulti sunt acidul fusidic sau clindamicina. Ciprofloxacina 500 mg/8-l2h P.O. este indicata pentru osteomielita cu pseudomonas. La copin sub 5 ani cauza poate fi Haemo-philus influenzae, ampicilina sau co-trimoxazolul fiind tratamente de prima linie.


Complicatiile osteomielitei. Artrita septica, fractura in os patologic, deformarea oaselor in crestere.
Osteomielita cronica. Tratamentul este chirurgical, cu extirparea sechestrelor si chiuretarea cavitatilor. Poate fi indicat oxigenul hiperbar.1\'2 Administreaza antibiotice (ca mai sus) > 12 saptamani.
Complicatii: amiloidoza, dezvoltarea unui epiteliom spinocelular in traiectul fistulos.
Abcesul Brodie. Acest abces inconjurat de os scleros este datorat unor germeni cu virulenta scazuta. Tratamentul este chiuretarea.
Infectia TBC a osului. Cel mai frecvent sediu este un corp vertebral (p. 706) sau in asociere cu articulatiile. Durerea, tumefactia si formarea unui \"abces rece\" sunt semne frecvente. in cazul afectarii articulare apar dureri, tumefactie, dureri la miscare si atrofie musculara. Explorari: Modificari radiologice: rarefactie osoasa, eroziuni, tumefactia tesuturilor moi (abces). VSH, Test Mantoux pozitiv. Puroiul aspirat este cre-mos si pozitiv in culturi. Tratament: dreneaza abcesele, imobilizeaza articulatiile mari afectate, chimioterapie ( MMC, p. 180).
In cazul distractiilor articulare majore, este necesara artrodeza tardi.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor