mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Artroza

ArtrozaCauze predispozante. Alinierea articulara defectuoasa, de ex. deformarea in valgus; scaderea suprafetei de contact articular (de ex. subluxatie in luxatia congenitala de sold); fracturi osteocondrale; corpi straini; rupturi meniscale; leziuni de cartilaj datorate artritei septice sau neuropatiei.
Histopatologie. in stadiile precoce apare un clivaj (fibrilatie) a cartilajului apoi o parte din acesta se rupe, lasand osul expus - care dene ingrosat, dur si alb (\"eburnat\"). Neoformatiunile osose de pe suprafetele articulare se numesc osteofite.
Caracteristici clinice. Durere articulara de repaus (de ex. noaptea); durere la miscare. Articulatiile pot fi usor ingrosate. De obicei nu sunt inflamate. La miscarea articulatiei se poate simti crepitus (frecarea intre suprafete rugoase). Poate aparea o deformare fixata (pozitia neutra nu poate fi asumata). La maini, sunt frecvent afectate articulatiile inter-falangiene distale. M&rirea de volum a acestor articulatii reprezinta nodulii Heberden. Factorul reumntoid este absent. VSH


Modificari radiologice. 1 Spatiu articular i 2 Scleroza subcon-ilrala 3 Chisturi suhcondrale 4 \"Muscaturi\" la marginile articulatiei (prin osteofite).
Tratamentul, are ca scop reducerea durerii si a invaliditatii. Nu exista panacee. Pentru durere incearca paracetamol 500 mg-l g/6 h singur sau asocia! cu opiacee, de ex. co-proxamol (ES: constipatie). la in considerare AINS, ca ibuprofen 400 mg/8 h PO p.c, pentru episoadele inflamatorii (de ex. genunchi) dar, daca sunt necesare pe termen lung, atentie la hemoragia GI (p. 756).
Caldura locala poate ameliora durerea. Fizioterapia poate creste utilizarea functionala a articulatiilor. Usureaza presiunea de pe articulatiile portante prin scaderea in greutate (dieta) si ajutoare pentru mers (baston, cadru, sine pentru scari). Terapia ocupationala poate da sfaturi prind modificarea uneltelor si interiorului. Cand invaliditatea sau durerea sunt severe, poate fi necesara interventia chirurgicala.
Chirurgia


» Debridarea articulara artroscopica, excizia osteofitelor si a cartila jului articular insil + forarea osului expus ajuta > 60% din pacienti.1
» Artrodeza (fuziunea chirurgicala a articulatiei) este cel mai frecvent utilizata la articulatia metatarsofalangiana a halucelui.
» Osteotomie pentru a realinia o articulatie - de ex. pentru a corecta o deformare genu varum.
» Artroplastia de excizie este utilizata in operatia Keller (p. 720). » Artroplastia de interpozitie este utilizata la articulatia carpometacarpi-ana a policelui, unde un burete silastic este interpus intre suprafetele articulare. » Protezarea articulara (p. 734) pentru sold, cot, umar si genunchi.
Artroza soldului. Sunt frecvente deformarile fixate in flexie. Testul Thomas obiectizeaza astfel de deformari (p. 708). Tratamentul chirurgical uzual este protezarea articulara.


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor