mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Leziunile mainii

Leziunile mainiia-s Nu exista leziuni minore ale mainii. Orice solutie de continuitate a tegumentului poate fi inceputul unui lant de enimente care poate duce la pierderea celui mai pretios instrument uman.
Infectii. Cauza uzuala este streptococul sau stafilococul. Poate aparea extensie de-a lungul unei teci tendinoase care se poate necroza.
Tratament: Daca exista puroi, se face o insamantare. Se da flucloxa-cilina 250 mg/6 h PO sau eritromicina 500 mg/12 h PO incepand cu lh inainte de interntie. Sub anestezie generala si garou, se exploreaza campul ischemic. Daca este necesar, se excizeaza teaca sinoviala la capatul ei proximal. Pot fi intalnite colectii localizate de puroi in tecile tendinoase sau in spatiile palmare. Este indicat drenajul chirurgical pentru orice abces (de ex. paronichial sau tardiv). Uneori este posibila sutura primara, cu conditia ca tot materialul necrotic sa fi fost inlaturat. Un abces \"rece\" cronic al tecii unui tendon sugereaza tuberculoza. Solicita imediat ajutorul unui expert.


Leziuni ale nervilor\'( p. 746 & 814). Examineaza functiile sen-siti si motorii corespunzatoare nervilor respectivi. Inabilitatea de a ridica policele peste nilul palmei semnifica o leziune a nervului median (insuficienta abductorului pollicis brevis). Nervii mai mici decit nervul digital la nilul articulatiei interfalangiene distale sunt dificil de reparat. Deficitul functional este mai mic daca leziunea afecteaza un nerv ce deserste doar o anumita modalitate (senzitiva sau motorie), deoarece prelungirile care se regenereaza cresc direct in tubul Schwann cel mai apropiat, intr-un ritm de 1 mm/zi, indiferent de tipul nervului.
Leziuni ale tendoanelor. Incapacitatea de a ridica degetul prin extensia articulatiilor metacarpo-falangiene indica o leziune (desprindere) a tendoanelor. Incapacitatea de a flecta articulatiile interfalangiene distale, impotriva unei rezistente indica o disectie a flexorului digitorum pro-fundus. Daca acesta este intact, insa este afectata flexia articulatiilor interfalangiene proximale, este vorba despre o diviziune a flexorului superficial. Sectionarea flexorului pollicis longus duce la inabilitatea de a flecta articulatia interfalangiana a policelui.In general leziunile tendoanelor flexorilor se trateaza prin reparatie primara. Daca exista o pierdere de segment de tendon reparatia se va face entual stadializat, cu un imt de plastic pentru a mentine deschisa teaca tendinoasa, urmat de o grefa de tendon. Fizioterapia intensiva a mainii, sub supraghere, este esentiala.

Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor