mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Leziuni majore - resuscitare

Leziuni majore - resuscitareAceasta ina pleaca de la presupunerea ca resuscitatorul are un ajutor experimentat si un salon de resuscitare bine echipat. La auzul stirii privind sosirea unui caz cu leziuni majore, solicita ajutor experimentat (de ex. traumatolog specialist). Tine minte \"ABC\"-ul = (cai aeriene, respiratie - ireathing, circulatie).
» inlatura corpii straini din caile aeriene. Aspira orice fluid.
» Respira pacientul eficient? Daca nu, se asista ventilatia mai intai cu masca si balon + O2 100%, apoi se intubeaza traheea. Daca obstructia cailor respiratorii superioare impiedica intubatia, se face cricotirotomie ( MMC, p. 753). Exista un pneumotorax cu supapa? - trebuie intervenit acum! Daca respira spontan, se administreaza tuturor pacientilor O2 la 15 1/min prin masca stransa cu rezervor. Acopera si bandajeaza orice plaga toracica deschisa numai pe 3 parti.


» Exista puls? Daca nu, incepe masajul cardiac extern. Cere ajutorului sa aduca un defibrilator.
» Aplica vaselina si pozitioneaza electrozii pe torace (deasupra sternului si la linia axilara medie). Obtine un traseu ECG si defibrileaza, continua ca pentru \"stop cardiac\", p. 365-67, pentru adulti, MMC, - 725. Daca ritmul este accepil, continua dupa cum urmeaza:
» Atentie la IPPV in caz de emfizem chirurgical. Acesta implica o ruptura de plaman (de ex. prin fractura de coasta) si necesita insertia prompta a unui dren toracic.
» Instaleaza o perfuzie cu ser fiziologic. Recolteaza sange: pentru compatibilitate si test de glicemie. Foloseste 2 canule largi pentru cate-terizare (MMC, p. 698), daca nu se poate obtine accesul IV. Continua resuscitarea cardio-respiratorie.
» la TA sistolica. Daca < 90 mmHg si cauza probabila este pierderea de sange, administreaza solutie coloidala (Haemacceli rapid IV pana cand TA t, pulsul 1, urina curge (>30 ml/h; cateterizeaza in voie - exclude mai intai leziunile uretrale) si cind apare - administreaza sangele compatibil (a-scereti sange compatibil de grup, dureaza numai 5-l0 min).
» Scoate-i hainele (de ex. cu niste foarfeci mari). Care sunt leziunile? Arsurile circumferentiale de gat sau torace pot necesita incizie (escaro-tomie) pentru a usura presiunea asupra laringelui.
» Presupune ca exista insilitate spinala. Asigura imobilizarea cu saci de nisip, pansamente si gulere pana la efectuarea radiografiilor.
» Aplica presiune si asigura elevatie pentru orice zona cu hemoragie activa.


» Evalueaza nivelul constientei (AVPU, p. 893).


» Examineaza toate pulsurile periferice. 30% din fracturi sunt trecute cu vederea in camera de resuscitare. Se fac radiografii de craniu, coloana cervicala (p. 820) si pelvis. Daca se suspecteaza hemoragie intraperi-toneazla, p. 810.
» Gaze sanguine, RXT - dren toracic in caz de pneumotorax, MMC, p. 698.
» Monitorizeaza pulsul, TA, nivelul constientei si dimensiunile pupilei la cateva min. Daca pupilele sunt inegale, solicita consult neurologic specializat. Da si manitol 1 g/kg in perfuzie pentru a ameliora edemul cerebral. Vezi p. 806.
» Fa un examen clinic complet din cap pana in picioare (\"examinarea secundara\"). in caz de pneumotorax, se pune dren toracic ( MMC, p. 698). Aplica scala de coma Glasgow pentru nivelul comei (p. 768).
» Daca apar convulsii da 10 mg diazepam IV urmat de 100 mg in 500 ml glucoza 5% infuzat in ritmul de 40 ml/h; daca convulsiile continua (copii: 0,3 mg/kg corp IV, apoi 50 ug/kg /h I - atentie la apnee. Daca convulsiile inca continua, da 40-l00 ml clormetiazol 0,8% gata preparat in perfuzie IV; in 10 min. (tinut la frigider) - numai la adulti. Rata ulterioara infuziei este determinata de raspuns.
» in caz de contuzie pulmonara, inec sau inhalare de fum, considera doze mari si precoce de corticosteroizi (metilprednisolon 30 mg/kg I.
» Fa un rapel de toxoid tetanic Aħ imunoglobulina antitetanica umana (p. 774).
» Solicita ajutor experimentat pentru a determina prioritatile de tratament pentru fiecare leziune in parte.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor