mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Sutura plagilor

Sutura plagilor1 inlatura corpii straini si tot materialul necrotic.


2 Curata cu tifon steril muiat in cetrimid 1%.

3 Controleaza hemoragia prin presiune si elevarea zonei. Firele absor-babile profunde (de ex. Dexoni, Vicryli, catgut) r ajuta apozitia marginilor cutanate (evita la mana, poate leza nervii).
4 Infiltreaza pielea care trebuie suturata cu lignocaina 1% (< 3 mg/kg; ES: convulsii).
a-s Evita adrenalina la anestezia degetelor.
5 Daca este necesara o tensiune mare, intarzie sutura sau foloseste grefe cutanate.
6 Manipuleaza bland tesuturile pentru a preveni extinderea leziunilor.


7 Foloseste suturi intrerupte pentru inchidere. incepe de la mijloc, sau cu orice margini neregulate. Aceasta ajuta apozitia corecta.
8 Evita eversia marginilor cutanate suturate.
9 Exemple de fire utilizate la sutura plagilor. Adulti, fata: 5-0 mono-filament nylon (scoate-le dupa 5 zile). Copin, fata: 6-0 nomofilament nylon (scoate-le dupa 3-5 zile). Copii, alte parti: 5-0 catgut. Partea profunda se va absorbi si partea superficiala va cadea dupa 10-l4 zile. Adulti, picior: 3-0 nylon (scoate-le dupa 2 saptamani). Lambourile cutanate de coapsa (dupa caderea pe un obiect dur) pot avea un aport sanguin scazut, mai ales daca lungimea lamboului este de cel putin 2 ori mai mare decat latimea, iar vindecarea va fi mai buna cu benzi inguste de leucoplast (de ex. steristripi), decat cu suturi. Aproximarea exacta a marginilor este in general imposibila, dar grefele cutanate sunt rareori necesare.
Adulti: brat, trunchi, abdomen: 3-0 matase. Scoate-le dupa - 9 zile. Scalp: 3-0 matase. Scoate-le dupa 5 zile.
10 Metoda suturii se invata cel mai bine prin demonstratie de catre un chirurg. Exerseaza sutura in mediu steril pe o coaja de banana rupta.
11 Panseaza cu tifon steril pentru a evita extinderea leziunilor.
Alternative la sutura. Sutura necesita anestezie si lasa cicatrice.
Benzi de inchidere cutanata (SterA«fr(pi) sunt utilizate pentru dilacerari minore, dar nu pe pielea paroasa. Lasa un spatiu intre benzi pentru zemuire. Pot fi utile si pentru apozitia temporara a marginilor unei plagi mai mari in timpul suturii. Exista un risc mai mic de infectie a plagilor decat in cazul suturii, in special in ceea ce priveste muscaturile de animale.
Adezivul tisular acrilic (Histoacryti) este rapid, lasa cicatrice minime si nu necesita urmarire. Usuca suprafata plagii, si aliniaza cu atentie marginile, pentru ca nu le mai poti corecta pozitia dupa ce plaga s-a lipit. Aplica adezivul in strat subtire (foloseste un tub capilar sau o pipeta de unica folosinta) si apasa marginile una de alta timp de 30 sec. Par: Poti inchide plagi minore ale scalpului legand fire de par de-a latul plagii.


Prevenirea tetanosului. Imunizarea activa cu toxoid tetanic este administrata ca parte a triplului vaccin in primul an de viata (p. 247). Se administreaza rapeluri la intrarea in scoala si la varsta de adult tanar.
Odata administrate 5 injectii, revaccineaza numai in momentul unei leziuni semnificative.
Imunizarea primara a adultilor: 0,5 ml toxoid tetanic IM repetat de 2 ori la intervale lunare.
Plagi: Orice taietura merita o doza suplimentara de 0,5 ml toxoid IM, daca individul nu este deja pe deplin imun (o cura completa de toxoid sau un rapel in ultimii 10 ani). Un individ non-imun va avea neie de inca 2 injectii (0,5 ml IM) la intervale lunare. in caz de imunitate partiala (rapel sau cura completa cu >10 ani inainte), este necesar un singur rapel.
Imunoglobulina antitetanica umana: Este necesara pentru pacientul partial imun sau non-imun (definit ca mai sus), cu plagi murdare, vechi (>6h), infectate, devitalizate sau contaminate cu pamant. Da 250-500 unitati IM, folosind o seringa separata si un alt loc decat la injectia cu toxoid.
a-sDaca statusul imun este necunoscut, presupune ca el/ea este non-imun(a). Imunizarea de rutina a sugarilor a inceput in 1961, deci exista multi adulti cu risc.
a-sEducatia igienica si debridarea plagilor sunt de importanta vitala.
Volumul sigur maxim de lignocaina nediluata in functie de greutatea corporala. (Doza sigura maxima de lignocaina fara adrenalina 3 mg/kg cu adrenalina 7 mg/kg; utilizarea diferitelor solutii 0,25%-0,5% pentru infiltratii si anestezie regionala intravenoasa, 1% pentru blocaje nerase, anestezie epidurala si anestezie regionala intravenoasa; 2% pentru blocaje nerase).Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor