mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Osteocondrita

OsteocondritaOsteocondrita juvenila (osteocondroza) este o afectiune de origine necunoscuta, in care centrele de osificare ale copiilor si adolescentilor devin temporar moi, ducand la deformari secundare compresiunilor. Dupa o perioada de timp riabila (deseori aproximativ 2-3 ani) osul se intareste din nou, in noua sa forma, defectuoasa.
Manifestari clinice. Varsta la care apar aceste modificari depinde de osul afectat, si este de obicei momentul dezvoltarii nucleului osos. Simptomul principal este durerea locala. Modificari radiologice: crestere initiala a densitatii nucleului osos; urmata de un aspect pestrit (pe masura resorbtiei osului afectat) si aplatizare; apoi textura normala revine, dar deformarea se mentine. Consecinta pe termen lung este artrita degenerati.


Tratament. Deseori nu este necesar, dar articulatiile mari pot necesita protectie (de ex. cu un pansament gipsat).
Boala Scheuermann. Afecteaza pe cei in rsta de 13-l6 ani. Este afectata osificarea normala a epifizelor mai multor vertebre toracice. Fortele deformante sunt maxime la marginea anterioara a vertebrelor, astfel incat vertebrele sunt mai inguste anterior, rezultand cifoza. in faza acti a bolii, vertebrele pot fi sensibile la palparea ferma. Radiologie sunt vizibile incizuri profunde pe marginile anterioare ale vertebrelor. Mai tarziu apare ingustarea spatiului discal anterior.
Tratament: Daca tratamentul simptomatic nu are efect, incearca un pansament gipsat (de ex. pentru 8 saptamani, in cazurile severe); de asemenea fizioterapie. Centurile spinale sunt rareori necesare.
Boala Kohler. Copin afectati au intre 3-5 ani. Au dureri in regiunea mediotarsala si schioapata. Poate exista sensibilitate la palparea navicu-larului. Radiografiile sunt diagnostice, aratand un os dens, deformat. Tratament: simptomatic, repausul piciorului sau purtarea unui gips la mers.


Boala Kienbock. Apar dureri la nivelul osului lunat, in special in timpul miscarilor active ale pumnului. Priza manuala este defectuoasa datorita durerii. Radiografiile sunt diagnostice, aratand la inceput un os lunat dens, cu o mica reducere a profunzimii, mai tarziu, aplatizare mai marcata. Consecinta este artroza. Tratament: in stadiile precoce, maladia poate ceda la imobilizarea pumnului timp de 3 luni, in stadiile active; poate fi excizat osul lunat si imtata o proteza; odata instalata artroza, excizia osului lunat este inutila.
Boala Freiberg. Poate fi clasificata ca o osteocondrita disecanta (p. 732). Radiologie: epifiza capului unui metatarsian devine granulara, fragmentata si aplatizata. Tratament: extirparea precoce a osului afectat, cu grefa osoasa si utilizarea unui gips la mers. Daca deformarea este deja instalata, tratamentul se rezuma la obserre.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor