mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente cu plante medicinale
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale
» Reumatismul

Reumatismul





imbolnare a unor articulatii, mai precis un dezechilibru intre rezistenta tesuturilor articulare si solicitarea la care sunt supuse. Se manifesta prin simptome dureroase aparute in timpul miscarii, intepenirea articulatiei, modificarea suprafetelor, tumefactie, caldura, uneori lichid. Localizarea reumatismului cronic degenerativ se constata indeosebi la articulatiile soldului, numit coxartroza, articulatiile genunchiului, numit gonoartroza, la coloana vertebrala, numit spondiloza - care poate fi cercala, dorsala si lombara.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: amareala, anasonul, catina alba, cicoarea, cimbrisorul, cimbrul, coacazul negru, coada calului, coada soricelului, cretusca, fasolea, feniculul, frasinul, fumarita, galbenelele, hameiul, iarba mare, iedera, ienupaml, isopul, izma, jalesul, lasniciorul, lemnul dulce, levantica, maselarita, merisorul, mesteacanul, mierea ursului, musetelul, mustarul negru, nucul, osul iepurelui, papadia, patrunjelul, pinul, pirul, plamanarica, plopul negru, podbalul, porumbarul, porumbul, rozmarinul, salcia, salcia capreasca, scorusul, socul, sulfina, sovarvul, tataneasa, troscotul, turita mare, telina, urzica moarta, ta de e.
Retete utilizate


UZ INTERN:

Amareala - infuzie dintr-o lingurita de ta uscata maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si se strecoara. Se bea intreaga cantitate, in 5-6 reprize pe zi.
Catina alba - infuzie din 2 linguri de frunze zdrobite, peste care se toarna 500 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute si apoi se strecoara. Se bea fractionat, in cursul unei zile.
Cicoarea - infuzie din 2 g frunze uscate si maruntite, la o ceasca (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cesti de ceai caldut pe zi. Cimbrisorul - infuzie dintr-o lingurita de ta, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 2 cani pe zi.
Coacazul negru - infuzie din 2 lingurite de frunze uscate, maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi, inainte de mese.
Coada calului - decoct dintr-o lingurita de ta maruntita, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 4-5 cani pe zi.
Coada racului - decoct din 2 linguri de pulbere de ta, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi, inainte de mese. Cretusca - infuzie dintr-o jumatate lingurita pana la o lingurita de ta uscata si maruntita, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se beau 2 cani pe zi. Frasinul - infuzie din 2 lingurite flori sau frunze, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (500 ml). Se Iasa 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se bea in 3 reprize, dupa mese.
Fumarita - infuzie dintr-o lingurita de pulbere ta, sau ta uscata maruntita, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se bea fractionat, in cursul unei zile.
Hameiul - infuzie dinir-o lingura de conuri uscate, maruntite, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se Iasa acoperita 10-l5 minute si se strecoara. Se bea cate o cana, dupa mese. Iarba mare - decoct din 2 linguri de pulbere din radacina, la 1 litru de apa. Se fierbe 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 3-4 cani de ceai caldut pe zi. lenuparul - infuzie din 2 lingurite fructe (galbuie) uscate, peste care se toarna o ceasca cu apa clocotita. Se lasa acoperite 15-20 de minute si apoi se strecoara. Cantitatea se bea in mai multe reprize pe zi.
Jalesul - infuzie dintr-o lingurita de frunze uscate, maruntite. la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Lasniciorul - decoct din 1-2 lingurite de ta uscata si maruntita, la o cana cu apa (200 ml). Se fierbe 1 -2 minute si apoi se strecoara. Se bea cate o ceasca, dimineata si seara. Levantica - infuzie dintr-o lingurita de flori uscate si maruntite, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Mehsorul - extractie din 2 lingurite de frunze, in 100 ml de apa rece; se lasa in repaus 60 de minute si apoi se strecoara. Peste aceleasi frunze se toarna 100 ml apa clocotita. Se fierbe la foc mic 15 minute. Se acopera si se lasa la racit 15 minute si apoi se strecoara. Se amesteca ambele lichide. Se ia cate o lingura la 3-4 ore, in timpul unei zile. Mesteacanul - infuzie din 3-4 lingurite frunze sfaramate, la o ceasca cu apa clocotita. Se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu si se lasa la racit. Se bea fractionat, in timpul unei zile.
Mierea ursului- infuzie dintr-o lingurita frunze, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Osul iepurelui - decoct dintr-o lingura pulbere radacina, la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe la foc mic 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi. Papadia - decoct dintr-o lingura pulbere de radacina, la o cana cu apa (250 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Pinul- infuzie dintr-o lingura de muguri, peste care se toama o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Pirul - infuzie dintr-o lingura rasa pulbere rizom, sau rizom uscat maruntjt, peste care se toama o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi.
Plamanarica - infuzie dintr-o lingura pulbere de frunze, sau frunze uscate si maruntite, peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Plopul negru - infuzie dinr-o lingurita muguri, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi. Podbalul - infuzie din 1 -2 lingurite de flori si frunze uscate si maruntite, la o cana {200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Porumbul - infuzie din 2 linguri de matase, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se ia cate o lingura, la 3 ore. Porumbarul - infuzie dintr-o lingurita petale flori si frunze, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Rozmarinul - infuzie dintr-o lingurita pulbere de frunze, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
Salcia - decoct din 2 linguri de scoarta maruntita, la o cana cu apa (250 ml). Se iau 3-4 linguri pe zi.
Salcia capreasca - decoct din 2 linguri de scoarta maruntita, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 15 minute si apoi se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi. Scorusul - infuzie dintr-o lingurita fructe uscate, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute, se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Socul - infuzie din 2 lingurite cu flori uscate, peste care se toama o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi. Sulfina - infuzie dintr-o lingurita cu flori uscate si maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 1-2 cani pe zi.
Sovarvul - infuzie din 1-2 lingurite de ta maruntita, peste care se toama o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.
Tataneasa - decoct din 1-2 lingurite cu pulbere de radacina, sau radacina bine maruntita, la 2 cani cu apa de 250 ml fiecare. Se fierbe 20-30 de minute si se lasa apoi la racit. Se beau 2-3 cani pe zi.
Troscotul - infuzie din 1 -2 lingurite de ta maruntita, la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi.
Turita mare - infuzie dintr-o lingura cu pulbere de ta, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi, inainte de mese.
felina - se bea cate 100 g de suc de radacina, dimineata, inainte de masa. Urzica - infuzie din 1-2 lingurite de frunze uscate si maruntite, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau 2 cani, seara, inainte de culcare.
Urzica moarta - decoct din tulpini florifere, intr-un litru de n. Se lasa la fiert 10 minute si apoi se strecoara. Se bea, de 3 ori pe zi, cate un pahar.
Vita-de-e - infuzie dintr-o lingurita de muguri la cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi. Ceaiuri complexe
1. Izma - frunze (30 g). Cimbru - ta (30 g), Turita mare - ta (30 g), Ienupar
- fructe (60 g). Infuzie dintr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
2. Musetel - flori (20 g), Rozmarin - flori (20 g), Eucalipt- fructe (20 g), Isop - ta (20 g). Infuzie dintr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
3. Coacaz negru - frunze (20 g), Frasin - frunze (20 g), Cretusca - flori (20 g). Infuzie dintr-o lingurita de flori, !a o cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
4. Cicoare - radacina (60 g), Pir- radacina (60 g), Papadie - radacina (60 g), Fumarita
- ta (60 g), Lemn dulce - radacina (60 g), Anason - fructe (10 g), Feniculul- frunze (10 g). Decoct dinr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se fierbe 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
5. Izma - frunze (40 g), Frasin - frunze (40 g), Salcie - scoarta (60 g). Coada calului -ta (40 g), Fasole - teci (40 g). Soc - flori (40 g), Lemnul dulce - radacina (20 g>. Ienupar- fructe (10 g). Decoct dintr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa (250 ml). Se fierbe 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.


UZ EXTERN:

Hreanul - linctura obtinuta din radacina rasa, macerata in alcool 70°. Se fac frectii in zona dureroasa.
Mustarul negru - 2 linguri faina de mustar, puse intr-o cana cu apa rece. Se lasa la temperatura camerei pana cand ustura ochii. Continutul se pune in apa calda de baie. Rozmarinul- tinctura obtinuta din frunze macerate in alcool 70°. Se fac masaje in zona dureroasa. Telina - tinciura obtinuta din radacina rasa pusa la macerat in alcool 70°. Se fac frectii.
Lotiune complexa Salcie - scoarta (150 g la 3 litri de apa), Stejar- scoarta (300 g la 2 litri de apa), Grau
- tarate (100 g la 1 litru apa). Nuc - frunze {50 g la I litru apa). Tomate - tulpini (50 g la 1 litru apa). Cu acest amestec se fac bai timp de 15-20 de minute, in apa de 38°C.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor