mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente cu plante medicinale
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale
» Constipatia

Constipatia





Boala care se manifesta printr-o evacuare intarziata si insuficienta a continutului intestinal. Bolnavul are scaune rare, la 2-4 zile, in cantitate redusa. Constipatia este, in general, o tulburare functionala (constipatia obisnuita, habituala), provocata fie de scaderea tonicitatii musculaturii intestinale (constipatia atona), fie de contractarea acestei musculaturi (constipatie spastica).
Cauzele constipatiei sunt variate: 1. constipatia mecanica se produce in urma stenozei intestinale, de natura diferita: cicatriciala, tumorala; 2. constipatia alimentara, din cauza unei alimentatii prea sarace in resturi nedigerabile (lipseste excitatia fiziologica a peretelui intestinal); 3. constipatia dischinetica, provocata de tulburarea aparalu-lui nervos din peretele intestinal, legata intim si de starea sistemului nervos vegetativ.
Plante medicinale ce pot fi utilizate: anasonul, anghinarea, bozul, calcea calului, capsunul, ceapa, chimenul, cicoarea, coada calului, coada soricelului, crusinul, dovleacul, feniculul, fragul, frasinul, hameiul, izma, inul, lemnul dulce, leurda, mustarul alb, morcovul, nalba de padure, nalba mare, ovazul, papadia, patlagina, pedicuta, pelinul, pirul, porumbul, reventul, roinita, saschiul, schinelul, smochinul, socul, sovarvul, stafidele, stejarul, teiul, trei-frati-patati, turita mare, telina, varza, verigariul, volbura.


Retete utilizate

UZ INTERN:
Anghinarea - infuzie dintr-o lingurita de frunze, la o carta cu apa clocotita (250 ml).
Se lasa 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Bozul - suc stors din fructe. Se ia cate o lingura, seara, inainte de culcare.
Ceapa - 1-2 Unguri de ceapa rasa, cu ulei de masline. Cantitatea se ia de doua ori pe zi.
Cicoarea - infuzie dintr-o lingurita de radacina maruntite, la o cana cu apa clocotita
(250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Coada calului - decoct dintr-o lingurita de ta maruntita, la o cana cu apa (200 ml).
Se fierbe 15 minute. Se beau 2-3 cani pe zi.
Crusinul - decoct dintr-o lingura de coaja, se opareste in 250 ml de apa, iar dupa un
sfert de ora se pune la fiert la foc mic, timp de o jumatate de ora. Ceaiul se bea caldut,
seara la culcare, in constipatii rebele doza repetandu-se dimineata, pe stomacul gol. Se
mai utilizeaza, cu rezultate bune, pulbere din radacini, 2-3 cutite pe zi.
Dovleacul - pasta preparata din 50 g seminte decorticate pisate si 20 g de zahar; se amesteca pana se obtine o pasta omogena. Se consuma intreaga cantitate, o data pe zi.
Fragul - infuzie din 2 lingurite de frunze raaruntite, la 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita timp de 20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2 ceaiuri pe zi, neindulcite.
Frasinul- infuzie din 1-2 linguri de frunze, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Hameiul - infuzie dintr-o lingura conuri uscate, maruntite, la o cana cu apa clocotita
(250 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se bea cate o cana, dupa mesele principale.
Inul de cultura - infuzie din 5 g seminte, la 100 ml de apa clocotita. Se beau 1-2 ceaiuri pe zi. Se mai utilizeaza seminte proaspete cu putina apa, seara, la culcare.
Lemnul dulce - pulbere din radacina, se iau 1-3 g, pe zi sau infuzie dintr-o jumatate
lingurita de pulbere radacina, peste care se toama apa clocotita (200 ml). Se lasa 15-20 de minute si se strecoara. Se bea cantitatea intr-o zi.
Leurda - infuzie dintr-o lingura de frunze uscate, la o cana cu apa clocotita (20 ml). Se beau 1-2 cani pe zi.
Mustarul alb - se ia zilnic o lingurita de seminte cu putina apa, apoi, treptat, se iau 2 lingurite pe zi, timp de 3-4 zile.


Morcovul - se mananca un morcov ras, pe stomacul gol.

Nalba de padure - tinctura din 20 g flori, in 100 ml alcool. Se iau 50 de picaturi pe zi, seara.
Ovazul - decoct din 15 g de fructe, in 150 ml de apa, timp de 5 minute. Se administreaza de 3 ori pe zi.
Patlagina - decoct din 5 g de frunze, la 300 ml de apa, timp de 10 minute. Cantitatea se administreaza pe parcursul unei zile.
Pedicuta - decoct dintr-o lingura de ta uscata si maruntita, la 1/2 litru de vin. Continutul se fierbe 15-20 de minute si apoi se lasa la racit, acoperind vasul. Se bea fractionat, in cursul unei zile.
Pelinul - infuzie dintr-o lingurita de ta uscata maruntita, la 1/2 litru de apa clocotita. Se lasa acoperit 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se bea cate o jumatate de ceasca, dupa mese. -,m
Pirul - decoct dintr-o lingurita de pulbere rizom, la o cana cu apa (200 ml). Se lasa 5-l0 minute la macerat, apoi se pune la fiert. Se bea de 3 ori pe zi, inaintea meselor. Porumbarul - infuzie dintr-o lingurita de flori, la o cana cu apa (200 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
Saschiul - infuzie dintr-o lingurita pulbere ta, sau ta uscata si maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-l5 minute si apoi se strecoara. Se bea o cana pe zi.
SchineM - infuzie dintr-o lingurita pulbere ta, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 20 de minute si apoi se strecoara. Se bea cate o cana, inainte de mese. Smochinul - zilnic, se consuma un amestec format din 3 smochine si 10 stafide fierte in lapte.
Socul- infuzie dintr-o lingurita de fiori, la o cana cu apa (200 ml). Se bea seara, inainte de culcare.
Sovarvul - infuzie dintr-o lingurita din ta maruntita, la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20-30 de minute si apoi se strecoara. Se bea cate o cana, inaintea meselor principale.
Teiul - infuzie din 1-2 lingurite de flori, peste care se toama o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Trei-frati-patati - infuzie dintr-o lingurita de ta uscata, maruntita, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.
Telina - infuzie dintr-o lingurita de seminte, la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se acopera si se lasa 15-20 de minute si apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi. Varza - de doua ori pe zi, se ia un pahar cu zeama de varza murata, sau un amestec in parti egale de varza murata cu suc de varza proaspata.
Verigariul - decoct din 25-30 fructe, la o cana cu apa (200 ml). Se fierb 5 minute, se acopera si se lasa la racit, apoi se strecoara. Se bea o cana, dimineata. Fructe proaspete, cate 10-l5, consumate dimineata, pe nemancate.
lbura - infuzie din 2 lingurite din partile aeriene ale tei, la o cana (250 ml) cu apa. Se bea o cana dimineata, pe stomacul gol. Tinctura obtinuta din partile aeriene ale tei 20 g la 100 ml alcool. Se iau 20 picaturi, de 3 ori pe zi. Ceaiuri complexe
1. Crusin - scoarta (30 g), Chimen - fructe (10 g), Portocala - coaja (5 g). Infuzie din acest amestec, o lingura la 250 ml de apa. Se beau 2 cani pe zi.
2. Anason - seminte (5 g). Stejar- scoarta (10 g), Feniculul- seminte (5 g), Izma -frunze (10 g), Chimen - seminte (5 g), Coada soricelului - flori (10 g). Infuzie dintr-o lingura din acest amestec, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 2-3 cani pe zi.
3. Crusin- coaja (15 g), Revent- radacina (15 g), Nalba mare- radacina (10 g), Lemn dulce - radacina (10 g). Decoct dintr-o lingura din acest amestec, la o cana (250 ml) cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
4. Turita mare - ta (15 g), Chimen - seminte (15 g), Feniculul - seminte (10 g), Crusin - coaja (5 g). Macerat 14 zile, in 100 ml alcool Se iau 20-30 de picaturi, de 3 ori pe zi.
5. Crusin - coaja (60 g), Revent- radacina (50 g), Portocale - coaja (50 g). Totul macerat timp de 8 zile, intr-un litru de vin. Seara, se iau 1-2 linguri din vinul rezultat.
6. Crusin -coaja (10 g), lbura -ta (10 g\\Roini(a~ frunze (10 g). Decoct (prin fierbere numai 3-5 minute) dintr-o lingura din acest amestec, la o cana cu apa (250 ml). Cantitatea se bea seara, la culcare, si dimineata, pe stomacul gol.
7. Crusin - coaja (30 g), Porumbar- flori (20 g), Tei - flori (20 g), Papadie - ta (20 g), Feniculul - fructe (10 g). Decoct (prin fierbere numai 5 minute) dintr-o lingura de amestec, la o cana cu apa (200 ml). Se bea seara, la culcare, indulcit cu miere de


albine.




Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor