mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Psihiatrie
Index » Boli si tratamente » Psihiatrie
» Terapia electroconvulsivanta

Terapia electroconvulsivanta







Indicatii Depresia care:


» Nu raspunde la antidepresive, sau

» Prezinta manifestari psihotice, sau
» Necesita a fi controlata rapid (de ex. pacientii care refuza sa bea, risc suicidar crescut sau post-partum): terapia electroconvulsivanta (TEC) reprezinta tratamentul fizic care actioneaza cel mai rapid.
Depresia schizo-afectiva: (depresia cu semne de schizofrenie). Mania: Daca nu raspunde la tratamentul medicamentos.
Contraindicatii: Hemoragie subdurala sau subarahnoidiana recenta. Precautii: accident vascular cerebral recent, infarct miocardic, aritmii. ES: amnezie anterograda; complicatiile anesteziei. Consimtamantul pacientului, p. 460.
Tehnica: » Verifica identitatea pacientului. Ofera pacientului asigurari cu prire la siguranta metodei, in afara locului de desfasurare a terapiei electroconvulsivante (TEC). (Poate fi stresant pentru pacient sa priveasca TEC in desfasurare.)




» Nu trebuie sa fi mancat nimic de >8h.

» Sunt formularele de consimtamant in ordine (p. 460)? in Marea Britanie, in cazurile rare in care TEC se efectueaza fara consimtamant, este necesar un al doilea verdict al Comisiei pentru Sanatate Mentala cu prire la necesitatea tratamentului (p.460).
» Asigura-te ca defibrilatorul si aparatul de aspiratie functioneaza.
» Asigura-te ca medicul anestezist cunoaste reactiile alergice si medicamentele care interfera cu anestezia. Pentru a contracara stimularea vagala indusa de TEC, este posibil ca anestezistul sa administreze (pentru a reduce convulsiile) atropina sau scopolamina inainte de administrarea unui agent anestezic cu actiune foarte scurta (ex. methohexitona) asociat cu un relaxant muscular (ex. suxametonin).
» Studiaza informatiile producatorului cu prire la aparatul de TEC, la alimentarea cu energie si la tipul de curent electric folosit (bidirectional sau modificat sinusoidal, sau unidirectional). A fost aparatul verificat recent? Exista o restrictie in manevrarea aparatului?
» Sileste modul de aplicare a electrozilor: unilateral (la nivelul emisferului nedominant) sau bilateral. TEC unilaterala se asociaza cu amnezie anterograda mai redusa. Cand dominanta este nesigura (de ex. la persoanele stangace) electrozii se aplica bilateral.




» in TEC unilaterala, un electrod (A) se

plaseaza la 4 cm deasupra mijlocului distantei dintre meatul auditiv si unghiul extern al ochiului si celalalt (B) la 10 cm de A, deasupra urechii.
» in TEC bilaterala, electrozii se plaseaza in acelasi loc (A), de o parte si de alta a capului.
» Se aplica putin gel pe locurile alese (nu atat de mult cat sa permita scurtcircuitarea electrozilor).
» in momentul cand spune anestezistul, se aplica socul. Fii pregatit sa stapanesti pacientul, in cazul in care paralizia este incompleta. In timp ce curentul circula, muschii se contracta. Dupa aproximativ 10 secunde apar contractii clonice suplimentare, care dureaza aproximativ 1 minut. Singurul semn poate fi contractia muschilor pleoapei. Pentru ca TEC sa fie complet eficienta este necesara probabil faza clonica.
» Aseaza pacientul in decubit dorsal. Tine-l sub observatie pana dene constient.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor