mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Psihiatrie
Index » Boli si tratamente » Psihiatrie
» Isteria

IsteriaEste o boala psihica caracterizata prin semne si simptome (in absenta patologiei organice) care se produc inconstient (astfel isteria este diferita de simulare sau minciuna si in ciuda utilizarii neprofesionale a termenului, nu inseamna actoricesc, cabotinic). Exemple: paralizia, cecitatea, amnezia -ex. la un pacient violat de o persoana de acelasi sex: pacientul prezinta amnezie postcritica evenimentului, dar simte un impuls irezistibil de a scrie scrisori ofensatoare, despre persoana care 1-a violat. Pentru a decide daca manifestarile sunt isterice, intreaba:


» A fost evaluata atent o cauza fizica?

» Pacientul este tanar? Fereste-te sa silesti primul diagnostic in cazul in care pacientul este de > 40 ani.
» Au fost simptomele cauzate de stres? intreaba familia.
» Exista profituri secundare? adica, merita sa perpetueze simptomele? Multe afectiuni fizice prezinta profituri pentru pacient, asa incat este utila absenta unui asemenea simptom (excluzand isteria).


» Au simptomele \"sens\" (ex. afonia la un crainic)?
» Indiferenta fata de ceea ce trebuie sa constituie un handicap major (la belle indifference) are numai o valoare diagnosticata redusa.
Majoritatea reactiilor de conversie isterice dispar spontan, dar daca aceasta nu se produce pacientul trebuie trimis de urgenta la un medic psihiatru, inainte ca manifestarile isterice sa devina curente. Poate aparea nevroza isterica epidemica, in care intreaga comunitate devine implicata, dar ea debuteaza la membrii cei mai influenili. in fuga isterica pacientul dispare cateva zile si face calatorii lipsite de sens, despre care nu isi mai aduce aminte.


Prognosticul isteriei Urmarirea, timp de 7 - 1\' ani, demonstreaza ca aproximativ 20% (22/99) din pacientii diagnosticati cu isterie si trimisi la o clinica neurologica s-au dovedit a avea o afectiune organica2. Problema nu este daca trebuie, prin urmare, sa renuntam la diagnosticul de isterie, cat de ce medicii neurologi au omis atit de des acest diagnostic.
Tratamentul isteriei Studierea stresului din viata pacientului poate ajuta, dupa cum se arata la p. 448-56. Pentru a da posibilitatea pacientului sa retraiasca evenimentele stresante (abreactie) se poate utiliza hipnoza (sau amylobarbitona I.


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor