mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Psihiatrie
Index » Boli si tratamente » Psihiatrie
» Compararea psihoterapiilor

Compararea psihoterapiilorEste adevarat ca \"Toti au castigat si toti trebuie sa primeasca premii\"?
Unul dintre motivele pentru care este dificil de demonstrat ca o forma de psihoterapie este mai buna decat alta este procentul mare de pacienti (aprox. 80%) care beneficiaza de aproape orice interventie. O diferenta mica (dar probabil utila) intre doua tratamente este posibil sa fie doborata de procentul mare de pacienti care beneficiaza de ambele tehnici.
Problemele metodologice de cumparare a diferitelor studii cu validitate variabila au fost prezentate acum intr-un mod sistematic (folosind tehnici care nu sunt in afara criticii) si au dus la urmatoarele \"concluzii\" la care s-a ajuns din cercetarea care impunea cele mai multe criterii de design ideale1: randomizare; evaluare independenta; terapie efectuata de terapeuti abili, experimentati care lucreaza perioade de timp egale; grupuri bine potrivite si grupuri martori corespunzatoare.
Concluzia cheie este numarul mare de scoruri, exceptand cazurile cand psihoterapia este ata cu tratamentul minimal (este mai bine) si cand este asociata cu medicamente, care confera un beneficiu mai mult sau mai putin consecvent crescut.


Diagnosticele din studiile de mai sus au fost asociate (adica depresiv, nevrotic sau schizofrenic, cu criterii SUA destul de cuprinzatoare) si astfel apare intrebarea daca pacientii cu diagnostice diferite raspund diferentiat la psihoterapie. Concluziile mai putin consecvente sunt ca terapia comportamentala este adecvata in special pentru tratarea fobiei limitate, bolilor obsesi- compulsive, sexuale si de comportament si ca terapia cognitiva este eficienta in caz de depresie si poate fi mai eficienta decat antidepresivele in prevenirea recaderii.2 De asemenea, in tratarea bulimiei, poate fi mai eficienta decat terapia comportamentala.3
Este foarte greu sa determini sub raport cantitatiameliorarile determinate de terapia psihodinamica (psihoanaliza si urmasele ei) - dar exista trialuri convingatoare cu privire la folosirea in vindecarea bolilor cronice, de ex. sindromul de intestin iriil4 -pacientii pot urma tratamentul decenii (?) si adesea nu este clar care este scopul exact al terapiei sau cine ar trebui sa o urmeze. Astfel institutiile responsabile de ingrijirea medicala (p. 498) se impotrivesc finantarii acestui tip de ingrijire.5


Se spune ca pacientii cei mai adecvati pentru psihoterapie sunt persoanele TA VIS (rinere, atractive, vorbarete, inteligente si cu succes). Cercetarea confirma aceasta intr-o oarecare masura. Se stie ca, nivelul socio-economic scazut, izolarea si moralitatea reprimata se asociaza toate negaticu ameliorari determinate de psihoterapiile traditionale.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor