mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Psihiatrie
Index » Boli si tratamente » Psihiatrie
» Idei neobisnuite

Idei neobisnuite







Este important de silit daca un pacient prezinta delir, halucinatii sau o tulburare de gandire majora, deoarece in cazul in care acestea sunt prezente, diagnosticul este: schizofrenie; psihoza afectiva; boala organica; sau o stare paranqida si nu este vorba de o nevroza sau de o tulburare de personalitate.
Este posibil ca pacientii sa nu doreasca sa vorbeasca despre problemele lor. Ei trebuie intrebati delicat: \"Ati avut vreodata ganduri care, par neobisnuite - cum ca ar exista o conspiratie impotriva dumneavoastra, sau ca sunteti controlat de o voce dinafara sau de catre radio?\".
Halucinatiile sunt experiente senzitive (auditive, zuale, gustative sau tactile) care apar in absenta unui stimul. Halucinatiile intalnite adesea inaintea instalarii somnului sau dupa trezire (hipnagonice/hipnopom-pice) nu sunt elocvente pentru psihopatologie. O pseudo-halucinatie se caracterizeaza prin aceea ca pacientul stie ca stimulul este in gandirea sa (de exemplu o voce auzita in interiorul sau, mai degraba decat peste umarul stang). Ele sunt mai frecvente si desi pot fi un semn important -de exemplu o halucinatie adevarata este interiorizata inainte de a fi desfiintata complet, ele nu trebuie sa indice o boala psihica. Halucinatiile zuale si tactile sugereaza o boala organica, in timp ce halucinatiile auditive sugereaza o psihoza.


Delirurile Sunt conngeri mentinute, nemodificate, indiferent de orice contra-argument, si care sunt neasteptate avand in vedere nivelul cultural al pacientului. Conngerea este de obicei (dar nu intotdeauna) falsa. Conngerea care apare formata complet, fara evenimente sau experiente anterioare care sa le explice, se spune ca este primara si sugereaza intens schizofrenia. Asemenea iluzii se formeaza in jurul unei \"perceptii delirante\", dupa cum ilustreaza cazul pacientului care, cand vede lumina verde a semaforului (perceptia deliranta) stie ca a fost trimis sa elibereze orasul sau natal de materialism. De obicei, anamneza atenta dovedeste ca delirul este secundar -de exemplu, o persoana care este deprimata se poate sa gandeasca despre sine ca este pur si simplu inutila.
Ideile de influenta. Pacientul simte ca alte persoane observa lucruri de care lui ii este rusine. Ceea ce deosebeste aceasta de delir este aceea ca pacientul stie ca ideile se formeaza in interiorul lui si ca sunt exagerate. Este important sa se deosebeasca delirurile si halucinatiile de ideile obsesive. in cazul oricarei idei neobisnuite trebuie realizata o descriere clara astfel incat sa se poata decide daca o persoana aude ideea ca o voce (halucinatie); daca ea crede ca vocea este introdusa in capul ei -impunerea ideii (delir) sau daca persoana stie ca ideea ne intr-adevar de la ea insasi, desi este parazitara (observa). O idee obsesiva este un simptom nevrotic, nu unul psihotic.


Tulburari de gandire majore Acestea se recunosc din discutia persoanei. Ea trece de la o idee la alta intr-un mod bizar ( mania-fuga de idei, p.414 si schizofrenia, p.418).
Nota: pentru a sili prezenta unei halucinatii sau a unei iluzii, intreaba-te:
1 Daca este o boala psihica. Auzirea vocii unui sot recent decedat este o halucinatie frecventa , care nu indica o boala psihica. 2. Ar putea fi ideile neobisnuite adaptate - si pacientul lasat cu boala lui ? Raspunsul este de obicei \"NU\", dar sunt si exceptii: odata o femeie a crezut ca a vazut aoane zburand deasupra casei ei si ca aceasta informatie i-a fost scoasa din minte de catre Ministerul Britanic al Apararii. Ea \"stia\" ca joaca un rol cheie in apararea Marii Britanii. Cand femeia a fost ndecata de aceste deliruri s-a sinucis.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor