mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Psihiatrie
Index » Boli si tratamente » Psihiatrie
» Medicamentele antidepresive

Medicamentele antidepresiveAmelioreaza starea psihica si T disponibilitatea simpatica a nora-drenalinei sau 5 - HT. Exista 3 tipuri: antidepresi triciclice si substante inrudite; IMAO (mai jos); ISRS (p.400).
Explica pacientilor sceptici ca medicamentele au efect. Explica-le efectele secundare.
La pacientii agitati administreaza un antidepresiv sedativ, de ex.:
Amitriptilina (50 mg/8 - 24h PO. incepe cu 25 - 50 mg seara).
Dothiepin (50 mg/8 - 24h PO. incepe cu 50 - 75 mg seara).


Doxepina (75 mg/8 - 12 h PO. incepe cu 10 - 50 mg seara).

Trimipramina (25 - 50 mg/8 h PO. incepe cu 50 mg cu 2 ore inainte de culcare).


Antidepresile slab sedati includ urmatoarele:

Clomipramina (50 mg/8 - 24 h PO. incepe cu 10 mg/24 h). Acest medicament este util in special in caz de manifestari fobice sau obsesi.
Imipramina (10-25 mg/8 - 24 h PO, pana la 8 lete de 25 mg /zi).
Lofepramina (70 mg/8 - 12 h PO. incepe cu 70 mg/24 h; putine ES anticolinergice).
Nortriptilina (25 mg/6 - 24 h PO. incepe cu 10 mg/12h).

Protriptilina (5-l0 mg PO dimineata, la pranz si la 4 pm. - pentru a evita insomnia, se administreaza pana la 6 lete de 10 mg/zi. Este un antidepresiv stimulant.
a-sLa persoanele in varsta se administreaza dozele mai mici indicate mai sus. Creste doza in decursul a 10 zile (de ex. la amitriptilina 150 mg/ 24 h PO); daca efectele secundare permit, mentine aceasta doza a 1 luna inainte de a decide ca este ineficienta.
Dupa 2 luni poate fi oportun sa reduci doza (de ex. amitriptilina 75-l00 mg/24h).
Efecte nedorite Se produc convulsii (raportat la doza), aritmii si tulburari de conducere (in special cu amitriptilina, care este contraindicata in saptamanile care urmeaza dupa un infarct miocardic; este extrem de periculoasa in caz de supradozare - de aceea prescri-o in cantitati mici; re adesea tendinta suicidara).
Efectele anticolinergice (uscaciunea gurii, tulburari de dere, consti-patie, reactie urinara, somnolenta si transpiratii) pot aparea dupa orice antidepresiv triciclic sau substanta inrudita in special nortriptilina, amitriptilina, imipramina. Explica aceste efecte pacientului si arata-i ca ele diminueaza cu timpul. Pana la diminuarea efectelor, sfatuieste pacientul sa nu sofeze si sa nu actioneze masini.
De asemenea, pot aparea efecte secundare hepatice si hematologice si in special dupa mianserin. in primele 3 luni de la inceperea tratamentului poate aparea agranulocitoza (in aceasta perioada trebuie efectuate hemograme lunare).
Interactiuni Contraceptile orale pot reduce efectul antidepresilor triciclice. in cazul administrarii concomitente de fenotiazine efectele secundare pot fi mai gra. Apare diminuarea efectului unor medicamente hipotensi (de ex. clonidina, dar nu P-blocanti).


Lipsa raspunsului A fost administrat medicamentul in doza completa timp de cel putin o luna? (Nu astepta un raspuns mai devreme). Verifica daca pacientul urmeaza tratamentul, re diagnosticul. Gandeste-te la ISRS (p.400) sau la TEC (p.392) sau incearca o doza mai mica de flupentixol (0,5 - 1 mg PO dimineata) sau un inhibitor de monoamino-oxidaza (IMAO) -dar nu in asociere cu un antidepresiv triciclic (antidepresile triciclice se administreaza dupa 21 de zile de la IMAO). incearca fenelzina (15-30 mg/8 h PO). Pericolul il reprezinta crizele hipertensi declansate de anumite alimente sau medicamente, branza, drojdie (Marmitei) heringi conservati, narcotice, medicamente pentru raceala, levodopa, triciclice. Poate aparea pina la doua saptamani de la intreruperea tratamentului cu IMAO. Pacientii trebuie sa aiba asupra lor o fisa care sa arate administrarea de IMAO si alimentele ce trebuie evitate. Dar utilizarea acestor medicamente nu trebuie anulata; incidenta crizelor este de numai aproximativ 17/98 000 ani pacienti1. Beneficiile pot fi mari, de ex. in cazul in care exista suprasensibilitate la respingerea de catre prieteni, unele ameliorari de stari psihice, legate de ostilitate, bulimie, hipersomnie, astenie importanta, panica, irascibilitate sau hipocondrie.1 Moclobemid (15O-3OOmg/12h PO pe) este un nou IMAO-A despre care se spune ca prezinta putine din inconnientele chilor IMAO; CI: confuzie, feocromocitom. Nu s-au semnalat efecte secundare la cei 2300 de pacienti care primesc medicamentul, fara o dieta modificata2.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor