mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Regimuri si cure alimentare
Index » Dieta nutritie » Regimuri si cure alimentare
» Tesutul adipos - agentul poluant nr.l al cladirii umane?

Tesutul adipos - agentul poluant nr.l al cladirii umane?






Amatorii de pinacoteci si de albume de pictura, nu se poate sa nu fi fost frapati, de marea riabilitate a criteriilor esteticii corporale in decursul secolelor si, mai ales in acelea care vizeaza silueta umana. in acest sens. sunt de semnalat epoci, istoriceste determinate, cand -culme a paradoxului - obezitatea era considerata drept un semn de prosperitate, un semn de sanatate extinsa pana in limitele ei plenare. Pe atunci obezul nu era nici intr-un caz compatimit sau aratat cu degetul, asa cum se intampla astazi. Si era cat se poate de normal sa fie asa. din moment ce obezitatea - cel puiin in perimetrul sexului feminin -era considerata drept un veriil atribut al frumusefii.
Silueta Afroditei, zeita dragostei si a frumusetii din mitologia elena - veriil centru gravitational al nesfarsitelor sali ale Luvrului - nu mai reprezinta pentru femeile zilelor noastre un model de invidiat. Astazi se poarta cu totul alte linii si conuratii corporale, popularizate de suplele manechine scandinave, africane, italiene sau japoneze. Marile case de moda nu mai pot ignora marile aderuri si de avertismente ale stiintelor medicale pe linie de nutritie. Este facuta pe deplin demonstratia ca tesutul adipos nu constituie un simplu tesut inert, asa cum s-a crezut secole de-a randul, rostul lui fiind doar de a rotunji si califela reliefurile si contururile, ca si de a imprima stralucirea acestora.

Este facuta pe deplin demonstratia ca tesutul adipos reprezinta o materie excedentara, care ingreuneaza functionalitatea diverselor organe din economia organismului si, in special a acestui motor central care este inima. Mai mult decat atat: tesutul adipos dincolo de anume limite, se constituie intr-un agent poluant, de prim ordin al cladirii umane, principalul stalp de rezistenta al acestei cladiri fiind mult subrezit din cauza acestui agent. Caci, ce este inima in cadrul obezitati, daca nu un biet cal slabanog, care trage dupa sine o caruta supraincarcata\ dupa cum am precizat in modulul introductiv. Din acest motiv, medicina nu permite niciodata revenirea la mitul rubensian, care de fapt reprezinta o intreaga epoca, si care consta din impresionante si pletorice rersari carnale; mit pe care renumitul pictor flamand Rubcns Ie-a impus, transpunand pe panze in diverse chipuri si ipostaze, pe acea fetita obeza de 16 ani - Helene Fourment - care ulterior i-a devenit sotie, si pe care desigur s-a straduit, s-o faca chiar mai obeza decat era in realitate. Considerata de Rubens ca un veriil ideal al frumusetii feminine, aceasta adolescenta care astazi ni s-ar parea pur si simplu diforma si disgratioasa, a fost imortalizata in fascinante compozitii picturale cum sunt Bctsabe, Andromcda sau Vcnus.

Ce femeie din zilele noastre si-ar mai dori silueta acestui ideal de frumusete care a fost cand Helene Fourmentl
Nici femeia plinuta a secolului trecut - terorizat de spectrul bacilului Kock si de falsa idee ca acesta nu actioneaza decat in perimetrul organismelor debile si devitalizate - nu mai este la moda. Canoanele frumusetii corporale moderne sunt astazi cu totul diferite. Se tinde spre silueta extrem de supla, de o mare mobilitate, cochetand mai mult cu deficitul ponderal. Prototipul acestor canoane este intruchipat de celebrele manechine Twiggy sau Verushka, si de atatea ca ele, manechine impuse de diversele case de moda, si care suni de regula personaje descarnate si desirate, care a contesta in mod socant idealul clasic de frumusete. In epoca Renasterii sau a Barocului, toate aceste modele moderne de corpolenta feminina ar fi fost cu certitudine expulzate cu vehementa, definitiv si iremediabil, din tagma femeilor frumoase. Toate aceste frumuseti moderne de tip Twiggy si Verushka, cu pieptul plat si facies maladiv, si cu inaltimi ce se plaseaza in jurul lui 1,80 m, nu ar fi putut incita nicicand geniul marelui Rubens. Aproape ca s-a sarit peste cal din acest punct de vedere, ajungandu-sc la cealalta extrema. Dar. asa cum se intampla intotdeauna, calea de mijloc si masura isi vor spune in cele din urma cuntul in restructurarea siluetei moderne.

Ceea ce este interesant de semnalat este ca nici silueta masculina nu s-a putut sustrage acestor mutatii de ordin conceptual. Va mai amintiti, desigur, de lantul de aur, care fixa ceasul de buzunar pe abdomene exuberante, caracterizand starea de bien-etre" a unor indivizi, care faceau tot ce depinde de ei. pentru a menp^ne aceasta linie". Un om avut, un om cu o buna pozijie in ierarhia economica si sociala, un om deci care se respecta, era cand prin definitie un obez. Iar daca cum nu era. facea eforturi extraordinare pentru a fi, stiut fiind ca numai in acest fel se incadra perfect in canoanele bizare ale esteticii de epoca. Pour peser dans la balance", precizeaza din acest punct de vedere un mare om de spirit si de stiinta in acelasi timp - H. Sattes -, ii fallait d'abord peser sur la balance", adica pentru a trage, deci a cantari, respectiv pentru a fi cine in balanta sau cantar -recte in ierarhia socio-economica - trebuie sa cantaresti si pe balanta, deci pe cantar.

Cunoastem faptul ca civilizatia masinista a creat o serie de conditii care favorizeaza dezvoltarea si hipertrofierea obezitatii. Acestea sunt: mecanizarea muncii si perfectionarea mijloacelor de transport, (ceea ce a dus la comprimarea marcata a miscarii); apoi imbunatatirea mijloacelor de trai (ceea ce a dus la imbunatatirea conditiilor de hrana); si. in sfarsit, diversificarea extraordinara a acestora, gratie diverselor mijloace chimice si tehnice, ca .si punerea pedalei pe alimentatia hiperglu-cidica. Cunoastem din acest punct de vedere faptul ca in perimetrul anumitor [ari dezvoltate, excesul ponderal afecteaza circa un sfert din populatie, iar acest exces nu este nociv prin el insusi, respectiv direct, cat indirect, prin faptul ca asterne patul pentru o multitudine de boli, intre care precumpanesc ateroscleroza - boala secolului -, hipertensiunea arteriala, diabetul, .ricele, flebita. tromboza sculara, infarctul de miocard, insuficienta respiratorie, litiaza biliara, artroza, amenorcea etc, etc. Cunoastem de asemenea faptul ca la baza obezitatii stau o multitudine de factori care se incadreaza in doua mari categorii: cei organici sau endogeni, tinand de tulburari endocrine si nervoase, si cei socio-economici sau psiho-educationali, respectiv cei exogeni.

Mai putin cunoscut este faptul ca obezitatea -contrar de ceea ce se crede in mod obisnuit - se incadreaza intr-un procent de 90%, in cea de-a doua categorie, respectiv in situatia cand ea se datoreste consumului exagerat de hrana, necunoasterii substratului caloric al alimentelor, sedentarismului, obiceiului de a manca mult, ca urmare a unor proaste deprinderi de ordin educapo-nal, prostului obicei al unor mame de a-si indopa" copin, prostului obicei de a manca intre mese, falselor aprehensiuni in virtutea carora lichidele in general si in special bauturile alcoolice, nu sunt grete de calorii semnificative, prostului obicei de a gati excesiv de gras.
falselor aprehensiuni in ceea ce priveste notiunea de portie", ca si unor tulburari de ordin psihologic. Asupra cator dintre aceste aspecte, mai putin cunoscute publicului larg, dorim a insista in cele ce urmeaza. Asadar, sa retinem ideea ca din zece oameni obezi numai unul isi datoreaza excesul ponderal unor tulburari de ordin endocrin sau nervos. Restul de noua, intra in perimetrul cauzelor insirate mai sus. Printre acestia ii vom gasi desigur pe aceia care nu stiu ca doua simple pahare cu bere aduc cu ele in jur de 300 calorii; aceia care nu stiu ca o farfurioara plina cu arahide, rontaite pe nesimtite, in fata unui serial TV, aduce cu ea inca un supliment caloric de circa 800 calorii care, cumulate cu cele date de cele doua pahare de bere, luate si ele din zbor", la cine stie ce bufet, vor totaliza atatea calorii cate ne-ar fi dat 150 de grame grasime, pe care nu le-am mancat insa in mod deliberat, stiind ca grasimile ingrasa.

Aici intra cei ce nu stiu ca un cartof de marime mijlocie da in jur de 100 calorii, daca il servim cu sare, piper sau suc de lamaie, acelasi cartof furnizand in jur de 200 calorii, daca il servim inecat" intr-o lingurita de unt, si circa 250 daca il servim sub forma de piureu, respectiv amestecat cu unt si lapte. Aici intra acele persoane care sustin ca nu stau" la masa, respectiv care nu stau pe scaun cand mananca si care din zbor", din picioare, infule :a mici cantitati de alimente de tot felul care, reauzeaza alimente care alcatuiesc de fapt o masa in teta regula, daca nu chiar una si jumatate sau doua. Aici intra si cei care nu au o notiune precisa a portiilor, sau nu vor
sa o aiba, stiut fiind ca o portie de biftec, de exemplu, de 100 de grame se distinge de o alta de 150 grame, nu numai prin cele 50 grame ce apar in plus in cel de-al doilea caz. ci si prin cele circa 200 de calorii care intra in organism, tot pe aceasta cale. Este apoi cu totul falsa ideea, ca exista alimente care nu ingrasa, si ca din acestea se poate manca pe saturate, cand o simpla radacina de telina aduce cu ea in jur de 7 calorii, iar un iaurt neindulcit in jur de 150. Apa este singurul aliment de pe pamant care nu aduce cu ea calorii si, culmea, unii tocmai pe aceasta o evita, majoritatea fiind convinsi ca ii ingrasa. in realitate apa nu ingrasa ci doar ingreuneaza.

Din acest motiv aceia care se chinuiesc la sauna de-a slabi, punandu-si pe aceasta cale organismul in conditiuni de hipersudoratie, si pe urma se bucura de performanta de a pierde intre 1-2 kg in cele 2-3 ore de asemenea chin, in realitate se bucura degeaba, si asta pentru ca pe aceasta cale n-au pierdut nici macar un gram sau doua de tesut adipos, ci doar 1 sau 2 kg de apa, pe care le vor pune deindata la loc in orele ce urmeaza, ca urmare a necesitatii imperioase de a-si potoli setea ardenta pe care o genereaza orele de sauna facute. De aceea se inseala aceia care substituie miscarea cu masajul, pe care de regula tot la sauna il fac. in scopul de a slabi, pentru ca, in realitate, slabeste acela ce practica masajul si nu acela asupra caruia se practica. De altfel, vom mai reveni asupra acestor aspecte in submodulul urmator intitulat 7 prejudecati pe linie de alimentatie". Omul poate deveni obez in doua situatii net diferentiate: ori cand mananca prea mult, ori cand consuma prea putin. Exact ca si in conturile bancare, greutatea cumulata este in functie atat de asa-numitele ..intrari", cat si de iesiri", respectiv de ceea ce se cheltuieste. Despre ce cheltuieli insa poate fi vorba, la majoritatea dintre noi, cand ne efectuam activitatile zilnice cu un consum minim de energie musculara, si cand nutrim falsa idee ca cele cinci minute de gimnastica de inviorare care le facem dimineata (daca le facem!), sau cele 30 de minute de mers pe jos (daca si pe acestea le facem!), vor rezol aceasta problema spinoasa a cheltuielilor!

Alimentatia, respectiv nutritia umana, reprezinta un proces complex in care apetitul reprezinta motorul, iar satietatea frana. Toata arta in materie de silueta este de a sti cum sa folosesti pedala de acceleratie ca si cea de frana, pedale adaptate acestui proces. Este bine de a sti, asa cum de asemenea am specificat in modulul introductiv, ca mesei noastre de fiecare zi ii sunt proprii trei componente esentialc: una pentru nevoile energetice ale organismului, alta pentru asa-numita parada a senzatiilor gustative, deci pentru insasi placerea de a manca si. in sfarsit, inca una. pentru bolile ce vor veni. Este bine asadar a sti, ca exista o stiinta de a manca, care presupune cunoasterea perfecta a suportului caloric al alimentelor, si care presupune de asemenea adaptarea alimentatiei propriului nostru meolism. Este bine apoi de a sti. ca exista o disciplina a alimentatiei. Este bine in sfarsit de a mai sti. ca exista si o anumita psihologie a obezilatii. ca si straduinta inconstienta de a lupta pe aceasta cale impotri acestui agent poluant nr.l, al epocii noastre, care este stresul. Or. tocmai acest aspect, dorim al detalia intr-un alt modul.
Pana atunci insa este bine sa insusiti ideile principale ale prezentului modul, idei care sunt urmatoarele:
a-  Tesutul adipos dincolo de anume limite se constituie intr-un agent poluant al organismului uman.

a-  Primul organ care are a suferi de pe urma acestei poluari este insusi motorul masinii umane, motor care se identifica cu inima, o inima inecata in grasime, asa cum o d radiologii pe ecranul radioscopic. sugerand ..un cal slabanog - inima - care trage dupa el o caruta supraincarcata, caruta reprezentata de trupul celui obez. deci de organismul acestuia in totalitatea sa.
a-  Obezitatea afecteaza in medie circa un sfert din populatia lumii, asia cel putin in perimetrul tarilor dezvoltate.
a-  Numai unul din zece oameni obezi isi datoreaza excesul ponderal unei discrinii, respectiv unor tulburari de ordin endocrin si unor tulburari nervoase, restul de noua datorandu-si acest exces hiperfagiei, deci consumului alimentar excesiv.
a-  Retineti faptul ca omul se ingrasa in doua situatii net diferentiate intre ele si anume: ori atunci cand mananca prea mult. ori atunci cand consuma prea putin, de unde concluzia ca cele doua directii cardinale pe care trebuie sa mergem pentru a slabi sunt doua la numar si anume: cat mancam si cat ne miscam.
a-  Retineti apoi faptul ca toate alimentele ne furnizeaza calorii. in cantitate mai mult sau mai putin semnificati, doar apa fiind unicul aliment lipsit de calorii. a-  Mai retineti, in sfarsit faptul, ca alimentatia umana se constituie intr-un proces complex in care apetitul se identifica cu motorul acestui proces iar satietatea cu frana sa.




Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor