mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Regimuri si cure alimentare
Index » Dieta nutritie » Regimuri si cure alimentare
» Ce este alimentatia sanatoasa ?

Ce este alimentatia sanatoasa ?







OBICEIURILE NOASTRE (ALIMENTARE pot influenta felul in
care aratam, felul in care ne simtim.
si felul in care functioneaza corpul nostru. O alimentatie sanatoasa este aceea care aprovizioneaza corpul nostru cu toate substantele nutritive necesare pentru a functiona si a trai sanatos.
Nici un om de stiinta nu poate sti cu precizie cantitatea exacta de elemente chimice de care avem nevoie intr-o zi. Pentru acest motiv s-a ajuns la un consens, ca: pentru a preintimpina lipsa unuia ori a mai multor elemente chimice clin organism, oamenii trebuie sa manance o varietate cat mai mare de alimente in cantitati cat mai mici - asigurandu-se astfel garantia ca - organismul primeste toate elementele de care are nevoie pentru buna lui functionare.
O dieta sanatoasa are la baza 3 principii majore:
- echilibru
- diversitate, si
- moderatie
Trebuie sa fie un echilibru, daca vrem sa ne mentinem sanatatea. intre energia care intra in corpul nostru prin consumul de substante nutritive si energia consumata de corpul nostru in procesul de meolism si in diferitele activitati zilnice in care suntem angrenati.



Diversitate inseamna alegerea alimentelor din fiecare grupa astfel incat acestea sa aduca toate substantele nutritive necesare corpului nostru. Puterea alegerii alternativelor alimentare se afla in mana ta, asa ca nu-ti ramane decat sa o folosesti asa cum trebuie.
Moderatie se refera la cantitatea alimentelor alese din fiecare grupa.
"Nimic nu este bun in exces". Acest principiu vechi, de pe vremea lui Aristotel, poate fi aplicat cu succes si in alimentatie.
Din pacate, alimentele nesanatoase sunt deseori consumate in exces, pe cand cele sanatoase. in cantitati insuficiente.
Alimentatia sanatoasa trebuie sa tina cont de varsta, sex si activitatea fizica in care este angrenata persoana respectiva.
S-a demonstrat stiintific ca alimentatia influenteaza diferite boli cum ar fi: diabetul, ateroscleroza, hipertensiunea arteriala.

cancerul, osteoporoza, artrita, colecistita. etc.
Majoritatea romanilor au probleme cu alimentatia incepand de la anorexici la bulemici.
Foarte putine persoane sunt capabile sa faca schimbari semnificative in alimentatia lor. Cei care reusesc pana la urma sa slabeasca, daca nu-si schimba radical gandirea si modul de alimentatie vor depune cu siguranta kilogramele pierdute inapoi.
In concluzie:
Alimentatii) sanatoasa este aceea alimentatie care asigura un aport de substante nutritive care au ca scop sustinerea vietii si in nici un caz inducerea unor stari de boala. Mai simplu, aceasta se refera la o alimentatie cu cat mai putine grasimi si glucide.
Alimentatia nesanatoasa
Persoanele obeze consuma ori mancare nesanatoasa ori mancare sanatoasa dar in exces fata de nevoile zilnice. Noi putem consuma urmatoarele categorii de alimente nesanatoase:

- zahar si produse zaharoase,
- grasimi.
- oua
- sare,
- cafea,
- alcool, etc.
Noi putem consuma mai multe alimente nesanatoase datorita pierderii autocontrolului - ceea ce poate duce la importante probleme de sanatate.
* Zaharul si produsele zaharoase chiar daca sunt de multe ori preferate, ele reprezinta o capcana pentru sanatatea omului. Aceste produse au un continut foarte ridicat de calorii, fara sa aduca substantele nutritive necesare functionarii normale a organismului nostru. Din aceasta grupa pe langa zaharul pe care il folosim in ceai si cafea, mai fac parte si bomboanele, ciocolata, serbetul, torturile, prajiturile, budincile, inghetata si sucurile.

* Grasimile animale sunt cele mai nesanatoase pentru sanatatea noastra. Dintre acestea untura de porc, jumarile, smantana, frisca, untul, si slanina sunt cele mai concentrate in calorii si mai nesanatoase. Carnea grasa de porc, carnea de rata si gasca sunt de asemenea exemple de alimente nesanatoase.
* Ouale (galbenusul) constituie sursa cea mai bogata de colesterol. De aceea se recomanda sa nu consumam mai mult de 3 oua pe saptamana. Trebuie, de asemenea, sa tinem cont de faptul ca ouale sunt materii prime folosite la prepararea: maionezei, prajelilor, prajiturilor, pastelor fainoase, etc.
Daca consumam o cantitate mai mare din aceste produse va creste si continutul de colesterol din sange.
* Sarea in exces este daunatoare sanatatii deoarece prin continutul ridicat de sodiu retine o cantitate mare de apa in organism.



* Multa lume consuma cafea in ziua de astazi. Unii mai multa, pe cand altii mai putina. Consumul de cafea in exces (peste 1 - 2 cesti cafea pe zi) duce la stari de disconfort caracterizate prin: agitatie, palpitatii, insomnie, cresterea tensiunii arteriale, stari care pericliteaza buna functionare si sanatatea organismului.
* Alcoolul a fost descoperit si folosit inca din cele mai vechi timpuri. Nu se cunosc exact toate efectele negative pe care acesta le produce in corpul omului. Ceea ce se stie in schimb foarte bine este ca alcoolul in exces are un efect devastator asupra multor organe din corpul omului: sistemul nervos, inima, ficatul, stomacul, pancreasul si vasele de sange.
Dependenta de alcool este o problema sociala foarte grava cu care se confrunta multi oameni din intreaga lume. Autorii acestei carti recomanda consumul moderat de alcool sau chiar renuntarea totala la alcool.

Cu cat mancam mai sarat, cu atata vom retine mai multa apa in organism. Acest proces duce la cresterea tensiunii arteriale si la alte consecinte nefavorabile asupra sanatatii. Se recomanda consumarea unei cantitati de aproximativ o lingurita de sare pe zi.
Dar. sa nu uitam ca aceasta sare o regasim si in compozitia multor alimente pe care le consumam zilnic. De exemplu: saratelele. covrigii sarati. carnatii, carnea ^fumata, conservele, concentratele de supa. etc. contin o cantitate apreciabila de sare de care trebuie neaparat sa tinem cont.
EXEMPLE DE
ALIMENTATIE
SA,NA,TOASA,:
MICUL DEJUN (MASA PRINCIPALA, A ZILEI)
1. - suc natural de fructe - 1 pahar
2. - ceai cu lamaie, iaurt, ori lapte degresat
3. - paine (din seminte de grau) prajita cu margarina sau gem sau branza

4. - cornuri ori covrigi sau un sandwich cu branza, sunca sau cremvust si salata.
LA ORA 10 SAU 11 - consumati mai multe fructe
PRA,NZUL
1. - supe (legume, zarzavaturi, pui. etc.)
2. - mancare de pui, peste, curcan, asortat cu orez sau alti hidrati de carbon
- paste fainoase, orez. cartofi,
- mancaruri scazute (mazare. fasole, dovleac, varza).
CINA
(ULTIMA MASA, A ZILEI PA,NA, LA ORA 18.00)
1. - sandwich cu mustar, ketchup. salata, varza, rosii, ceapa, ciuperci, usturoi, ridichi sau alte legume, cu carne slaba (curcan, peste. pui. sunca), sau
- macaroane cu varza, branza, sau

- mancare de cartofi, sau
- mancare de fasole, mazare. dovleac.
2. - sau fructe
3. - sau salate
4. - sau lapte ori iaurt - I pahar.
Laptele si produsele lactate:Inlatura efectele secundare ale antibioterapiei.
* favorizeaza digestia si absorbtia calciului,
* scade nivelul de colesterol din sange,
* creste toleranta la lactoza,
* inlatura halena neplacuta,
*** Asadar alegerea iti apartine.
- Nu uita sanatatea incepe cu alimentatia.
- Tu esti in control peste ceea ce mananci.
- Tu esti cel ce alege alternativele.
- Tu esti cel ce alege sa fii - slab sau gras.
- sanatos ori bolna





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor