mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicina alopata
Index » Plante medicinale » Medicina alopata
» Diabetul afecteaza 2-3 la suta din populatie

Diabetul afecteaza 2-3 la suta din populatie







Diabetul zaharat ocupa locul al treilea in lume dupa bolile cardiosculare si oncologice. Potrivit diverselor surse, in lume exista intre 120 si 180 de milioane de bolnavi de diabet, ceea ce inseamna aproximativ 2-3 la suta din populatia globului.

O doza regulata de 30-40 de grame de zahar conduce la o crestere rapida a concentratiei de glucoza in singe (hiperglicemie) si, ca urmare, la o secretie foarte mare a hormonului pancreasului - insulina. Insulina contribuie la transformarea zaharului in glicogen (se depune in ficat), contribuie la depunerea acestuia in muschii activi si in organe, iar excesul se transforma in grasime. Daca folositi zahar des si foarte mult, celulele pancreasului obosesc si prelucreaza din ce in ce mai putina insulina. Ca urmare a acestui fapt, sint tulburate procesele de folosire a glucozei, este dereglat meolismul, iar zaharul inceteaza sa mai fie un izvor de energie. Glucoza si grasimile nedescompuse se acumuleaza in singe, se formeaza astfel toxinele care provoaca autootravirea.

Cresterea continutului de glucoza si de acizi grasi in singe sint fenomene interdependente. Tocmai de aceea, diabetul zaharat si obezitatea apar cel mai adesea impreuna.

Destul de des, aceasta boala se mosteneste, ea poate fi provocata de unele infectii virale (pojar, rujeola, hepatita virala), dar si de traume psihice si fizice, de stres, de hipertensiune arteriala, ateroscleroza, pancreatita, cardiopatie ischemica. Adesea, diabetul este provocat de preparate de natura medicamentoasa, cum ar fi glucocorticoizii (cortizonul), glucoza (administrata intravenos) si mijloacele diuretice.

In cazul diabetului zaharat, partea de hidrati de carbon din alimente nu este asimilata de celule fie din cauza lipsei insulinei, fie din cauza faptului ca celulele nu pot folosi pe deplin insulina prelucrata in organism. Pentru ca zaharul, in acest caz, ramine in organism, nivelul lui fara un tratament adect ramine permanent ridicat. In cazul unui nivel foarte ridicat al zaharului in singe, o parte a lui trece in urina. In cazul tulburarilor in asimilarea zaharului sint dereglate si alte procese meolice.

Exista doua forme de diabet: una dintre ele se numeste diabetul insulino-dependent sau diabetul de tipul I, iar cealalta - diabetul care nu depinde de insulina sau diabetul de tipul II.

Diabetul insulino-dependent

In cazul acestui tip de diabet isi ies din rol celulele pancreasului care produc insulina. Atunci cind insulina produsa de pancreas este putina sau deloc, celulele din organism nu pot asimila zaharul din singe, iar nivelul lui este permanent ridicat. De aceea, insulina trebuie introdusa subcutanat, de unde este absorbita de singe. Pina in acest moment nu s-a reusit obtinerea unui asemenea tip de insulina care sa poata fi administrata bucal, pentru ca odata ajunsa in stomac aceasta trece intr-o forma inacti.

Diabetul insulino-dependent in majoritatea cazurilor se manifesta in copilarie sau la virsta tinara. Daca aceasta afectiune s-a dezvoltat, celulele pancreasului care produc insulina deja nu mai pot fi refacute. De aceea, pentru bolnavul de diabet sint necesare insulina si un regim alimentar. Au fost facute unele incercari de transtare a unui pancreas sanatos sau numai a celulelor lui, dar exista o multime de probleme serioase de natura tehnica si, de aceea, nu se poate apela la transt ca la o metoda eficienta de tratament.

Cantitatea de insulina necesara zilnic pentru injectare depinde de citi factori. Daca in organism nu este produsa insulina de nici un fel, atunci sint necesare injectii pentru inlocuirea insulinei naturale. Daca insa organismul produce o cantitate cit de mica de insulina, injectiile cu insulina trebuie sa completeze insuficienta. Factorul ereditar joaca un rol determinant, insa boala nu este mostenita niciodata in mod direct, de aceea bolnavilor de diabet nu trebuie sa li se refuze posibilitatea de a avea copii.

Diabetul care nu depinde de insulina

In cazul acestui tip de diabet, celulele pancreasului nu isi ies din rol, ele produc in continuare insulina, chiar daca nu la fel ca in cazul unei persoane sanatoase. Cu toate acestea, principala cauza a nivelului ridicat de zahar la acesti bolnavi este un defect, a carui consecinta este faptul ca insulina nu isi poate indeplini functia: celulele musculare si adipoase folosesc doar partial insulina produsa de pancreas. Ca urmare, doar o cantitate mica de zahar din singe este folosita de catre celule. Insuficienta partiala a eficacitatii insulinei se numeste insulino-rezistenta. Apare astfel diabetul, insa in cazul acestui tip simptomele sint mai putin exprimate.

Diabetul nedependent de insulina se dezvolta la persoanele in virsta. In unele cazuri, regimul alimentar si scaderea in greutate (daca aceasta este peste limita) normalizeaza aproape in intregime nivelul zaharului in singe. Cu toate acestea, majoritatea bolnavilor trebuie sa urmeze si un tratament medicamentos adect. Aceste pastile nu contin insulina, insa substantele chimice pe care le au in componenta contribuie adesea la usurarea producerii insulinei in organism si imbunatatesc functia celulelor pancreasului care produc insulina.

Trebuie stiut ca in cazul acestui tip de diabet este nevoie de o atentie aparte pentru evitarea atit a complicatiilor de mai tirziu, cit si a problemelor inutile care pot aparea in viata de zi cu zi. Faptul ca este o forma a bolii care nu depinde de insulina este aderat numai cu referire la prima perioada de evolutie. Mai tirziu poate aparea nevoia de insulina, daca scopul este un control adect al nivelului zaharului in singe. Pot exista de asemenea perioade in care bolnavul nedependent de insulina sa aiba nevoie de aceasta, cum ar fi in situatiile de stres sau dupa o operatie. Originea acestui tip de diabet nu este suficient de clara, chiar daca factorul ereditar joaca un rol mai mare decit in cazul diabetului insulino-dependent.

Complicatiile bolii: tulburari de vedere, ale rinichilor si sistemului nervos

Problemele care apar in cazul acestei boli sint denumite adesea complicatiile tirzii ale diabetului, pentru ca ele pot aparea de-abia dupa citi ani de la debutul afectiunii. In majoritatea cazurilor, acestea se manifesta prin tulburari ale vederii, sistemului nervos, rinichilor si sistemului circulator. Aceste complicatii insa nu apar la toti bolnavii.

Cercetarile au aratat ca un tratament corespunzator care nu permite cresterea nivelului de zahar in singe permite prevenirea sau dimpotri acutizarea dezvoltarii complicatiilor. Acest lucru se refera la toti bolnavii de diabet, chiar daca unii dintre ei prezinta un risc mai scazut in fata complicatiilor decit ceilalti. Bolnavii de diabet trebuie sa consulte medicul cel putin o data pe an. Consultatia trebuie sa cuprinda examinarea ochilor, a membrelor inferioare, a functiilor rinichilor, a continutului de colesterol si a tensiunii arteriale.

Medicina populara foloseste 200 de te pentru tratament

In cazul formelor mai usoare de diabet se pot folosi cu succes tele care contin glicochinina (creatina, guanidina) - acestea scad nivelul de zahar in singe. Glicochininele se gasesc in radacina de lucerna, in pastaile de fasole si in alte legume cu boabe, dar si in afine, in brusture, iarba-mare, sunatoare, fierea-pamintului, tarite de porumb, patlagina, pir, cicoare. Foarte indicate sint tele care cresc imunitatea organismului: iarba siberiana, aralia.

In medicina populara se folosesc cu totul 200 de te medicinale care scad nivelul zaharului in singe. Medicii prefera sa le recomande pacientilor niste amestecuri de te complexe. Plantele au cite puncte in favoarea lor: sint foarte putin toxice, iar folosirea lor cu precautie pentru o perioada mai lunga de timp nu provoaca reactii secundare. Indicate sint de asemenea si baile cu ace de conifere: in apa la o temperatura de 36-37 de grade Celsius se pun doua miini de ace; tratamentul trebuie sa cuprinda 10-l2 proceduri, iar fiecare sedinta trebuie sa dureze 10-l5 minute.

Fitoterapia in cazul diabetului zaharat se foloseste sub obsertia atenta a medicului. Intre perioadele de tratament trebuie sa existe o perioada obligatorie de pauza - de o luna, o luna si jumatate. Administrarea preparatelor medicamentoase trebuie combinata neaparat cu o dieta corespunzatoare. Zaharul trebuie inlocuit cu fruztoza (doza zilnica - 30-40 de grame - trebuie impartita in doua sau trei administrari). Daca folositi sorbitol, doza zilnica trebuie sa fie de 15-30 de grame (cite 5-l0 grame de doua-trei ori pe zi).

Este permisa mierea naturala de buna calitate (cite o lingurita de doua-trei ori pe zi), dar trebuie sa aveti in vedere urmatorul fapt: 33 de grame de miere provoaca o asemenea crestere a nivelului de glucoza in singe ca si 50 de grame de piine.

Fructele si legumele, care contin 10-l2 la suta zaharuri (portocalele, piersicile, ciresele, sfecla, cartoful), trebuie incluse in regimul alimentar, dar numai cu luarea in considerare a cantitatii zilnice de hidrati de carbon. Nu aveti voie sa mincati in schimb curmale si stafide, pentru ca ele sint foarte bogate in hidrati de carbon usor asimilabili.

Ceaiul de pastai de fasole - efecte benefice

- Doua linguri de frunze uscate sau doua lingurite de seminte de soiul Antei se pun intr-o jumatate de litru de apa fierbinte. Se lasa peste noapte la infuzat in termos, dimineata se strecoara si se bea cite o jumatate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20-30 de minute inainte de masa. Atentie insa, pentru ca aceasta ta este contraindicata in cazurile de hipertensiune arteriala si in afectiunile intestinale.

- 20 de grame de pastai de fasole se pun intr-un litru de apa fierbinte, se fierb la foc mic doua-trei ore, dupa ce s-a racit, decoctul se strecoara si se bea cite o jumatate de pahar cu 20-30 de minute inainte de masa, de trei-patru ori pe zi, timp de trei-patru luni.

- Frunze proaspete de urzica se pun in termos in apa fierbinte (in proportia 1:30), se lasa la infuzat peste noapte, dimineata se strecoara si se bea cite un sfert de pahar de trei ori pe zi, cu 20-30 de minute inainte de masa.

- 30 de grame de frunze de coada-calului se pun intr-o jumatate de litru de apa fierbinte, se fierb 5-7 minute, se lasa la infuzat doua-trei ore, se strecoara si se bea cite o jumatate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20-30 de minute inainte de masa.

- O lingura de frunze proaspete sau putin uscate de nuc se pun intr-un pahar cu apa fierbinte, se fierb 30 de secunde, apoi se lasa la infuzat una-doua ore, se strecoara si se bea cite un sfert de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa.

- Peretii despartitori ai miejilor de la 40 de nuci se pun intr-un pahar cu apa fierbinte si se tin in baie de aburi timp de o ora. Dupa aceea, se ia sul dupa foc, se lasa sa se raceasca, se strecoara si se ia cite o lingurita de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa.

- Doua linguri de radacini uscate de papadie se pun de seara in termos cu o jumatate de litru de apa fierbinte, ziua urmatoare se strecoara si se bea cite o jumatate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa.

Macesele normalizeaza meolismul

- Doua-trei linguri de macese uscate se pun in trei pahare de apa fierbinte si se mai fierb 10-l2 minute. Dupa aceea se iau dupa foc si se lasa la infuzat doua-trei ore; se bea cite o jumatate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20-30 de minute inainte de masa. Macesul contribuie la normalizarea meolismului si creste fortele de aparare ale organismului.

- Doua linguri de frunze uscate de patlagina se pun intr-o jumatate de litru de apa fiarta si racita la temperatura camerei, se mai tin apoi la baie de aburi 15 minute, se infuzeaza 30-40 de minute; se bea cite o jumatate de pahar de doua-trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa. Sucul de patlagina este de asemenea recomandat a se consuma in doze de cite una-doua linguri de trei ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa.

- Doua linguri de frunze uscate de coacaze negre se pun intr-o jumatate de litru de apa fierbinte, se lasa la infuzat 15-20 de minute, se strecoara si se bea cite o jumatate de pahar de doua-trei ori pe zi, cu 20-30 de minute inainte de masa. Coacazele sub orice forma sint de asemenea recomandate in cazurile de diabet zaharat.

- Doua linguri de frunze uscate de rozmarin salbatic se pun intr-o jumatate de litru de apa fierbinte, se tin 15 minute la baie de aburi, apoi se lasa la infuzat 30-50 de minute la temperatura camerei. Se strecoara si se bea cite un sfert de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa.

- 75 de grame de seminte de oz se pun intr-o jumatate de litru de apa fierbinte, se fierb timp de o ora, se lasa apoi sul acoperit sapte-opt ore, se strecoara si se bea cite o jumatate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa.

- Frunzele de afine scad continutul de zahar in singe si pot de asemenea, intr-o oarecare masura, sa inlocuiasca insulina. Indicata este si infuzia de afine (in proportia de 1:20), din care se bea cite o jumatate de pahar de patru-cinci ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

- 10 grame de frunze uscate de dafin se pun in termos impreuna cu trei pahare de apa fierbinte, se lasa la infuzat doua-trei ore si se bea cite o jumatate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20-30 de minute inainte de masa.

Tinctura de usturoi scade glucoza din singe

- Trei linguri de frunze uscate de mesteacan alb se pun intr-o jumatate de litru de apa fierbinte, se lasa la infuzat doua-trei ore, apoi se bea cite o jumatate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa.

- Doua linguri de fructe uscate de paducel se pun in termos cu o jumatate de litru de apa si se lasa peste noapte; ziua urmatoare se strecoara si se bea cite o jumatate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa.

- Doua linguri de frunze uscate de mur se pun intr-o jumatate de litru de apa fierbinte, se lasa 15 minute la baie de aburi, apoi 30-40 de minute la infuzat, se strecoara si se bea cite o jumatate de lingura de trei-patru ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa.

- Foarte recomandata este si infuzia de fragi. Fragii pot fi folositi sub orice forma, iar sucul proaspat se bea in doze de cite un sfert de pahar de trei ori pe zi.

- Doua linguri de radacini uscate de iarba mare se pun in termos cu o jumatate de litru de apa fierbinte peste noapte, dimineata se strecoara si se bea cite o jumatate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa.

- Sucul de rza alba proaspat pregatit se administreaza in doze de cite o jumatate de pahar de trei ori pe zi, cu 20-30 de minute inainte de masa.

- Pentru scaderea nivelului glucozei in singe, 15-20 de picaturi de tinctura de usturoi se dizol intr-o cantitate mica de apa si se beau cu 15-20 de minute inainte de masa, de doua-trei ori pe zi.

- 25 de grame de radacini de brusture taiate marunt se pun intr-un s emailat, se acopera cu o jumatate de litru de apa fierbinte, se pune capacul si se tin la baie de aburi 30 de minute. Se lasa la infuzat o ora si jumatate, se strecoara si se bea caldut cite o jumatate de pahar de doua-trei ori pe zi. Decoctul din radacina de brusture imbunatateste functie pancreasului de producere a insulinei, normalizeaza procesele meolice din organism.




Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai