mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Tumorile ovariene

Tumorile ovariene







Se intalnesc in aprox. 1/1000 din sarcini. Este mai usoara evidentierea lor (asa cum sunt situate in fundurile de sac rectoginale) cand uterul este in anteversie decat in prezenta uterului gravid, in retroversie. Suspectarea prezentei unei asemenea tumori poate fi confirmata ecografic. Torsiunea chisturilor oriene este mai frecventa in sarcina si post-partum decat in alte situatii. Ruptura chistului si hemoragia intrachistica pot de asemenea sa apara, dar nu sunt mai frecvente decat in alte situatii. Torsiunea se manifesta cu durere abdominala, greturi, rsaturi, soc, sensibilitate palpatorie locala (de obicei la 8-l6 saptamani). 2-5% dintre tumori sunt maligne. Suspecteaza tumorile maligne cand exista rupturile (apoi biopsiaza si celalalt or). Aprox. 25% din tumorile maligne vor fi disgerminoame.
Tumorile pot fi necrozate datorita compresiunii lor in traliu. Tumorile situate in pelvis pot impiedica traliul astfel incat operatia cezariana fi necesara daca chisturile oriene nu pot fi aspirate sub control ecografic inainte de debutul traliului.
Chisturile simple asimptomatice < 5 cm pot fi netratate pana dupa nastere daca au fost supravegheate ecografic. Cele de 5-l0 cm pot fi aspirate sub control ecografic (iar aspiratul examinat citologic).1 Alte tumori (acelea care au aspect complex, multilocular, sau prezinta portiuni solide la ecografie) trebuie indepartate la aprox. 16 saptamani de sarcina (moment in care sarcina nu mai este dependenta de corpul Iuteai si avortul spontan este mai putin frecvent) pentru a exclude carcinomul orian si a preveni aparitia complicatiilor. Daca diagnosticul este tardiv in sarcina si tumora nu obstructioneaza pelvisul, de obicei se lasa traliul sa progreseze normal, si se extirpa tumora post-partum precoce datorita riscului ulterior al torsiunii chistice.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor