mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Ecografia

Ecografia





Nu exista nici o dovada ca ecografiile ocazionale ar afecta mama sau fatul, dar un trial randomizat indica faptul ca ecografia Doppler repetata este asociata cu cresterea riscului (1.65) pentru un fat cu greutate la nastere sub 3 deatii standard1. in cursul fiecarei ecografii, examineaza locul de imtare si structura placentei, evalueaza volumul lichidului amniotic structura si starea generala fetala ( mai jos).
Precocitatea ecografiei in sarcina Daca exista hemoragie si durere, ecografia poate confirma sarcina intrauterina (sau ectopica) si abilitatea fetusului. Cand exista discrepanta intre dimensiunile uterului si data UM, varsta gestationala poate fi estimata; poate fi dovedita prezenta unui fat abil (nu si a unui avort nedepistat, p 22) sau exclusa sarcina gemelara. Sarcina multipla trebuie sa fie exclusa dupa utilizarea medicamentelor pentru fertilitate sau in prezenta hypermesis gradarum (exclude de asemenea mola hidatiforma).
Estimarea varstei gestationale Distanta \"cap-sezut\" (crown-rump) este masurata de la 6 - 12 saptamani (aprox. 10 mm la 7 saptamani; aprox. 55 mm la 12 saptamani). De la 12 saptamani poate fi masurat diametrul biparietal (si lungimea femurului de la 14 saptamani astfel incat exista 2 estimari independente pentru fiecare procedura). Masuratorile diametrului biparietal pentru a estima varsta gestationala au acuratetea maxima dupa 20 de saptamani (lipsite de veridicitate dupa 34 saptamani). Cunoasterea varstei gestationale este importanta in conduita incompatibilitatii Rh si in sarcina asociata diabetului (p. 172) - si este utila de asemenea daca data UM este necunoscuta sau ciclul este neregulat.
Malformatiile fetale Multe clinici ofera ecografii de rutina pentru a depista malformatiile fetale la aprox. 18 saptamani. Este justificata utilizarea de rutina a ecografiei ? Aceasta depinde de competenta ecografis-tului: intr-un studiu din SUA (N = 15,151) nu s-au demonstrat beneficii, iar doar 17% din malformatiile structurale au fost gasite inainte de 24 de saptamani; in Europa, beneficiile sunt mai mari deoarece rata de depistare este de 21 -84 %2.
Indicatiile ecografiei pentru depistarea malformatiilor includ:


»Antecedente familiale de defecte de tub neural

»Diabet sau epilepsie la mama


»Alfa fetoproteina anormala

»Oligohidramnios


»Gemeni

»Polihidramnios
Scorul profilului biofizic Ecografia fetala intrauterina pe o perioada de peste 30 min are scopul de a evalua afectarea fatului de catre asfixia acuta si cronica. in cazul asfixiei acute fatul pierde variatiile actitatii biofizice reglate prin impulsurile eferente plecate din sistemul nervos central (respiratiile fetale, miscarile corporale grosiere, tonusul fle-xorilor fetali si accelerarea frecventei cordului in timpul miscarilor fetale). Reducerea volumului de lichid amniotic demonstrata prin depistarea colectiilor de lichid sub 1 cm profunzime masurate in doua uri perpendiculare este un parametru indicator al asfixiei cronice. Prin combinarea criteriilor specifice pentru aceste 5 variabile poate fi atins un scor de \"stare generala\". Protocoalele de conduita, adaptate in functie de acest scor, orienteaza apoi medicul obstetrician in ceea ce priveste momentul in care trebuie sa interna activ.
Ecografia este utilizata ca o investigatie adiacenta in procedurile diagnostice ale amniocentezei, fetoscopiei, punctiei cordonului ombilical si biopsiei de lozitati corionice.
Sarcinile in care cresterea fetala reprezinta o problema (p. 114) pot fi monitorizate prin ecografii regulate. Raportul dintre circumferinta abdominala si cea craniana este un parametru de interes. Greutatea fetala poate fi estimata cand se ifica nasterea vaginala in prezentatia pel-ana (dar cu acuratete mai redusa pentru fetusi mai mari).In sarcina avansata pozitia si prezentatia fatului pot fi determinate. Daca exista HAP poate fi exclusa placenta praea si se poate zualiza placenta pentru cautarea dezlipirii placentare precoce. in cazul hemoragiei secundare post-partum, pot fi zualizati produsii de conceptie retentionati.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor