mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Palparea abdominala

Palparea abdominala







Uterul ocupa abdomenul dar nu poate fi palpat intraabdominal pana la 12 saptamani de sarcina. La 16 saptamani, uterul gravid se gaseste la aproximativ jumatatea distantei dintre simfiza pubiana si ombilic. La 20
- 22 saptamani a ajuns la nivelul ombilical. La primipare fundus-ul uterin este situat sub coaste la aproximativ 36 de saptamani. La termen uterul tinde sa se situeze putin mai jos decat la 36 saptamani datorita extremitatii cefalice ce coboara in pelvis. O parte din personalul care asista nasterea prefera sa masoare distanta simfiza pubiana - fundus uterin (SFU) in cm, de la nivelul simfizei pubiene. De la 16 saptamani SFU creste cu aproximativ 1 cm/saptamana. Ca etalon util pentru atie SFU este egal cu numarul de saptamani de sarcina minus 3. Poate fi util pentru depistarea copiilor prea mici pentru rsta gestationala (p.114).


La inspectia abdomenului obser orice cicatrice a unei interventii anterioare. Cicatricele cezarienelor anterioare sunt de obicei de tip Pfannenstiel (pe linia bikini-lor), desi la femeile obeze aceasta poate fi situata vertical. Cicatricele post laparoscopie sunt situate inferior si paralel cu ombilicul. Frecvent, pe linia mediana de la parul pubian la ombilic se poate obser o linie pigmentata - linea nigra. Aceasta isi accentueaza culoarea in timpul primului trimestru (primele 13 saptamani).
Palparea abdomenului. Masoara SFU si asculta bataile cordului fetal. Dupa 32 de saptamani palpeaza uterul lateral pentru a elua pozitia, apoi palpeaza bimanual polul uterin inferior pentru a identifica prezentatia si gradul ei de angajare. Supravegheaza fata pacientei in timpul examinarii si stopeaza palparea daca aceasta cauzeaza durere. Obezitatea, polibidramniosul si contractura musculaturii abdominale fac dificila perceperea fetusului. Moasele sunt specializate in asemenea tip de palpare, si de aceea cere-le ajutorul daca ai nevoie.
Este important sa determini numarul de fetusi ( p.136), pozitia (longitudinala, oblica sau transversala), prezentatia (cefalica sau pelviana), si angajarea. Noteaza cantitatea de lichid amniotic prezenta, marimea aparenta a fetusului si orice contractii care apar.


Auscultatia. Cordul fetal poate fi ascultat prin ecografia Doppler (Sonicaidi) incepind cu saptamina 12 sau cu un stetoscop Pinard din saptamina 24.
Angajarea. Pozitia extremitatii cefalice este eluata in doua moduri
- angajata sau palpabila abdominal. Se poate vorbi de angajare atunci cand diametrul maxim al prezentatiei a trecut prin stramtoarea pelvina superioara. Daca este palpabila abdominal, acest lucru arata ceea ce palpezi tu in acel moment si nu-ti poate da nici un fel de indicatie asupra gradului de angajare a extremitatii cefalice. La primigravide extremitatea cefalica fetala inlra de obicei in pelvis la aprox. 37 saptamani, in caz contrar trebuie excluse alte cauze (de ex placenta praevia, malformatii fetale). La multipare extremitatea cefalica fetala poate sa nu intre in pelvis pana la debutul traliului.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor