mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Obstetrica
Index » Boli si tratamente » Obstetrica
» Prematuritatea

Prematuritatea





a-sEste cauza principala de mortalitate si morbiditate prenatala. Copin prematuri sunt cei nascuti inainte de 37 de saptamani de gestatie. Prelenta: aproximativ 6% din care aprox. 2% inainte de 32 de saptamani -cand problemele neonatale care apar sunt majore. in 25% nasterea este electi (p.121). 10% se datoreaza sarcinilor multiple; 25% se datoreaza APH, incompetentei cervicale, amniotitei, malformatiilor uterine, diabet, polihidramnios, pielonefrita sau alte infectii. in 40% cauza este necunoscuta, dar colonizarea anormala a tractului genital (ginoza bac-teriana ) ureaplasma si Mycoplasma hominis este implicata fie ca factor de risc1, fie ca marker de risc2.
Conduita in ruptura precoce a membranelor. Interneaza gravida in spital; recolteaza MSU si HVS - folosind un speculum steril cu doua lve . Daca prezenta lichidului amniotic nu este evidenta, aceasta poate fi sugerata prin virajul spre negru al benzilor indicatoare cu nitrozina (care sunt pH - sensibile) - rezultate fals + in prezenta secretiilor ginale infectate (leucoree purulente) spermei, sangelui si urinei. in 80% din cazuri ruperea membranelor fi urmata de debutul traliului. Pentru celelalte 20% care nu intra in traliu problema majora o reprezinta punerea in balanta a antajelor ramanerii fatului in uter pentru cresterea maturitatii si a productiei de surfactant, fata de riscul septic (infectia fiind raspunzatoare pentru 25% din decesele neonatale dupa ruperea prematura a membranelor). Infectia intrauterina dupa ce membranele s-au rupt in 10% din cazuri in primele 48 h, 26% la 72 h, 42% dupa 72h. in mod obisnuit, se administreaza profilactic antibiotice. Daca infectia apare, recolteaza hemoculturi si administreaza antibiotice IV (de ex. ampicilina 500 mg/6h IV+netilmicin 150 mg/12h IV) si declanseaza traliul (realizeaza inducerea traliului) (p.121). Daca survine traliul creeaza conditiile ca acesta sa progreseze. in putinele cazuri in care lichidul amniotic inceteaza sa se elimine timp de 48h, mobilizeaza progresiv mamele.
Conduita in traliul prematur. in 50% din cazuri contractiile se opresc spontan. Tratarea cauzei (de ex. pielonefrita) poate determina incetarea contractiilor. Tentativele de oprire a contractiilor (tocoliza) pot esua daca membranele sunt rupte sau colul uterin dilatat >4 cm. Utilizeaza tocoliza intre 24 - 34 saptamani. Considera transferul la un spital cu facilitati de SCBU. Solicita pediatrul sa asiste copilul la nastere.
Medicamente tocolitice Contraindicatii absolute: Corioamniotita, moartea fatului, malformatii sau afectiuni (fetale sau materne) letale ce necesita daclansarea imediata a nasterii. Contraindicatii relative: retardul cresterii fetale sau suferinta fetala, preeclampsia, placenta praevia, dezlipire precoce de placenta, dilatare cervicala >4cm. Regimul terapeutic cu ritodrine (mai simpla decat salbutamolul): administreaza 50 ug/min in perfuzie IV printr-o pompa, creste cu 50 |ig la fiecare 10 min pana se opresc contractiile, sau SE (pulsul matern > 130/min, ritmul cordului fetalt cu> 20/min, TA sistolica scazuta cu >20mmHg, tremuraturi, greata, rsaturi , eritem cutanat). Doza uzuala: 150-350 ng/min. Edemul pulmonar si hiperglicemia pot de asemenea aparea, de aceea monitorizeaza aportul lichidian si glicemia in special la diabetice. Continua perfuzia timp de 12 - 48 h dupa ce au incetat contractiile. incepe cu lOmg PO 1/2 h inainte de a opri perfuzia IV si continua cu 10 mg /2-6h PO (peste 120 mg/24 h) pana la 37 saptamani. Monitorizeaza: pulsul, TA°, si contractiile materne si BCF. Salbutamolul este o alternati terapeutica (ES similare). Nifedipina 30 mg PO stat (+ 20 mgPO 90min mai tarziu daca sunt inca prezente contractiile), apoi 20 mg/8h PO este la fel de eficace3. ES: TA, eritem cutanat, tahicardie tranzitorie.
Glucocorticoizii. Betametazona sau dexametazona 12 mg/ora IM timp de 48-72h pot stimula producerea de surfactant pulmonar fetal si scad mortalitatea si complicatiile SDR (p.282) cu 40 - 50%. Se utilizeaza numai inainte de 34 saptamani. Se evita in caz de preeclampsie severa, infectie, sau mama HIV poziti.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor