mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Afectiuni oto-rino-laringologice
Index » Boli si tratamente » Afectiuni oto-rino-laringologice
» Tinnitus

Tinnitus


Share

Tinnitus-ul (din latinul tinnire - a suna) consta in perceperea auditiva a unor \"tiuituri\" sau \"bazaieli\". Aproape toti dintre noi am avut tinnitus, dar numai 0,5-2% din populatie este ser afectata. Desi copin prezinta uneori episoade de tinnitus tranzitor, ei nu mentioneaza decat rareori acest lucru. Incidenta maxima este in jurul varstei de 50-60 de ani.
Mecanism Neclar. Pot fi emisii otoacustice spontane sau transmisii efatice (incrucisate) intre fibrele nervoase adiacente.
Cauze Necunoscute; surditatea (20%); ceara; virale; presbiacuzia; zgomotele (ex: impuscaturi); traumatismele craniene; otita medie supurata; post-stapedectomie; boala Maniere; anemia; hipertensiune; masele de minte impactate.


a-sUn tinnitus unilateral trebuie instigat complet pentru a exclude un neurinom de acustic.
Medicamente: aspirina; diuretice de ansa; aminoglicozidele (ex: gen-tamicina).
Tinnitus obiectiv detecil: mioclonii palatine (tinnitus cu aspect de clinchet); probleme temporo-mandibulare; fistula AV; sufluri; tumori de glomus jugular.
Asociatii psihice: logoree, divort, pensionare.
Alt grup de persoane afectate este reprezentat de cele care aud un \"harait\" in urechi atunci cand respira pe nas, zgomot care dispare atunci cand ele respira pe gura. La examenul obiectiv se observa cum membrana timpanului se misca odata cu respiratia. Cauza poate fi reprezentata de dilatarea trompei lui Eustachio, care poate fi corectata dupa aplicarea de nitrat de argint la nilul orificiului trompei lui Eustachio sau injectarea submucoasa de Teflon pentru a ingusta lumenul.
Anamneza Sediul tinnitus-ului (central sau la nilul urechii); caracterul lui; factori agravanti sau care produc ameliorarea acestei conditii; otalgii; otoree; rtigo; traumatisme craniene; antecedente familiale de surditate sau tinnitus; somn; mediul social (tinnitus-\\i\\ se agraaza in conditii de izolare sau de depresie); medicamente.
Teste si examinari. Otoscopia se face in scopul detectarii afectiunilor urechii medii; teste auditi (testul diapazonului si audiometria); timpanograma pentru a examina functia urechii medii si pragurile reflexului scaritei.
Tratament. Sprijinul psihologic este foarte important (de ex: de la un audio terapeut). Exclude cauzele gra; asigura pacientul ca tinnitus-ul nu reprezinta un semn de nebunie sau o afectiune grava si ca deseori se amelioreaza in timp. Se recomanda terapie cognitiva1. Grupurile de sprijin al acestor pacienti au un rol important2.


Utilizarea medicamentelor nu a dat rezultate incurajatoare. Evita tranchilizantele, mai ales daca pacientul este deprimat (in aceste conditii nor-triptilina este medicamentul de electie)1, dar utilizarea hipnoticelor la culcare poate fi utila. Carbamazepina a oferit rezultate descurajante; betahistina poate fi utila numai la unii pacienti la care cauza tinnitus-ului este reprezentata de boala Maniere.
Mascarea tinnitus-ului poate produce ameliorari. Se utilizeaza un zgomot continuu furnizat de un generator de sunete amplasat similar unei proteze auditi post auriculare. Protezele auditi pot fi utile celor care prezinta scaderi ale acuitatii auditi prin realizarea unei amplificari a sunetelor dorite. Sectionarea nervului cohlear produce disparitia unui tinnitus invalidant la 25% din pacienti (dar se insoteste de surditate).
Tumorile de glomus jugular. Sunt neoplasme vasculare care iau nastere din na jugulara si care pot creste prezentandu-se ca o tumora a unghiului cerebeloponlin sau ca o masa pulsatila la nilul conductului auditiv extern. Pot produce 5-HT. Reprezinta o cauza rara de tinnitus, dar o cauza frecnta a tinnitus-ului pulsatil.


Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli si tratamente:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai