mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Afectiuni oto-rino-laringologice
Index » Boli si tratamente » Afectiuni oto-rino-laringologice
» Paralizia faciala

Paralizia faciala


Share

Anatomie Nerl facial ia nastere in bulb si paraseste trunchiul cerebral intre punte si bulb, dupa care trece prin fosa posterioara, in imediata vecinatate a urechii medii, pentru a parasi craniul prin gaura stilo-mastoidiana si a trece pe sub parotida. Leziunile pot fi situate oriunde pe acest traiect. La nivelul osului temporal da urmatoarele ramuri:


1. Marele nerv pietros superficial (lacrimare);

2. Ramul pentru scarita (leziunile situate deasupra bifurcarii provoaca hiperacuzie);
3. Coarda timpanului (asigura sensibilitatea gustativa a celor 2/3 anterioare ale limbii).
Cauze lntracraniene: tumori ale trunchiului cerebral; accidente vasculare cerebrale; poliomielita; scleroza multipla; leziuni ale trunchiului cerebelopontin (neurinom acustic; meningita).
Intratemporale: tumori parotidiene; traumatisme.

Altele: boala Lyme; sarcoidoza; sindromul Guillain-Barra; diabet; paralizia Bell.
Examinare si explorari Leziunile de neuorn motor superior provoaca paralizia muschilor faciali inferiori, in timp ce in leziunile neuronului motor inferior sunt afectati si muschii fruntii. Leziunile trunchiului cerebral produc numai hipotonie musculara si pot fi insotite de paralizii ale nerlui VI. Disparitia lacrimatiei (testul Schirmer p.554), a reflexului scaritei, a gustului (electrogustometrie) si scaderea secretiei glandelor submandibulare (prin canularea canalelor excretoare) implica existenta unor leziuni situate proximal fata de originea ramurilor corespunzatoare. Examineaza urechile (pentru a exclude otita medie, zona zoster si colesteatomul) si parotidele. Efectueaza o radiografie a osului temporal. Electromiografia ne arata gradul leziunii.
Infectia. in otita medie acuta insotita de paralizia nerlui facial trebuie realizata miringotomia. in prezenta colesteatomului trebuie realizata o explorare chirurgicala de urgenta. Daca paralizia este consecinta unei afectiuni rare - otita acuta externa necrozanta - este necesara administrarea IV de antibiotice (ex: ticarcilina) precum si o toaleta locala.


Sindromul Ramsay Hunt (Herpes zoster oticus) p. 847.


Paralizia Bell Cauza este necunoscuta dar multi specialisti o considera parte a unei polineuropatii virale insotite de demielinizare care afecteaza si nervii V, X si C2. Debutul este brutal si poate fi insotit de durere. Comisura bucala este deplasata in jos, saliva se prelinge pe la coltul gurii, exista o scadere a sensibilitatii gustative, iar la nivel ocular se constata cresterea (sau scaderea) productiei de lacrimi. Pacientul nu poate increti fruntea, nu poate sufla cu putere, fluiera sau umfla obrajii.
Tratament: Protejeaza ochii cu ochelari fumurii. Daca vindecarea necesita mult timp (luni), gandeste-te la tarsorafie laterala. Daca apar cele mai mici semne de uscaciune oculara, instileaza in mod regulat lacrimi artificiale. Tratamentul cu Prednisolon este controversat. in cazul administrarii, aceasta trebuie sa se faca precoce (20 mg/6 h pentru primele 5 zile, reducandu-se treptat doza pana la intrerupere in urmatoarele 5 zile). Daca electromiografia arata o degenerescenta totala se poate realiza o explorare chirurgicala pentru a verifica integritatea nerlui, ale carui solutii de continuitate pot beneficia de grefe (ex: cu nerl cutanat lateral al coapsei).Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli si tratamente:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai