mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Afectiuni oto-rino-laringologice
Index » Boli si tratamente » Afectiuni oto-rino-laringologice
» Obstructia nazala

Obstructia nazala


Share

Obstructia nazala de scurta durata este un simptom frecnt la persoanele cu infectii virale ale tractului respirator superior. in continuare vom prezenta cauzele obstructiei nazale cronice.
Etiologie Copii: getatii adenoide, rinite, atrezie choanala, tumori ale spatiului postnazal (ex: angiofibroame), corpi straini.
Adulti: Anomalii ale septului nazal, rinite, polipi, sinuzita cronica, boli granulomatoase (TBC, sifilis, lepra), cauze iatrogene (vasoconstrictie locala, rezerpina, antidepresi triciclice).


Diagnostic. in cazul anamnezei, accentul trebuie pus pe variabilita-tea simptomelor, pe tipul obstructiei nazale, pe efectele asupra alimentatiei, vorbirii si somnului (sforait). Examenul obiectiv trebuie sa evalueze orice anomalie nazala si sa sileasca daci narile sunt complet obturate (tine o oglinda pe rand sub fiecare nara ti observa daca se abureste). Examineaza spatiul poslnazal cu ajutorul unei oglinzi (la copii spatiul postanazal poale ii vizualizat mai usor cu ajutorul examinarii radiologice in incidenta laterala).
Obstructia iatrogena (rinita medicamentoasa). Picaturile sau vray-urile care au efect decongestionant (prin vasoconstrictie) pot leza mucoasa ca (tratare a anoxiei pe care o produc. Se produce o congestie de rebound si edemul mucoasei, ceea ce determina o noua utilizare a medicamentului. Mucoasa este tumefiata si rosie. Aceste substante nu trebuie utilizate mai mult de o saptamana.
Rinita vasomotorie. Produce obstructie nazala si/sau rinoree. Nu pot fi identificau alergenii. Cornetele apar edematiate si tumefiate si exista o productie excesiva de mucus. Tratament: este de obicei ineficace in cazul acestei afectiuni. Spray-urile nazale cu ipratropin 2x20 |ig pufuri/ nara/6 h amelioreaza rinoreea.1 Cauterizarea sau rezectta chirurgicala a cornetului inferior amelioreaza \"nasul infundat\".
Polipii nazali Asocieri: rinita alergica, sinuzila etmoidala cronica, fibroza chistica. Spray-urile cu beclomethazona dipropionat trebuie incercate - 8 pufuri/ 24 h (50 iip/puf), iar in cazul esecului se va recurge la polipectomie.
Deviatia de sept nazal. Este rara la copii, poate afecta 20% din adulti. Poate fi secundara unor traumatisme. Sectionarea chirurgicala a osului si cartilajului septului nazal - rezectia submucoasa - amelioreaza deformarea.


Rinita alergica. Poate fi sezoniera sau permanenta. Incidenta se coreleaza cu numarul particulelor de polen si cu varsta (riscul cel mai mare 5-l4 ani). Simptomele includ: stranut, prurit si rinoree. Cornetele pot fi tumefiate, iar mucoasa apare palida sau vinetie. Pot aparea polipi nazali.
Alergenul poate fi identificat prin teste cutanate. Tratament: in anumite regiuni ale lumii se pot realiza cure injecile de desensibilizare care produc ameliorari la 70% din pacientii cu alergii sezoniere si la 50% din cei cu alergii la praf de casa. Aceste cure sunt periculoase si pot produce anafilaxii fatale; pacientii trebuie observati un interval de timp dupa fiecare injectie iar aparatura de resuscitare cardio-respiratorie trebuie sa fie disponibila in orice moment. Se mai pot utiliza antihistaminice (ex: terfe-nadine 60 mg/12 h PO, ai grija de interactiunile cu eritromicina/macro-lidele, carbamazepina, P-blocantele, diureticele, antidepresile triciclice, antifungice si haiofantrina; loratadina nu prezinta asemenea interactiuni, doza: 10 mg/zi PO); decongestionante sistemice (ex: pseudoefedrina 60 mg/12h PO; CI: hipertensiune, hipertiroidism, coronaropatii, terapie concomitenta cu IMAO), spray-uri nazale (ex: cromoglicat sodic 2%, 2x2,6 mg/4-6h) sau terapia nazala cu steroizi, ex. dipropionat de beclo-methasone 8x50 ug pufur˝4h. Atentie: spray-urile cu steroizi pot fi utilizate timp nelimitat, in timp ce instilatiile nazale se absorb sistemic si trebuie utilizate pentru cure mai scurte de o luna,


Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli si tratamente:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai