mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Afectiuni oto-rino-laringologice
Index » Boli si tratamente » Afectiuni oto-rino-laringologice
» Otalgiile

Otalgiile


Share

Cand cineva acuza dureri la nivelul urechii (otalgie), examinarea trebuie sa includa atat urechea - pentru cauze locale (ex: otita externa p.612, otita media p.612 sau mastoidita), cat si cauzele unei dureri iradiate.
Durerea iradiata. Daca patologia locala nu este prezenta, ia in considerare faptul ca durerea poate fi iradiata. Cinci ner pot avea iradierea durerii la nivel auricular. Ramul auricular al nervului trigemen poate cauza iradierea durerii de la sinusul sfenoidal sau dinti. Marele nerv auricular (C2,3) produce iradierea durerii de la plagi cercale, de la glandele cercale sau de la discurile cercale sau leziunile artrozice. Un ram senzitiv al nervului facial realizeaza iradierea durerii in herpesul genicu-lat (sdr. Ramsay Hunt, p.874). Ramul timpanic al glosofaringianului si ramul auricular al vagului pot cauza iradierea durerii faringiene la nivel auricular, de exemplu in amigdalita, carcinomul treimii posterioare a limbii, a fosei piriforme sau laringelui.


Miringita buloasa. Infectiile rale (rusul gripal), Hemophilus influenzae si Mycoplasma pneumoniae pot fi cauza aparitiei unor cule hemoragice dureroase localizate pe membrana timpanului si in conductul auditiv extern. Se pot insoti de aparitia de lichid hemoaragic in urechea mijlocie.
Barotrauma (aerotita). Sunt leziuni produse de modificari ale presiunii atmosferice in conditiile in care trompa lui Eustachio este obstru-ata. Afecteaza mai ales scufundatorii si pe cei care calatoresc cu aoanele (nepresurizate). Fenomenul poate fi prevenit prin manevre Valsalva repetate, in timp ce aonul coboara si prin utilizarea decongestantelor (ex: xilometazoline spray intrazanal la fiecare 20 minute, incepand cu lh inaintea aterizarii). Persoanele cu revarsate ale urechii medii si otite medii nerezolvate trebuie sa nu zboare. Cei afectati de acest fenomen acuza senzatii de presiune, durere in spatele timpanului si zone hemoragice la nivelul membranei. Se insoteste de surditate de conducere. Lichidul, de obicei, se resoarbe in cateva saptamani.


Mastoidita. in epoca preantibiotica reprezenta o complicatie ce afecta 15% din cazurile de otita medie. Ca urmare a drenajului defectuos din urechea medie, presiunea va creste in celulele aeriene ale mastoidei insotindu-se de ruperea septurilor osoase dintre ele. Acest proces necesita 23 saptamani. Persoanele afectate acuza durere, subfebrilitate, stare generala alterata si scaderea acuitatii auditive. Exista o scurgere auriculara in cantitate variabila care de obicei are miros fetid. Mastoidita trebuie suspectata la cei ce prezinta scurgeri auriculare cu durata mai mare de 10 zile. in mod clasic, aparitia unei tumefactii retroauriculare insotita de deplasarea in jos a lobului urechii implica formarea unui abces sub-periostal - o trasatura caracteristica a mastoiditei.
Radiografia de mastoida poate exclude diagnosticul atunci cand celulele aeriene sunt normale. In mastoidita sau otita externa apare un aspect incetosat al sistemului celular. Tratamentul initial consta in antibiotice intravenos (ex: ampicilina 500 mg/6h IV) si miringotomie (preleveaza material pentru culturi si ajusteaza antibioterapia daca este necesar). Daca ndecarea nu se produce, este necesara mastoidectomia.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli si tratamente:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai