mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Afectiuni oto-rino-laringologice
Index » Boli si tratamente » Afectiuni oto-rino-laringologice
» Disfagia

Disfagia


Share

Este dificultatea de inghitire a alimentelor sau a lichidelor. Cu exceptia situatiei in care este asociata cu o infectie faringiana, ea reprezinta un simptom serios si necesita investigatii ulterioare, de obicei prin endo-scopie, pentru a exclude neoplazra. Daca pacientul acuza o senzatie de \"nod in gat\" in momentele cand acesta nu inghite, atunci diagnosticul cel mai probabil este cel de anxietate (globus hystericus).
Diagnosticul diferential. Este necesar sa punem 4 intrebari esentiale:
1. Pacientul poate bea lichidele la fel de repede ca de obicei, cu exceptia cazurilor in care alimentele sunt blocate?
Da: Suspecteaza o stenoza (benigna sau maligna). f/u: Gandeste-te la o tulburare de motilitate (acalazia, cauze neurologice).


2. Miscarea de deglutitie este dificila?
Da: Suspecteaza o paralizie bulbara, mai ales daca tuseste in momentul deglutitiei.
3. Este disfagia permanenta si dureroasa? Da: Suspecteaza o stenoza maligna.
4. Regiunea cervicala este proeminenta sau sunt prezente zgomote tip glu-glu la acest nivel in momentul inghitirii lichidelor?
Da: Suspecteaza un diverticul faringian (pot exista regurgitatii).
Investigatii VSH; HC; tranzit baritat; endoscopie cu biopsie; studiul motilitatii esofagiene (necesita inghitirea unui cateter ce contine un trans-ductor pentru presiune).
Alimentatie. Disfagia poate conduce la malnutritie. Deseori este necesar ca inainte de tratament pacientul sa primeasca terapie nutritionala de suport.
Carcinomul esofaringian. Este asociat cu acalazia, cu ulcerul Barrett (p. 784), cu tylosis-ul (o afectiune ereditara in care exista hiperkeratoza palmara), cu sindromul Plummer-Vinson ( mai jos) si cu fumatul. Dupa rezectie, supravietuirea la 5 ani este rara ( MMC, p. 164).


Stenozele esofagiene benigne Cauze: refluxul esofagian; ingestia de substante caustice; corpi straini; traumatisme. Tratament: dilatatie (endo-scopica sau cu bujii sub anestezie).
Acalazia. Exista o diminuare a peristalticii esofagiene si o incapacitate de relaxare a sfincterului esofagian inferior. Deglutitia lichidelor si a solidelor se face cu lentoare. RXT: nivel hidroaeric in spatele cordului, dublu contur pe marginea dreapta a cordului produs de esofagul mult dilatat.
Tratament: Miomectomia vindeca aproximativ 75% din pacienti. Dilatatia pneumatica poate fi utila.
Sindromul Plummer-Vinson (Paterson-Brown-Kelly). Exista un inel asociat cu anemia feripri si probabil cu cancerul postcricoidian.Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli si tratamente:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai