mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Afectiuni oto-rino-laringologice
Index » Boli si tratamente » Afectiuni oto-rino-laringologice
» Stridor

Stridor


Share

Stridor este denumirea data zgomotelor produse in cursul inspiratiei printr-un laringe sau printr-o trahee avand lumenul ingustat. Copin dezvolta mai usor obstructii ale cailor aeriene decat adultii. Poate fi insotit de dificultati in deglutitie, cianoza sau paloare, utilizarea muschilor respiratori accesori si deplasarea in jos a traheei odata cu respiratia - toate acestea fiind semne grave. Stridorul poate aparea si la adulti dar este mai putin frecvent, deoarece afectiunile laringiene produc raguseala. Vizualizarea directa a laringelui si a traheei pot evidentia cauza.
Etiologia stridorului la copii. Anomaliile congenitale ale laringelui (laringomalacie, stenoze laringiene, tumori rare precum papiloamele sau hemangioamele); compresiuni extrinseci exercitate de tumorile medi-astinale, de anomalii vasculare, sau de un arc aortic dublu; afectiuni inflamatorii (laringita acuta, epiglotita acuta, laringotraheobronsita); afectiuni neurologice (paralizia nervului vag sau laringeu recurent): traumatisme laringiene; inghitirea unor corpi straini; edemul laringian.


Laringotraheobronsita (crupul). Este mult mai frecventa decat epiglotita acuta. in 95% din cazuri etiologia este virala (cel mai frecvent virusul Parainfluenza). Dupa instalarea simptomelor de infectie a tractu-lui respirator superior se instaleaza stridorul si tusea latrata. Interneaza pacientul in spital daca apare cianoza sau tirajul intercostal. Administreaza oxigen umidifiat. in cazurile severe care necesita ventilatie se poate castiga timp prin administrarea de adrenalina (5 ml 1:1000) printr-un ne-bulizator. Utilizarea steroizilor poate reduce durata intubatiei (prednisolon 1 mg/kg/l 2 h PO).
Epiglotita acuta. Este o urgenta medicala deoarece poate provoca obstructia completa a cailor respiratorii. Interneaza in spital (cu un medic in ambulanta) daca suspicionezi acest diagnostic - daca obstructia devine critica este necesara cricotirotomia de urgenta cu un ac ( MMC, p. 754). Nu examina faringele inainte de internare deoarece aceasta manevra poate precipita obstructia completa. Epiglotita adultului este mult mai rara (8,8-9,7/rnilion/an), si poate avea o mortalitate mai mare (in medie 1,1%, dar poate creste la 17,6% daca simptomatologia debuteaza cu detresa respiratorie). in prezenta detresei respiratorii este necesara intubarea precoce. Asocierea benzylpenicilina + cefuroxime va acoperi tot spectrul etiologic posibil (hemophilus si Strep pyogenes).1


Laringomalacia (stridorul laringian congenital). Existenta unor pliuri si a unei glote flasce va accentua Sa sugarii afectati tendinta normala a laringelui de a se colaba in timpul inspirului. Stridorul poate fi mai evident in timpul somnului, al starilor de agitatie sau de suparare. in mod normal nu necesita tratament, dar pot aparea probleme in cursul infectiilor laringiene asociate. Simptomatologia se amelioreaza de obicei dupa varsta de doi ani, dar poate reaparea in cursul infectiilor.
Paralizia laringelui. Paralizia congenitala este responsabila de 25% din cazurile de sugari care prezinta stridor si se considera a fi consecinta unei elongatii a nervului vag survenit in timpul travaliului. Poate produce dificultati de alaptare. Nu exista tratament specific.
Obstructia acuta a cailor aeriene. Poate fi rezolvata uneori printr-o intubatie atenta (in epiglotite, de ex). Daca intubatia esueaza realizeaza la copii o cricotirotomie cu ac ( MMC, p. 753) - administreaza O2 cu un debit de 15 1/min printr-o canula cu lumen larg (14 G) plasata in membrana cricotiroidiana; administreaza O2 timp de 1 s, apoi permite expirul (prin caile respiratorii partial obturate) timp de 4 s. Aceasta tehnica poate fi utilizata si la adulti sau poti incca cricotirotomia (nu se face la copii


Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Boli si tratamente:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai