mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni ale tractului digestiv
Index » Afectiuni ale aparatului digestiv » Afectiuni ale tractului digestiv
» Giardioza

Giardioza





Giardioza este o boala gastrointestinala, cauzata de un parazit microscopic, numit Giardia lamblia. El este unul dintre cei mai frecventi paraziti cantonati la nivelul tubului digestiv. Giardia lamblia se transmite cel mai adesea prin apa sau alimentele contaminate sau pe cale fecal-orala. Varfurile de infectie apar spre sfarsitul verii. in multe tari (ca si in unele zone din Romania), boala poate afecta pana la 20-30% din populatie.
Boala apare atunci cand consumam apa sau alimente contaminate cu acest parazit. El se va inmulti apoi in intestinul subtire si se va deplasa odata cu miscarile acestuia. De asemenea, boala se poate lua prin contactul cu o persoana pe ale carei maini se gaseste parazitul. Sunt suficienti mai putin de 10 paraziti pentru a determina infectia.
Parazitii de giardia au fost identificati in resturile fecale ale mai multor animale, cum ar fi: rozatoarele, cainii, pisicile, vitele, animalele salbatice. De asemenea, animalele care traiesc langa rezervele de apa (sobolanii) sunt de cele mai multe ori infestate cu giardia. Transmiterea directa de la animal la om este insa minima. De regula, transmiterea se face in mod indirect, prin apa contaminata.

Simptomele giardiozei
Principalele simptome ale giardiozei sunt: diareea, durerile abdominale, balonarea, gazele abdominale, greturile, pierderea poftei de mancare, uneori varsaturi, dureri de cap, rareori febra usoara.
Nu toti bolnavii de giardioza prezinta insa si simptome. Unii pot avea doar simptome minore sau chiar niciun simptom (aproape 60%), dar pot transmite boala celorlalti membri ai familiei.
Complicatia cea mai frecventa a acestei boli, daca nu este tratata, este absorbtia inadecvata din tubul digestiv a nutrientilor, ceea ce va avea drept consecinta instalarea unei malabsorbtii si, respectiv, pierderea in greutate.
Elementul definitoriu pentru punerea diagnosticului este prezenta oualor sau chiar a parazitilor in scaunul bolnavului. De multe ori insa este necesara examinarea mai multor scaune succesive pentru a identifica parazitul. Acesta poate fi identificat si in lichidul care rezulta in urma tubajului duodenal.

Tratamentul giardiozei
Exista mai multe scheme de tratament pentru giardioza.
Cel mai utilizat medicament este Metronidazolul - majoritatea pacientilor raspund eficient la o doza de 250 mg (1 leta) de 3 ori pe zi, administrata timp de 5 zile.
Efect asemanator Metronidazolului, dar cu mai putine efecte secundare, il are Albendazolul (denumirea comerciala - Eskazole sau Zentel). Acesta se administreaza in doze de cate 400 mg/zi timp de 5 zile. Uneori se poate apela la o singura doza de 2 g de Tinidazole (Fasigyn). Deseori, la copii, se indica administrarea de Furazolidon, 100 mg de 4 ori pe zi (6-8 mg/kgcorp/zi), timp de 7-l0 zile.
O formula de tratament utilizeaza preparatul romanesc denumit Helmiflores. Acesta contine un amestec de mai multe te medicinale: pelin, macese, vetrice, cimbru in miere poliflora. Doza care se administreaza trebuie silita in functie de varsta bolnavului: copii intre 1 si 4 ani - 10 picaturi de 3 ori pe zi; copii intre 5 si 10 ani - 1 lingurita de 3 ori pe zi; copii intre 11 si 14 ani - 1 lingurita de 3 ori pe zi; adulti - 2 lingurite de 2-3 ori pe zi.

Se administreaza inainte de masa, cura durand 10 zile. Ea se poate repeta de 2-3 ori, cu o pauza de 10 zile intre cure.
Poate fi prevenita giardioza?
Da, giardioza poate fi prevenita, respectand urmatoarele reguli de igiena:
a-  Spalati-va pe maini cu apa si sapun inaintea fiecarei mese, inainte de a pregati alimentele, dupa folosirea toaletei, dupa ce v-ati jucat cu animalele.
a-  Folosirea prosoapelor personale trebuie sa devina un obicei.
a-  Nu consumati apa din rauri, lacuri, fantani sau izare nesigure. Daca nu sunteti siguri ca stiti ce fel de apa beti, fierbeti-o inainte de a o consuma.





Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor