mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni ale tractului digestiv
Index » Afectiuni ale aparatului digestiv » Afectiuni ale tractului digestiv
» Arsurile retrosternale

Arsurile retrosternale





Refluxul gastro-esofagian este o iritatie a esofagului, determinata de secretiile acide ale stomacului care reflueaza din acesta in portiunea inferioara a esofagului. Atunci cand inghitim, alimentele trec in jos, la nivelul gatului, strabat esofagul (un canal muscular, care face legatura intre cavitatea bucala si stomac) si ajung astfel in stomac. in conditii normale, la intrarea in stomac exista o l musculara, numita sfincter esofagian inferior, care deschide alimentelor accesul spre stomac, dar si eliminarea gazelor prin binecunoscuta ragaiala. in conditii de repaus alimentar, aceasta l ramane insa inchisa.

Cuprins:

In general

Cauze ale arsurilor retrosternale

Ce putem face?


In general

sus sus
Odată ce alimentele ajung în stomac, acesta începe să secrete o serie de substanţe, îndeosebi acide, care au rol major în digestia gastrică. Dacă valva menţionată rămâne deschisă în acest moment sau dacă nu se închide bine, acidul din stomac refluează sau se prelinge în sus, spre esofag, pe care îl va irita şi va produce astfel senzaţia de arsură situată retrosternal (în spatele sternului).
O organizaţie medicală de prestigiu, specializată în studiul acestei boli (International Foundation for Funcţional Gastrointes-tinal Disorders), raportează faptul că o persoană din douăzeci prezintă cel puţin o dată pe săptămână arsuri retrosternale. Incidenţa este deci destul de mare, dar, în ciuda stării de disconfort produsă, pentru cei mai mulţi, aceasta nu reprezintă o problemă medicală serioasă.

Problema devine serioasă în măsura în care simptomele se repetă şi sunt persistente, acestea conducând la aşa-numita eso-fagită peptică, o boală care, netratată, poate duce la numeroase complicaţii. Severitatea acestui reflux depinde de gradul de disfuncţie a sfincterului esofagian inferior, precum şi de tipul şi volumul de lichide care refluează din stomac în esofag.
Persoanele cu simptome frecvente, care nu se ameliorează în urma modificărilor de dietă şi de obiceiuri alimentare încercate, au nevoie de o evaluare diagnostică mai complexă, şi anume de efectuarea unei endoscopii digestive superioare, asociată şi cu determinarea de pH a secreţiilor (pentru măsurarea gradului de aciditate).
Obiectivul tratamentului este acela de a reduce volumul de lichid gastric refluat şi de a-i modifica gradul de aciditate, astfel încât să fie cât mai puţin agresiv pentru mucoasa esofagiană. Rareori este necesar tratamentul chirurgical.

Cauze ale arsurilor retrosternale

sus sus
Anumite stiluri de viaţă şi unii factori alimentari şi de dietă pot contribui la apariţia arsurilor retrosternale prin relaxarea sfincterului, prin creşterea presiunii din stomac, situaţie care se va răsfrânge către supapă, forţându-i deschiderea, şi prin modificarea esofagului, care devine mai sensibil la sucurile gastrice.
Principalii factori cu implicaţii directe în producerea arsurilor retrosternale sunt:
■ obiceiurile alimentare;
■ consumul de cantităţi mari de alimente la o masă;
■ consumul exagerat al unor anumite alimente, cum ar fi: ceapa, ciocolata, produse care conţin mentă, alimente bogate în grăsimi sau foarte condimentate, citricele, usturoiul, roşiile şi produsele bazate pe roşii;
■ consumul anumitor băuturi: sucurile din citrice, alcoolul, băuturile care au cafeina şi cele carbonatate;

■ mâncarea imediat înaintea culcării;
■ greutatea corporală mai mare;
■ fumatul;
■ purtarea de haine sau de curea (centură) prea strânse;
■ dormitul cu capul prea jos;
■ stresul;
■ sarcina;
■ anumite cauze medicale, cum ar fi, de exemplu, hernia hiatală, situaţie în care o parte a stomacului intră în cavitatea toracică.

Ce putem face?

sus sus
Dacă aceste simptome se repetă şi durează mai mult timp, puteţi încerca următoarele remedii simple:
■ Nu mergeţi la culcare cu stomacul plin! Mâncaţi ultima masă de seară cu cel puţin două-trei ore înainte de a merge la culcare, pentru a da timp stomacului să-şi dilueze secreţiile prin amestecul cu alimentele ingerate.
■ Nu mâncaţi prea mult deodată! Scădeţi mărimea porţiilor şi, dacă este neapărat necesar (deşi nu este!!), decât să mâncaţi trei porţii mari pe zi, mai bine mâncaţi patru-cinci porţii mai mici.
■ Mâncaţi încet! Nu vă grăbiţi! încercaţi să puneţi furculiţa jos între două îmbucături!
■ Purtaţi haine largi, care să nu strângă abdomenul!
■ Evitaţi alimentele care au fost enumerate mai sus şi care favorizează apariţia arsurilor retrosternale.

■ Dacă sunteţi supraponderal, încercaţi să mai scăpaţi de kilogramele în plus pe care le aveţi! Pierderea în greutate ameliorează simptomele.
■ Nu mai fumaţi! Nicotină, una dintre componentele cele mai importante ale ţigărilor, slăbeşte tonusul muscular al sfincterului esofagian şi favorizează astfel refluxul.
■ Nu consumaţi alcool! Dacă doriţi o cale de ieşire din stresul zilnic, încercaţi mai bine exerciţiul fizic, mersul pe jos, lectura etc.
■ Consumaţi lichide calde, de exemplu ceaiuri, atunci când simţiţi nevoia de a bea ceva.
■ Ţineţi o evidenţă a alimentelor, a băuturilor şi a obiceiurilor alimentare pe care le-aţi identificat ca fiind legate de apariţia simptomelor. Ulterior, încercaţi să le evitaţi!
■ Ridicaţi capul patului în care dormiţi, astfel încât capul şi toracele să fie mai ridicate decât picioarele. Nu folosiţi însă pernele pentru acest lucru, pentru că nu veţi face altceva decât să creaţi un unghi între cap şi torace care va creşte presiunea intraabdo-minală şi astfel situaţia va fi şi mai rea.

■ Dacă arsurile apar după anumite activităţi fizice pe care le faceţi, lăsaţi să treacă două ore de la servirea mesei până la efectuarea acestora. Dacă vă apucaţi imediat de lucru, este posibil ca simptomele să reapară.
■ Beţi suficientă apă! Beţi din belşug apă atât în timpul activităţilor fizice, cât şi după acestea. Apa ajută digestia şi previne deshidratarea.
De cele mai multe ori, doar aceste sugestii simple pot ameliora semnificativ simptomele bolii. Vâ dorim succes!


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor