mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Insuficienta renala cronica
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Insuficienta renala cronica
» Anomalii neuromusculare

Anomalii neuromusculare







Tulburarile subtile ale functionarii sistemului nervos central, inclusiv incapacitatea de concentrare, somnolenta si insomnia, sunt printre simptomele timpurii ale uremiei. Modificarile comportamentale usoare, pierderea memoriei si greselile de rationament urmeaza curand si pot fi asociate cu iriilitate neuromusculara, inclusiv sughit, crampe, fasciculatii si tresariri musculare. Asterixisul, mioclo-niile si coreea sunt obisnuite in uremia terminala, ca si stuporul, convulsiile si coma. Neuropatia periferica este obisnuita in IRC ansata. Initial, implicarea nervilor senzitivi o depaseste pe cea motorie, membrele inferioare sunt afectate mai mult decat cele superioare si portiunile distale ale extremitatilor mai mult decat cele proximale. "Sindromul picioarelor nelinistite\" este caracterizat prin senzatia greu de definit de disconfort in picioare si gambe si frecventa miscare a picioarelor. Daca dializa nu este initiata curand dupa anomaliile senzoriale evidente urmeaza implicarea motorie, inclusiv pierderea reflexelor tendino ase profunde, slabiciune, paralizia nervului peroneal (picior cazut) si in final tetraplegie flasca. In consecinta, prezenta neuropatiei periferice este o indicatie ferma pentru initierea dializei sau transt. Multe din complicatiile sistemului nervos central si neuromusculare din uremia ansata se rezol prin dializa, desi anomaliile electroencefalografice nespecifice pot persista (elul 271-2).


Doua tipuri de tulburari neurologice par sa fie unice la pacientii cu dializa cronica. Dementa de dializa este intalnita la pacientii care au fost dializati un numar de ani si este caracterizata prin dispraxia de vorbire, mioclonii, dementa si in final convulsii si moarte. Intoxicatia cu aluminiu este probabil o contributie principala la acest sindrom. Alti factori (infectie virala?) probabil joaca un rol deoarece numai un procent mic de pacientii expusi la aluminiu dezvolta sindromul. Dezechilibrul de dializa apare in timpul primelor sedinte de dializa, in asociatie cu reducerea rapida a nivelurilor de uree din sange. Greata, rsaturile, somnolenta, cefaleea si chiar convulsiile au fost atribuite schimbarii mai rapide (indusa de dializa) a pH-ului si reducerii osmolalitatii in lichidele extracelulare fata de lichidele intracelulare intra-craniene, conducand la edem cerebral si cresterea presiunii intracraniene.
ANOMALII GASTROINTESTINALE Anorexia, sughitul, greata si rsaturile sunt manifestari obisnuite, timpurii ale uremiei. Restrictia de proteine este obisnuit folositoare in diminuarea gretei si rsaturilor, tardiv in evolutia insuficientei renale. Restrictia de proteine nu trebuie, desigur, sa fie implementata la acei pacienti cu malnutritie protein-calorica. Halena uremica, un miros de urina in respiratie, deri din transformarea ureei in amoniu in sali si este deseori asociata cu o senzatie de gust neplacut metalic. Ulceratiile mucoasei conduc la pierderi sanguine care pot aparea la orice nivel al tactului gastrointestinal in stadii foarte tarzii ale IRC. Boala ulceroasa este frecventa la subiectii uremiei. Nu se stie daca aceasta incidenta crescuta este in legatura cu alterarea aciditatii gastrice, colonizarea crescuta cu Helicobacter pylori sau hipersecretia de gastrina. Pacientii cu IRC, mai ales cei cu boala polichistica renala, au o incidenta crescuta a diverticulozei. Pancreatita si angiodis-plazia intestinului gros cu sangerare cronica au fost notate mult mai frecvent la pacientii dializati. Hepatita B antigenica a fost foarte frecventa in trecut, dar este mult mai redusa acum datorita introducerii precautiilor universale de utilizare a ccinului hepatitei B si diminuarea necesitatii de transfuzii sanguine prin introducerea eritropoietinei. O incidenta crescuta a hepatitei cu virus C a fost notata la pacientii care necesita hemodializa cronica. Aceasta infectie nu pare sa cauzeze boala hepatica semnificati la cei mai multi pacienti, dar este sigura implicarea la pacientii care, pe urma, sunt supusi transtului si imunosupresiei si la care incidenta hepatitei cronice active este mult mai crescuta.


TULBURARILE ENDOCRINO-METABOLICE Tulburarile functiei paratiroidelor, a tolerantei la glucoza si a meolismului insulinei, precum si cel al lipidelor, protein-caloric si alte anomalii nutritionale au fost deja analizate. Functiile pituitare, tiroidiene si adrenergice sunt relativ normale, deseori in ciuda anomaliilor nivelurilor circulante ale tiroxinei, hormonului de crestere, aldosteronului si cortizolului. La femei, nivelurile de estrogeni sunt joase, iar amenoreea si incapacitatea de a duce o sarcina la termen sunt manifestari timpurii ale uremiei. In timp ce menstruatiile reapar frecvent dupa ce dializa cronica este initiata, sarcinile finalizate la termen sunt rare. La barbatii cu IRC, inclusiv cei dializati, impotenta, oligospermia si displazia celulelor germinale sunt obisnuite, deoarece sunt reduse nivelurile plasmatice de testosteron. Ca si cresterea, maturatia sexuala este deseori diminuata la adolescenti, chiar la cei dializati cronic.
ANOMALII DERMATOLOGICE Pielea prezinta marturii ale anemiei (paloare), hemostazei deficitare (echimoze si hematoame), depozitelor de calciu si hiperparatiroidismului secundar (prurit, exfoliatii), deshidratarii (scadere a turgorului tegumentar, tegumente si mucoase uscate) si consecinte generale cutanate ale malnutritiei protein-calorice. Un facies palid, teros poate reflecta influenta combinata a anemiei si retentiei diferitilor meoliti pigmentari sau urocromilor. In uremia ansata concentratia ureei in transpiratie poate atinge niveluri suficient de inalte pentru ca dupa eporare o pudra fina, alba sa poata fi gasita pe suprafata pielii, asa-numita chiciura uremica. Desi multe dintre aceste anomalii cutanate se imbunatatesc prin dializa, pruritul uremie este de obicei rezistent la dializa si la cele mai multe terapii sistemice si simptomatice. Hemocromatoza cauzeaza o coloratie gri-maronie a pielii si este neobisnuita la pacientii cu dializa care au necesar scazut de transfuzii.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor