mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Condimente
Index » Dieta nutritie » Retete » Condimente
» Vanilia

Vanilia







Vanilla ifola


Fam. Orchidaceae


Originara din America Centrala, mai exact din Mexic, Vanilla ifolia era cunoscuta inca de pe vremea aztecilor si folosita ca afrodisiac. In anul 1500 vanilia a fost exportata din Mexic in Spania, unde era folosita initial doar ca parfum. Abia in 1515, odata cu sosirea lui Cortez in Mexic, spaniolii au invatat sa foloseasca aceasta ta pentru a aromatiza mancarurile. Mexicul a ramas una din cele mai mari producatoare de vanilie, desi vanilia de cea mai buna calitate se obtine in Madagascar.

Vanilia este o ta cataratoare din familia orhideelor, care creste numai in zona tropicala. Planta are flori foarte frumoase alb-galbui si verzui, care din pacate rezista decat o singura zi, iar polenizarea este limitata la o singura specie de albine. Vanilia folosita de noi este, de fapt, fructul sub forma de pastaie. Procesarea fructelor presupune o serie de operatiuni complexe si de lunga durata.



Vanilina, substanta obtinuta dupa uscarea si fermentarea pastailor a fost identificata de cercetatori in 1858. Cum vanilia naturala este atat de rara si de scumpa, aproape 97% din substanta utilizata in lume este artificiala. Vanilia sintetica a fost alternativa pe care specialistii in chimie alimentara au oferit-o ca raspuns la aceasta mirodenie. Ei au identificat in boabele naturale de vanilie peste 400 de compusi chimici si afirma ca varianta artificiala ar avea aceeasi compozitie moleculara ca si pretioasele batoane naturale. Vanilina insa, poate irita pielea, ochii si tractul respirator. Este componenta primara a extractului realizat din florile orhideei Vanilla ifolia. Extractul natural de Vanilla ifolia este o mixtura de cateva sute de compusi, pe langa vanilina.
Este folosita in industria alimentara pentu aromatizarea inghetatei si a ciocolatei, a dulciurilor in general, dar si a mancarurilor rafinate.

Este mai putin stiut, insa, ca vanilia este utilizata si in industria farmaceutica, fiind corector de gust. De asemenea, este indicata in atonie gastrointestinala si dischinezie biliara. Cateva picaturi de esenta de vanilie puse intr-un pahar cu apa minerala pot fi un remediu perfect pentru durerile de stomac. In aromaterapie mirosul de vanilie calmeaza si linisteste.

Vanilia este utilizata in industria parfumurilor, pentu mascarea mirosurilor si gusturilor neplacute, in industria medicamentelor si a produselor de igiena.

Vanilina (3-metoxi-4-hidroxibenzaldehida), component natural din hrana si un cunoscut antimutagen si anticancerigen, inhiba calea majora de reparare a rupturilor dublu catenare ale ADN in celulele umane. Inhibarea este selectiva si este in acord cu proprietatile antimutagene ale vanilinei, posibil alterand echilibrul dintre ruptura-repararea dublei catene si recombinarea omologa a2a.


La soarecii BalbaC cu adenocarcinom mamar (celule 4T1), tratati cu vanilina pe cale orala, s-a constatat reducerea semnificativa a numarului de tumori metastazante pulmonare. In tro, la concentratii netoxice, inhiba invazia si migrarea celulelor canceroase si actitatea enzimatica a metaloproteinazei matriceale MMP-9 secretata de celulele maligne. De asemenea, are efecte inhibitorii asupra cresterii celulelor canceroase. Deci, vanilina are potential antimetastazant, diminuand invazitatea celulelor maligne, putand fi astfel folosita in sinteza de medicamente antimetastazante, pentru tratarea cancerului.

Vanilina are actitate protectoare fata de mutatiile spontane induse de diversi agenti mutageni in celulele mamaliene. Tratamentul cu vanilina, aplicat liniei celulare de cancer de colon HCT116, care exprima rate crescute de mutatii spontane (mutatiiacelulaageneratie), a redus aparitia acestora.

Are potential antimutagen si antimetastazic prin inhibarea actitatii protein kinazelor ADN. In celulele leucemice umane Jurkat, tratamentul cu bromovanilina (derivat al vanilinei), stimuleaza specific apoptoza si opreste ciclul celular in faza G2aM in functie de doza si timp, putand fi deci un itor agent anticarcinogen .






Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor