mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Condimente
Index » Dieta nutritie » Retete » Condimente
» Sofranul

Sofranul







Crocus sativus


Fam Iridiaceae


Planta erbacee, perena, originara din estul bazinului mediteraneean, cultivata din cele mai chi timpuri in scop alimentar. Se utilizeaza stigmatele portocaliu-roscate.

Sofranul contine o substanta amara numita picrocrocina, care stimuleaza apetitul si faciliteaza digestia. Uleiul esential este bogat in safranal, un compus care ii confera aroma distincta si caruia i se datoreaza, probabil, efectul sedativ. Stigmatele contin pigmenti carotenoizi, crocina si gentiobioza, cu proprietati antioxidante.

Sofranul este folosit de secole in bucatarie, atat pentru culoarea sa intensa, galben-portocalie, cat si pentru aroma puternica. Vechii greci, egipteni si romani il pretuiau pentru calitatile afrodisiace.

Era utilizat in mod traditional pentru tratarea durerilor de dinti la copii. Se crede ca regleaza ciclul menstrual si stimuleaza conceptia; are si renumele de calmant al colicilor si antihipertensiv. Sofranul este prescris pentru tratarea nervozitatii, avand efect sedativ. Cercetarile efectuate in ultimii ani au evidentiat ca sofranul are actiune antiinflamatorie, analgezica, antioxidanta si anticancerigena. Cercetatorii au aratat ca inhiba cresterea celulelor tumorale umane, proprietate atribuita carotenoidului crocina. Astfel, extractele de sofran inhiba liniile celulare de cancer mamar: MCF-7 si MDA-MB-231, intr-o maniera dependenta de doza. Alte studii au demonstrat ca acest carotenoid inhiba dezvoltarea cancerului de colon.



Constituentii chimici prezenti in stigmatele tei inhiba agregarea si depunerea beta-amiloidului la nilul creierului uman.
Aceste descoperiri pot deschide o noua arie de utilizare medicinala a tei.

Este de subliniat insa, faptul ca in doze mari, sofranul este toxic, dar din cauza pretului ridicat si a cantitatilor minuscule folosite la gatit, otravirea accidentala cu sofran este foarte rara.

Desi sofranul poate fi uneori intalnit in stare salbatica in Europa (mai precis, ramas dintr-o cultivare anterioara), nu este recomandat pentru cei lipsiti de cultura botanica sa culeaga asa numitul "sofran salbatic". Exista sanse mari ca ta sa se dodeasca a fi brandusa de toamna, cunoscuta si sub numele de sofran de pajiste (Colchicum autumnale).






Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor