mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Condimente
Index » Dieta nutritie » Retete » Condimente
» Cicoarea

Cicoarea





Cichorium intybus


Fam. Compositae


Cicoarea este o ta erbacee, spontana (perena) sau cultivata (bienala), comestibila, cunoscuta din antichitate. In Egiptul antic era cultivata ca ta medicinala, fiind folosita pentru tratarea bolilor hepato-biliare si renale. De la sfarsitul secolului al XVIII-lea, radacinile ei se folosesc ca surogat de cafea. Partile aeriene sunt folosite in scop medicinal sau culinar (frunzele bazale, cu un gust usor amarui, se folosesc in salate).

Planta contine acid cichoric, inrudit cu cinarina din frunzele de anghinare, de asemenea principii amare si o substanta din grupa zaharurilor numita inulina. Intreaga ta contine un suc laptos, al carei constituent major (aproximativ 45-60%) este inulina. Acidul fenolic se gaseste in flori, iar radacinile contin lactone sesquiterpenice amare.

Se foloseste atat ta recoltata in timpul infloririi - Herba cichorii - cat si radacina - Radix cichorii. Cercetari recente demonstreaza ca infuzia obtinuta din radacina este mai activa decat cea din partile aeriene.

Proprietatile antiinflamatorii si antiseptice ale cicoarei se cunosc de secole. Era folosita sub forma de cataplasme in inflamatii. Aceste proprietati se datoreaza acidului fenolic, care are si actiune diuretica si diminueaza edemele.
Cicoarea este utila si in prevenirea si tratarea afectiunilor digestive precum: atonia digestiva, ulcerul gastric si flatulenta. S-a demonstrat si faptul ca inulina poate reduce nivelul colesterolului sangn. Atat inulina cat si lactonele sesquiterpenice sunt principii active care stimuleaza fluxul sucurilor digestive, inclusiv al celui biliar.

Avand proprietati diuretice si depurative, cicoarea, in asociatie cu radacina de brusture intra in componenta unui ceai care este folosit in combaterea furunculozei si acneei.

Radacina de cicoare fiind usor laxativa intra in componenta pulberii laxativ-purgative. In scop alimentar, aceasta ta este cultivata pentru a se prepara cafeaua de cicoare, care stimuleaza secretiile gastrice. De asemenea, stimuleaza sistemul nervos, fiind un remediu eficient contra starilor de somnolenta si astenie.

Un studiu recent a investigat proprietatile hipoglicemiante si hipolipemiante ale extractului etanolic din cicoare (EEC), utilizat in India drept tratament pentru diabetus mellitus. Sobolani masculi in varsta de 9 saptamani au fost tatati cu streptozotocin (STZ, 50 mgakg) pentru a induce diabet experimental. Efectele hipoglicemiante ale EEC au fost observate in testul de toleranta la glucoza, caz in care o doza de 125 mg extractakg corp a edentiat cel mai puternic efect hipogliceminat. Administrarea zilnica la soareci a EEC (125 mgakg) timp de 14 zile, a redus cu 20% nivelul seric al glucozei, cu 91% nivelul seric al trigliceridelor si cu 16% nivelul colesterolului total. Nu s-a produs nici o modificare in nivelul seric al insulinei, ceea ce a eliminat posibilitatea ca EEC sa stimuleze productia de insulina de catre celulele β-pancreatice. ativ cu lotul de control, actitatea glucozo-6-fosfatazei hepatice (Glc-6-P-aza) a fost redusa semnificativ de EEC. Diminuarea actitatii glucozo-6-fosfatazei ar putea reduce productia hepatica de glucoza, ceea ce ar avea ca rezultat scaderea concentratiei de glucoza din sangele sobolanilor diabetici tratati cu EEC. Aceste rezultate n in sprijinul utilizarii acestei te in ameliorarea diabetului.

Extractul din radacina de cicoare realizat cu etil acetat determina o inhibitie puternica a productiei de prostaglanina E2 (PGE2) in linia celulara umana de cancer de colon HT29, tratata cu agentul pro-inflamator TNF-alfa. Au fost identificate doua mecanisme independente de actiune:

- inhibitia drastica a inductiei de catre TNF-alfa a expresiei ciclooxigenazei 2 (COX-2);
- inhibitia directa a actitatii ciclooxigenazelor, cu o selectitate crescuta pentru actitatea COX-2. Inhibitia inducerii expresiei COX-2, dependenta de TNF-alfa, a fost mediata prin intermediul activarii NF-kB. Inhibitorul cheie al expresiei COX-2, a fost identificat ca fiind guianolid
8-deoxilactucin, o sesquiterpena majoritara prezenta in extractul de cicoare. Aceste informatii sugereaza potentialul anti-inflamator al acestei te si n in sprijinul utilizarii radacinii ei drept sursa promitatoare de ingrediente pentru unele alimente.






Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor