mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Exsanguinotransfuzia

Exsanguinotransfuzia






Consta din inlocuirea mai mult sau mai putin completa a dirsilor constituenti sanguini prin sangele de la unul sau mai multi donatori, in scopul eliminarii unei substante toxice sau al resilirii functiilor sanguine perturbate.
Caile de hiculare depind de varsta copilului.
. La nou-nascut si la sugar, se foloseste aceeasi na si pentru injectarea si pentru evacuarea sangelui, utilizandu-se o seringa montata pe un robinet cu trei cai care permite succesiv scoaterea, descarcarea apoi aspirarea si injectarea sangelui. O membrana permite in plus injectarea de solutii in timpul exsanguinotransfuziei fara sa necesite demontarea seringii (deci fara riscul unei embolii gazoase).
La nou-nascut, cea mai folosita este na ombilicala ( catete-rismul vaselor ombilicale).
In toate cazurile, inaintea inceprii exsanguinotransfuziei se vor cauta si extrage cheagurile cu o pensa fara gheare, de tip hemostatic, introdusa usor deschisa in vas si inchisa inainte de a o scoate. Cheagurile pot masura mai multi centimetri, aratand ca niste mulaje noase. Se va introduce un cateter pensat pentru a evita o embolie gazoasa. Cateterul va fi legat de restul sistemului de exsanguinotransfuzie deja montat. Totdeauna se incepe cu scoaterea sangelui, urmata imediat de injectarea sangelui proaspat.



Esecul cateterismului este practic nul. Locul de imtare ideal ar fi canalul Arantius sau na cava inferioara. Cum nu dispunem intotdeauna de posibilitatea unui control radiologie, iar lungimea cateterului introdus nu este intotdeauna rificabila (in canalul Arantius se ajunge doar in 60-70% din cazuri), aspirarea cu usurinta a sangelui la o introducere de doar 5-7 cm a cateterului corespunzand siriusului poate permite efectuarea unei perfecte exsanguinotransfuzii. in toate cazurile, cateterul va fi scos la sfarsitul operatiei, chiar daca este nevoie de o alta exsanguinotransfuzie.
Se pot folosi si arterele ombilicale, dar ele se obstrueaza mai repede decat na ombilicala. in toate cazurile se supragheaza coloratia, temperatura si miscarile ambelor haluce, ativ pe toata durata exsanguinotransfuziei.
O tehnica mixta, manuala si mecanica, poate asocia cele doua cai: injectarea pe na ombilicala si extragerea de sange prin artera ombilicala. Mai pot fi folosite si alte cai la aceasta varsta: nele jugulare, nele subclaviculare, crosele safenelor interne, nele axilare s.a.

. La sugarul marc si la copil sunt folosite aceste ultime vase. Tehnica folosita este cea de la adult: doua cai, una pentru introducere, de exemplu na unui brat si alta pentru extragere (crosa safenei).
Sangele trebuie sa fie cat mai proaspat (sub 4 zile). Temperatura lui va fi de 37°C. Cantitatile de sange folosite reprezinta cel mai adesea de 2-3 ori masa sanguina, adica 200 ml/kilocorp. Schimbul va fi absolut egal pentru a nu se sustrage sau supraincarca patul vascular.


Ritmul exsanguinotransfuziei depinde de greutatea si starea bolnavului. Seringile vor aa o capacitate intre 5 si 20 ml (5 ml/kilocorp). Cu cat volumul lor va fi mai mic, cu atat mai mare va fi rolul spatiului mort. Durata operatiei variaza intre 30 si 90 de minute, pentru flaconul de 500 ml (15-30 minute pe masa sanguina). Se poate face o pauza de 15-30 minute la mijlocul operatiei, ca in cazul epurarii unui nil foarte crescut al bilirubinei indirecte.

Substantele adjuvante folosite sunt: bicarbonatul de sodiu (pentru tamponarea unui sange acid), heparina (in caz de CDI) 1,5 mg pentru 100 ml sange, albumina (pentru ameliorarea legarii bilirubinei) 0,5-1 g pentru 100 ml.
Se monitorizeaza cantitatile extrase si introduse.
La nou-nascut si la sugar sunt necesare in plus: reincalzirea bolnavului la lampa de infrarosii sau in incubator (atentie la arsuri!), oprirea alimentatiei, aspirarea gastrica prealabila, oxigenarea corecta, monitorizarea cardiaca (in cazul utilizarii de sange citratat); injectarea de calciu, in cazul asurzirii sau accelerarii zgomotelor cardiace, are un efect sigur, chiar daca nilul calciului ionic nu este decat tranzitoriu si incomplet corectat; in timpul exsanguinotransfuziei nu se administreaza nici o premedicatie si nici o alta injectie; nu se face antibioterapie de protectie dupa exsan-guinotranfuzie.



Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor