mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Transfuzia intraosoasa

Transfuzia intraosoasa







Accesul vascular imediat este necesar in pediatrie in urmatoarele circumstante: stop cardio-respirator, arsuri sere, status epilepticus prelungit, soc hipovolemic si septic. in multe cazuri nu este posibil un acces nos rapid si de aceea se apeleaza la infuzia intranoasa care este relativ sigura, usor de realizat si eficienta in obtinerea unui acces vascular; este recomandata in situatii care ameninta viata unui copil de virsta mica la care alte metode de infuzie noasa au dat gres.
Contraindicatii: Osteoporoza, osteogenesis imperfecta, infectie sau fractura la locul de insertie.
Pregatire: Pe o masa cu rotile pregateste: pansamente, Betadinai, ace, seringa de lOml, lignocaina 1% (5ml), bisturiu, ac de punctie osoasa, set de perfuzie pentru pediatrie, lOml de ser 0,9%, banda adeziva.


Alegerea locului de punctie: Regiunea proximala a tibiei reprezinta cel mai bun loc; alte locuri pot fi regiunea distala a tibiei sau regiunea distala a femurului. Alege un punct mijlociu in portiunea plata antero-mediala a tibiei, cam la doua degete sub tuberozitatea tibiei. Piciorul copilului trebuie sprijinit pe un suport rigid.
Procedura:
» Sterilizeaza tegumentul cu un antiseptic, apoi infiltreaza regiunea de punctie cu lignocaina (sectionarea tegumentului cu bisturiul nu este intotdeauna necesara).
» Introdu acul pentru os la un unghi de aprox. 60-90 grade, si avanseaza cu o miscare de insurubare. Localizarea corecta a punctiei este confirmata de senzatia unei \"eliberari\" in momentul cand acul ajunge in cavitatea medulara.
e Fixeaza acul la cortex si rifica pozitia aspirind maduva, sau infil-trind cu usurinta 5-l0ml de ser fara edematierea tesuturilor. Acul ar trebui sa poata sa stea drept fara sprijin, insa trebuie totusi fixat cu o banda adeziva.


» \"Spalarea\" canulei cu heparina previne obstructia cu cheaguri.
» Conecteaza canula la un sistem de perfuzie; o administrare mai buna se obtine daca se foloseste o seringa cu care se introduc bolusuri de lichid (o doza standard este de 20ml/kg solutie cristaloida sau coloid).
Complicatii: Sunt rare; pot fi extravazari de lichide sau celulita, fracturi, osteomielita, durere, embolie cu grasime sau fragmente de os. Apar mai frecnt dupa utilizare prelungita -si deci infuzia intraosoasa trebuie intrerupta de indata ce se reuseste sa se prinda o na.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor