mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Dermatologie
Index » Boli si tratamente » Dermatologie
» Verucile

Verucile







Sunt provocate de infectarea celulelor epidermice cu papiloma-virus uman (HPV) - de la alte veruci, fie din alta zona a corpului pacientului, fie de la un alt individ. Podelele calde si umede sau prosoapele pot reprezenta surse de contaminare. Verucile vulgare (HPV2) sunt papule rotunde cu suprafata inegala, keralozica. Verucile e (HPV3) sunt mai mici si au un aspect aplatizat. Verucile de pe suprafata tara a piciorului se mai numesc veruci endofitice (de ex. HPV4 sau HPV1 pentru verucile tare profunde, dureroase, numite si mirmecii). Verucile multiple pot conflua pentru a forma o veruca in mozaic (HPV2). Verucile genitale (HPV 6, 11, 16, 18) se mai numesc si condiloame acuminate. Deseori sunt pediculate Multe din veruci involueaza spontan (prin mecanisme imune mediate celular), iar 20% din indivizii normali scapa de verucile lor in 3 luni. De aceea, multi indivizi nu necesita tratament. La cei cu sarcoidoza sau maladii autoimune, verucile au o evolutie mai indelungata decat la subiectii normali.


Tratament: poate fi necesar pentru verucile persistente. Majoritatea raspund la acid salicilic, de ex. sub forma de colodiu flexibil 12%. Trebuie sa fie aplicat cu grija, pentru a nu leza tegumentul adiacent. Scopul este de a inlatura straturile hiperkeratozice superficiale si de a distruge epidermul subiacent. Laserul, crioterapia, chiuretajul si electrocau-terizarea sunt alternative -nu neaparat mai eficace. Excizia chirurgicala trebuie evitata pentru ca lasa cicatrice. Condiloamele acuminate sunt deseori tratate cu o badijonare cu podofilina 15% (care trebuie spalata dupa AŁ 6 h). Daca verucile sunt multiple, vor fi tratate prin rotatie, pentru a evita efectele toxice ale absorbtiei podofilinei. Se evita in timpul sarcinii (este teratogena). La gravide se poate folosi crioterapia cu azot lichid. Partenerul sexual al pacientului trebuie si el tratat. Femeile vor fi urmarite anual prin frotiuri cervicale datorita asociatiei cunoscute dintre verucile genitale si cancerul de col. Verucile e sunt cel mai bine lasate netratate, dar verucile in mozaic, necesita deseori un tratament prelungit, si chiar si atunci pot fi refractare la tratamentul conventional. Verucile refractare trebuie trimise la un specialist care utiliza un retinoid sau infiltratii intralezionale cu interferon sau bleomicina.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor